Na lekcji chemii nie raz słyszeliśmy, że woda jest bezwonną cieczą pozbawioną koloru i smaku. I choć trudno się z twierdzeniami nauki nie zgodzić, trzeba wprowadzić tu małą klauzulę. Woda mineralna, po którą tak często sięgamy, kiedy dopada nas pragnienie, nie tylko ma smak, ale różni się on w zależności od stopnia zmineralizowania, źródła pochodzenia.
Komponując posiłek należy zwrócić uwagę na wiele czynników. Odpowiednio dobrane smaki wzajemnie się uzupełniają i uwypuklają – dlatego, oprócz głównego składnika dania, ważne są również dodatki, a nawet woda, która zostanie podana do posiłku. Choć zwykło się mówić, że ta nie ma koloru, smaku ani zapachu, nie jest to prawda. Koneserzy z całego świata są zgodni, że, w zależności od pochodzenia, sposobu filtracji i poziomu minerałów, różne wody smakują zupełnie inaczej, pasują więc do różnych potraw. Należy więc przyjąć, że woda, podobnie jak każdy inny napój, może fantastycznie uzupełnić danie podkreślając jego kompozycję.