Podgrzybek złotawy – smaczne podgrzybki dostępne na wyciągnięcie ręki

Podgrzybek złotopory
Fot. Getty Images/NERYX
Podgrzybek złotopory zamieszkuje niemal wszystkie polskie lasy. Nietrudno go rozpoznać, a między czerwcem i listopadem następuje prawdziwy wysyp tego wspaniałego grzyba. Jak go przygotować, by smakował znakomicie?

Podgrzybek złocisty może być zarówno dodatkiem do obiadu, jak i samodzielną potrawą. Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie tego grzyba. Wielu smakoszy z chęcią dodaje go do zup, marynat czy sosów.

Zobacz też: Podgrzybek szatan - jak wygląda podgrzybek trujący i czym się charakteryzuje? >>>

Podgrzybek złocisty – co warto o nim wiedzieć?

Podgrzybek złotawy , czyli Xerocomus chrysenteron, to grzyb, którego można często spotkać w polskich lasach. Rośnie zarówno w lasach iglastych, jak liściastych, na większości z gleb. Zdecydowanie nie należy do rzadkich okazów, a szczególnie widoczny jest między czerwcem a listopadem. Rośnie w lasach i parkach, gdzie chowa się pod dębami, sosnami i bukami.

Kapelusze podgrzybków złotawych są wypukłe, a niekiedy niemal płaskie. Młode podgrzybki mają kapelusze w półkolistym kształcie. Kolor ich powierzchni to przeważnie żółty z lekką domieszką czerwieni. Jednak owocnik podgrzybka może mieć także barwę ochrową, oliwkową czy brązową. Susza sprawia, że grzyb pęka, a wtedy przez powstałe szczeliny widać jego miąższ – ma on czerwony lub biały kolor.

Zobacz też: Grzyby jadalne w Polsce. Lista niezbędnych gadżetów dla grzybiarza >>>

Walcowaty trzon podgrzybka złocistego jest przeważnie pogięty. Zwęża się ku podstawie, a jego długość wynosi od 4 do 10 cm. Z kolei jego grubość nie przekracza 2 cm. Niektórzy mylą go z Xerocomus porosporus, czyli podgrzybkiem obciętozarodnikowym.

Podgrzybek złotawy – czy nadaje się do potraw?

Miłośnicy podgrzybków wiedzą, że należy je szybko przerabiać. Ten jadalny grzyb bowiem szybko się psuje i traci swój aromat. Jednak to, czy jest to smaczny grzyb, jest już kwestią dyskusyjną. Podgrzybki złotopore cechuje łagodny smak i nieco kwaskowaty zapach, przez który wiele osób za nimi nie przepada. Niemniej jednak zwolennicy podgrzybków uważają, że świetnie pasują do:

· marynat,

· zup,

· sosów,

· suszy.

Grzybki można spożywać bez obaw, lecz nie zaleca się serwowania ich małym dzieciom. Wynika to ze specyfiki układów pokarmowych najmłodszych, które nie są jeszcze w pełni ukształtowane. Wówczas mogą pojawić się bóle brzucha, biegunki i problemy ze snem, gdyż dzieciom znacznie trudniej strawić podgrzybka złocistego oraz pozostałe rodzaje grzybów. Potraw z wykorzystaniem grzybów nie poleca się podawać dzieciom poniżej 10. roku życia.

Podgrzybki złotawe dobrze smakują podduszone na patelni, jednak ich intensywny zapach dominuje pozostałe składniki potrawy. Niemniej warto je połączyć np. z warzywami.

Zobacz też: Grzyby psiaki – niejadalne odmiany grzybów >>>

Czy podgrzybki złociste można spożywać na diecie?

Według obiegowej opinii podgrzybki i inne grzyby są odżywczo bezwartościowe - nie jest to jednak prawda. W podgrzybkach złotawych znajduje się sporo cennych składników mineralnych i witamin, do których zaliczają się:

  • witamina A,
    • witamina B1 i B2,
      • witamina D,
        • witamina PP,
          • witamina E.

            Poza tym można je śmiało spożywać podczas diety – w większości składają się z wody. Ich wysoka wartość odżywcza wynika z dużej zawartości białka. Co więcej, jest to białko, które organizm szybko przyswaja. Ponadto w grzybach są także różne mikroelementy i węglowodany.

            Podgrzybki złotopore oraz pozostałe podgrzybki zawierają także trochę cukrów, lecz jest ich niewiele. Dzięki dużej ilości wspomnianego białka ich spożywanie poleca się wegetarianom. Jednak nie powinno się ich serwować osobom starszym i chorym. Zawarta w grzybkach chityna, czyli ciężkostrawny błonnik, może być przyczyną problemów trawiennych.

            Podgrzybki złociste – jak je przygotowywać?

            Z podgrzybków można zrobić wiele smacznych potraw. W przypadku podgrzybków złotawych koniecznie trzeba korzystać z tych świeżych. Gotowa potrawa również nie powinna stać w lodówce dłużej niż dwie doby, w przeciwnym wypadku ulegnie zepsuciu. Bez względu na to, czy zdecydujemy się je dusić, czy gotować lub smażyć, należy to wykonywać do momentu aż podgrzybki złotopore będą odpowiednio miękkie. Warto pamiętać, że nawet jadalne grzyby mogą doprowadzić do zatrucia, jeżeli proces ich obróbki będzie trwał zbyt krótko.

            Jeśli zdecydujemy się usmażyć podgrzybki, należy pamiętać, by wcześniej ich nie solić – sól dodaje się bowiem na końcu. Posolone podgrzybki wydzielają soki, które utrudniają smażenie. Gdy grzyby są surowe w środku, nie jest wskazane także ich opiekanie ani smażenie na blasze – w przeciwnym wypadku mogą się przypalić.

            Najłatwiejszą metodą przygotowania podgrzybków złocistych jest duszenie. Nadają się do tego również inne rodzaje podgrzybków oraz grzybów. Do duszenia wystarczy zazwyczaj jedynie własny sok grzybów – ewentualnie można dodać nieco wody.

            Podgrzybek złotawy – przepisy

            Podgrzybki można wykorzystać na różne sposoby. Mogą być samodzielnym daniem, jak i smacznym dodatkiem do innych potraw. Podgrzybki złotopore dobrze smakują w połączeniu z risotto. Aby przygotować danie, należy do bulionu z drobno posiekanej cebuli i kilku łyżek wody dodać risotto. Całość należy smażyć przez 2 minuty i powtarzać wymienione czynności aż ryż będzie gotowy do spożycia. Wówczas można dodać podgrzybki i posypać całość serem.

            Niektórzy kucharze z podgrzybków złotawych tworzą masę, z której następnie formują kotlety. Masa taka składa się z podsmażonej cebuli oraz wymieszanych grzybów z bułką namoczoną w mleku. Jak widać, istnieją różne potrawy, które można wykonać z podgrzybków złotawych. Opisy ich można znaleźć w zarówno w internecie, jak i w książkach kucharskich. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przepis na podgrzybki wymyślić samodzielnie.

            Autor: Anna Kobyłka

            Źródło: DDTVN

            podziel się:

            Pozostałe wiadomości

            Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

            Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

            Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

            Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

            Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

            Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

            Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

            Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

            Marta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"

            Marta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"

            Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

            Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

            Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
            Materiał promocyjny

            Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

            Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

            Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

            "Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

            "Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

            Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
            Materiał promocyjny

            Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

            Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

            Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

            Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

            Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

            10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
            Materiał promocyjny

            10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

            Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

            Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

            Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
            Materiał promocyjny

            Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

            Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

            Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

            Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

            Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

            Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

            Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

            "Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

            "Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

            Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
            Materiał promocyjny

            Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

            Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

            Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

            Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

            Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

            Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
            Materiał promocyjny

            Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

            Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

            Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

            Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

            Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

            Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

            Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

            Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
            Materiał promocyjny

            Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

            "Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

            "Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

            Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

            Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

            "Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

            "Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

            Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
            Materiał promocyjny

            Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

            Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

            Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

            Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

            Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

            Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
            Materiał promocyjny

            Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

            Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

            Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

            Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

            Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

            To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

            To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

            Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

            Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

            Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

            Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

            Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

            Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

            E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
            Materiał promocyjny

            E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

            Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

            Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

            Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

            Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

            Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

            Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

            Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

            Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

            9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

            9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

            Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

            Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

            Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

            Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

            #DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

            #DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

            Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

            Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

            Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

            Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

            Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

            Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

            Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

            Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"