Tworzą międzynarodową kuchnię w Polsce. "Większość z nas przyjechała tutaj z powodu wojny"

Słuszna Strawa
Źródło: Dzień Dobry TVN
Słuszna strawa – kuchnia międzynarodowa
Słuszna strawa – kuchnia międzynarodowa
WHO alarmuje: coraz więcej palaczy wśród dzieci
WHO alarmuje: coraz więcej palaczy wśród dzieci
Kiedy sprzedawca może odmówić obsługi klienta?
Kiedy sprzedawca może odmówić obsługi klienta?
Wiadomości z show-biznesu
Wiadomości z show-biznesu
Zimowe gadżety samochodowe
Zimowe gadżety samochodowe
Z piechotą po schodach
Z piechotą po schodach
6 letnia Martynka – wicemistrzyni świata w Jazz Mini
6 letnia Martynka – wicemistrzyni świata w Jazz Mini
Balans między realnym życiem, a życiem w sieci
Balans między realnym życiem, a życiem w sieci
Spalamy świąteczny bigos z Kasią Bigos :)
Spalamy świąteczny bigos z Kasią Bigos :)
Forma polskich skoczków w Pucharze Świata
Forma polskich skoczków w Pucharze Świata
Dom pełen rękodzieła
Dom pełen rękodzieła
Czym zastąpić kawę?
Czym zastąpić kawę?
Jak żyli celebryci w XIX wieku?
Jak żyli celebryci w XIX wieku?
Wybieramy oczyszczacz powietrza
Wybieramy oczyszczacz powietrza
Technologie w służbie ekologii
Technologie w służbie ekologii
Patricia Kazadi w piosence „Natural”
Patricia Kazadi w piosence „Natural”
Pogoda na dziś
Pogoda na dziś
Jak radzić sobie z presją świetnej zabawy w Sylwestra?
Jak radzić sobie z presją świetnej zabawy w Sylwestra?
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Słuszna Strawa to kolektyw. Większość jego członkiń i członków to uchodźczynie, uchodźcy, migrantki i migranci, którzy codziennie przygotowują wegańskie potrawy z rodzinnych stron. - Każda osoba, która przychodzi rano gotować zostawia często swoją historię - mówi Ala Qandil.
Słuszna Strawa 

Ala Qandil urodziła się i wychowała w Polsce, a jej ojciec jest Palestyńczykiem. Dokładnie rok temu dwie uchodźczynie podzieliły się z nią marzeniem o stworzeniu własnej restauracji. Alicja nie zwlekała z realizacją. Stworzyła grupę, do której zgłosiły się kolejne osoby ze swoimi wielkimi uchodźczymi historiami.

Przyjechałam z Erytrei. Tam jest dyktatura. Jestem z Czeczenii, naszemu życiu zagrażało niebezpieczeństwo. Jestem z Iraku, dokładnie z Bagdadu. Tam było bardzo niebezpiecznie. Była wojna 
- słyszymy wypowiedzi w materiale Bianki Zalewskiej.

To właśnie te osoby tworzą restaurację serwującą dania na wynos. - Słuszna Strawa to jest kuchnia, w której gotujemy wegańskie jedzenie, tradycyjne dla kuchni z różnych stron świata. Gotują u nas ludzie z Iraku, Syrii, Palestyny, Azji, Indonezji i Indii, Czeczeni, Białorusi, Erytrei, RPA - mówi Ala Qandil.

Dzięki nim możemy posmakować manty z soczewicy, erytrejskie sambusy czy tebsi batindżan.

Międzynarodowe miejsce z miłością

Jak podkreśla Ala Qandil, Słuszna Strawa pomaga uporać się z traumami. - Każda osoba, która przychodzi rano gotować swoje pyszne rzeczy zostawia często swoją historię, odcina się i tym gotowaniem (...) wraca do tego, co jest najlepszym, najcieplejszym wspomnieniem o kraju, z którego przyszło im wyjechać - tłumaczy Ala.

W międzynarodowej kuchni tętni życie i słychać przeróżne języki, począwszy od arabskiego, czeczeńskiego, a kończąc na angielskim. – Co poniedziałek mamy spotkania, na których to jest dopiero hardcore, na których po prostu w 2-4 językach próbujemy podejmować wspólnie decyzje o tym, co robimy dalej. Jeśli jedna osoba ma trudniejszą sytuację, to cała grupa siada i się zastanawia, jak ją wesprzeć - tłumaczy Ala. - Wszyscy mamy takie same problemy. Większość z nas przyjechała tutaj z powodu wojny – dodaje Vizait Mamatkhanov.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Zobacz też:

podziel się:

Pozostałe wiadomości