Smak otrębów gryczanych jest zbliżony do kaszy gryczanej. Z tego powodu świetnie komponują się zarówno z daniami słodkimi, jak i wytrawnymi. Zaleca się spożywanie 2–3 łyżek otrębów dziennie – należy podzielić tę porcję na 2–3 posiłki w ciągu dnia.
Czym są otręby gryczane? Jak je jeść?
Otręby gryczane są produktem powstającym podczas przemiału gryki na kaszę gryczaną. Uważane są za odpad, jednak dzięki swoim drogocennym właściwościom trafiły na rynek. Najczęściej można kupić je w formie suchych drobinek. Dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością, dużych marketach spożywczych i w Internecie. Otręby gryczane mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Bardzo często wykorzystywane są jako dodatek do jogurtu naturalnego, smoothie i owsianki. Świetnie sprawdzają się jako panierka do mięs oraz produkt do zagęszczenia zup i sosów. Warto także wykorzystać je jako dodatek do chleba lub bułek pieczonych w domu. Otręby gryczane dobrze sprawdzają się także w puddingach i plackach.
Składniki odżywcze dostarczane przez otręby gryczane
Otręby gryczane są szczególnie polecane przez specjalistów ze względu na cenne wartości odżywcze. Jest to produkt dostarczający bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka – w 100 gramach produktu znajduje się go aż 36 gramów. Ponadto są one dobrym źródłem błonnika pokarmowego – 13 gramów na 100 gramów produktu. Warto zaznaczyć, że otręby dostarczają wiele witamin i minerałów, m.in. witaminy z grupy B (tiaminy, ryboflawiny i niacyny) oraz: cynk, fosfor, krzem, magnez, wapń i żelazo. Co więcej, otręby gryczane są dobrym źródłem polifenoli, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne.
Otręby gryczane – właściwości
Otręby gryczane są produktem bogatym w składniki odżywcze. Z tego powodu wykazują bardzo wszechstronne właściwości prozdrowotne. Ich spożywanie uważane jest za świetny sposób na wzmocnienie odporności. Dzięki temu zmniejszone jest prawdopodobieństwo zachorowania na grypę czy przeziębienie w okresie jesienno-zimowym. Mają także właściwości rozgrzewające. Ponadto otręby wykazują działanie uszczelniające naczynia włosowate i przyspieszające regenerację komórek. Dodatkowo poprawiają stan kości i stawów. Dzięki zawartości polifenoli pozwalają na spowolnienie procesu starzenia się organizmu. Wykazują także działanie zmniejszające ryzyko wystąpienia nowotworów. Wywierają pozytywny wpływ na umysł – usprawniają pamięć i koncentrację, a także poprawiają nastrój. Otręby gryczane powinny być spożywane przez osoby na diecie redukcyjnej, ponieważ wpływają pozytywnie na proces przemiany materii oraz wspomagają usuwanie toksyn z organizmu. Błonnik gryczany również dobrze działa na rozwój flory bakteryjnej w układzie pokarmowym, zmniejsza poziom złego cholesterolu i pozwala unormować ilość glukozy we krwi. Specjaliści twierdzą, że otręby gryczane powinny być spożywane przez osoby niedożywione. Uważa się, że mają one dobry wpływ na płodność, zwłaszcza u mężczyzn. Co ważne, mają także pozytywne działanie na urodę. Zapobiegają wiotczeniu skóry i sprawdzają się dobrze jako środek łagodzący jej choroby, takie jak liszaj czy trądzik. Zauważono, że niwelują wypadanie włosów oraz pobudzają ich wzrost. Otręby gryczane mają także pozytywny wpływ na paznokcie – wzmacniają je i zapobiegają ich łamaniu.
Przeciwwskazania do spożywania otrębów gryczanych
Jak można zauważyć powyżej, otręby gryczane są produktem bardzo zdrowym, mającym pozytywny wpływ na zdrowie i urodę. Warto jednak zaznaczyć, że mogą mieć właściwości uczulające, dlatego należy zachować szczególną ostrożność, wprowadzając je do diety zarówno dzieci, jak i dorosłych. Nie są one zalecane jako składnik diety osób zmagających się z chorobami układu pokarmowego, głównie z:
- zapaleniem jelit,
- zapaleniem trzustki,
- zapaleniem żołądka,
- zapaleniem wątroby,
- refluksem żołądkowym.
Otręby gryczane nie są również wskazane dla osób z chorobami nerek i dróg moczowych. Według specjalistów przeciwwskazaniem do ich spożywania jest także anemia, czyli niedokrwistość.
Zobacz też:
Po grzybobraniu czas na przepisy Darii Ładochy
Zdrowe śniadanie i domowa granola. Pyszne dania Martyny Chomeckiej
Polędwica wieprzowa a'la MasterChef. Oto przepis, za który dałby się pokroić Jakub Kurzep
Autor: Adrianna Kowalczyk