Jak nie zmarnować jedzenia po świętach? "Szukamy pomysłów na metamorfozy"

Jak wykorzystać jedzenie po świętach?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Świąteczne jedzenie, którego przed Wigilią nie mogliśmy się doczekać, po trzech dniach nie jest już zbyt atrakcyjne. Jak nie marnować tego, co zostało? W jaki sposób przyrządzić resztki, żeby spożyć je ze smakiem? Kilku porad udzieliła w Dzień Dobry TVN Sylwia Majcher, dziennikarka i propagatorka zero waste.

Przetwarzanie wigilijnych potraw

Po świętach zostaje sporo jedzenia. W lodówce zalegają pierogi, kapusta czy inne potrawy. Co zrobić, żeby się nie zmarnowały? Przede wszystkim trzeba się zaopiekować tym, co zalega.

- Otwieramy lodówkę i lodówka jest sklepem pierwszego wyboru, a nie zakupy w jakimś innym. Sklepy już są czynne, ale nie biegniemy po nowe rzeczy, tylko szukamy pomysłów na metamorfozy tego, co nam zostaje - tłumaczyła Sylwia Majcher, ekspertka zero waste.

Z buraków z barszczu czy zakwasu zrobimy np. humus. Taka pasta idealnie sprawdzi się do kanapek na śniadanie czy kolację, można nawet wymieszać ją z gorącym makaronem i podać jako obiad. Kolejnym prostym pomysłem są burgery z buraków. Wystarczy je wymieszać z kaszą albo ryżem.

Przedłużanie ważności świątecznych dań

Ważność dań można przedłużyć, wsadzając je do zamrażarki, ale tylko wtedy, gdy będziemy to robić po raz pierwszy. Dobrym rozwiązaniem jest wstawienie uszek czy pierogów na tacce na chwilę do mrożenia, a następnie przełożenie ich do woreczków - to sprawi, że się nie posklejają.

Po świętach miejsca w zamrażarce ubywa, dlatego dobrym rozwiązaniem na przedłużenie ważności bigosu jest zrobienie kruchego spodu lub kupienie gotowego ciasta francuskiego i przygotowanie tarty. Można też posypać czerstwym pieczywem, wtedy będzie chrupało.

- Pieczywo jest najczęściej, po sałatce jarzynowej, wyrzucanym produktem. Można też zrobić trufle z czerstwego pieczywa, można zrobić brownie. Trufle, czyli po prostu kruszymy to czerstwe pieczywo, to dobre zajęcia dla dzieci, i mieszamy z konfiturom, może to być też konfitura z owoców, które nam zostały z kompotu z suszu i do tego jakieś bakalie, które nam zostały. W czekoladzie możemy obtoczyć czy w kakao, w zależności od tego, co mamy - radziła ekspertka.

Pomysłem, o którym warto pamiętać w kontekście niewyrzucania jedzenia, jest możliwość podzielenia się z rodziną, sąsiadami czy oddanie produktów do jadłodajni.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Daria Pacańska

Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości