Wigilijne dania na zdrowie. Czego się wystrzegać, a co można jeść bez obaw? "Majonez tak naprawdę nie jest zły"

Styl życia


W ostatnim czasie w szczególny sposób myślimy o odporności, nie tylko przez wzgląd na pandemię koronawirusa, ale i porę roku. Okazuje się, że nawet potrawy wigilijne mogą mieć na nią znaczny wpływ. Które z nich są zatem dla nas najlepsze? Wyjaśniła w naszym programie dietetyk, Ewa Trusewicz.

Potrawy wigilijne a wpływ na zdrowie

Święta Bożego Narodzenia już za pasem, a wraz z nimi nieograniczona ilość dań, sałatek, wypieków i innych specjałów. Wiadomo, że przejadanie się nie jest dla nas zdrowe, a niektóre składniki potraw mają znaczący wpływ na naszą odporność. Co mówi dietetyk?

- Jeżeli mówimy o odporności, to musimy zadbać o 2 rzeczy. Po pierwsze - nie dostarczać składników prozapalnych , czyli tych wszystkich, które produkują wolne rodniki w dużej ilości. (...) Po drugie - dajmy sobie możliwość na regenerację organizmu , czyli jeżeli mamy już właśnie dużo wolnych rodników w naszym organizmie to musimy je zdezaktywować. I to właśnie robimy różnego rodzaju witaminami, minerałami, polifenolami - tłumaczyła w Dzień Dobry TVN Ewa Trusewicz.

Dietetyczka podkreśliła, że najlepiej zrezygnować z potraw smażonych, a w zamian tego przygotowywać dania w naczyniach żaroodpornych lub dusić.

- Smażenie, czyli w szczególności głęboki tłuszcz i wszystko, co jest takie zbrązowiałe, przysmażone jest dla nas bardzo niekorzystne . (...) Starajmy się wybierać jednak te produkty bardziej miękkie - radziła ekspertka.

W jakich daniach znajdziemy zdrowe minerały?

Niektóre z dań mogą jednak pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie oraz odporność. Oczywiście najlepsze będą potrawy niesmażone, niedosładzane i takie, które zawierają najwięcej warzyw, witamin, minerałów, polifenoli oraz zdrowych tłuszczów.

- Polifenole są to takie aktywne składniki roślinne (...), które możemy znaleźć w dużych ilościach m. in. w kapuście i w grzybach. We wszystkich warzywach i owocach - powiedziała dietetyczka.

Dodała także, że najlepiej skupić się w pierwszej kolejności właśnie na warzywach i owocach, bo potem po prostu nie zdołamy już zjeść dużej ilość tłustych i ciężkich składników. Jako drugie powinniśmy spożywać ryby, a na końcu za pozostałe rzeczy. Ekspertka zdradziła także, że dobra będzie dla nas również typowa polska sałatka.

- Mamy tam groszek, mamy tam różnego rodzaju innego warzywa. Majonez tak naprawdę nie jest zły, jeżeli jest to majonez zrobiony z oleju rzepakowego . Zawiera dużo (...) kwasów omega 3, co jak najbardziej jest okej. Również działa przeciwzapalnie, wiec dostarczajmy sobie tych składników przeciwzapalnych. (...) Ryby niekoniecznie smażone w panierce, za to śledzie super sprawa (...) ze względu właśnie na kwasy omega 3, które zmniejszają nam produkcję (...) składników, które budują stan zapalny - tłumaczyła w naszym programie Ewa Trusewicz.

Zobacz też:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl

Autor: Sabina Zięba

Tagi:
Prowadzący:
Tagi:
Prowadzący: