Co zrobić z owsem po świętach? Do tego nada się idealnie

Owies w doniczce
Co zrobić z owsem po świętach? Do tego nada się idealnie
Źródło: Pan-Pavel/Getty Images
Święta, święta i po świętach. W tym czasie nie tylko niezjedzone jedzenie często trafia do koszy, ale również różnego rodzaju ozdoby i dodatki. A przecież można dać im drugie życie, albo je wykorzystać. Co zrobić z owsem po świętach?

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Kolorowe śniadania i sałatki z chrupiącymi nowalijkami. Sprawdź przepisy Ani Starmach
Nowalijkowe sałatki i śniadania
Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy można jeść owies po Wielkanocy?

Owies, który tradycyjnie siejemy przed Wielkanocą, pomimo że ma raczej mdły smak przypominający trawę, warto wykorzystać w kuchni ze względu na niezwykłe właściwości tej rośliny.

Młody owies, nazywany również słomą lub trawą owsianą, był często stosowany w ajuwerdzie, czyli tradycyjnej indyjskiej medycynie. Do dziś zwolennicy medycyny naturalnej podkreślają szerokie zastosowanie tej rośliny. Przede wszystkim odznacza się działaniem uspokajającym, redukuje zmęczenie, łagodzi stres, zwalcza bezsenność, wspomaga koncentrację, korzystnie wpływa na stan skóry i pomaga regulować poziom cukru we krwi. Biorąc pod uwagę te dobroczynne właściwości, zamiast wyrzucać zielony owies po zakończeniu świąt, warto zastosować go w kuchni.

Nie tylko smak, ale również korzyści zdrowotne powinny skłonić nas do ich spożywania. Są one cennym źródłem witamin A, B, C, E, a także tak wartościowych pierwiastków jak żelazo, wapń, fosfor czy jod.

Do czego wykorzystać owies po Wielkanocy?

Najlepiej łączyć młode rośliny o subtelnych smakach z bardziej intensywnymi składnikami. Jeżeli nie jesteśmy miłośnikami trawiastego aromatu owsa, możemy go dodawać do koktajli. Doskonale komponuje się ze szpinakiem, sałatą, bananem, jabłkiem, imbirem czy miodem. Możemy wykorzystać młode rośliny, zarówno świeże, jak i suszone, do przygotowania herbat i naparów. Możemy je pić samodzielnie lub dodawać do różnych ziołowych napojów.

Podobnie jak rzeżucha, zielone źdźbła owsa mogą być drobno posiekane i dodane do jajecznicy, jaj faszerowanych, sałatek czy różnorodnych past kanapkowych.

Do czego dodawać owies? Oto nasze propozycje:

  • jako dodatek do sałatek i past kanapkowych,
  • do koktajli, jak jarmuż czy szpinak,
  • jako napar (samodzielnie lub jako dodatek do innych ziół).

Ponadto, owies nada się jako całoroczna dekoracja stołu czy parapetów, o ile lubimy takie roślinki.

Owies po Wielkanocy dla zwierząt

Co więcej, roślina ta jest bezpieczna dla zwierząt. Jest lubiany przez niektóre koty, a nawet można kupić specjalne doniczki z owsem dla kotów. Zdarza się bowiem, że nasze futrzaki lubią zgryzać trawę, co może mieć działanie wspierające układ pokarmowy.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości