Zupa krem z pieczonego selera z mikołajkowej kuchni Piotra Kucharskiego

Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN słodko-słone mikołajki Piotra Kucharskiego, a w niej zupa krem z pieczonego selera. Sprawdź jego przepis i zrób sobie pyszny prezent na obiad.

Zupa krem z pieczonego selera - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg korzenia selera
    • 300 g ziemniaków
      • tymianek
        • oliwa z oliwek
          • 50 g orzechów laskowych bez skórki
            • cebula
              • 2 ząbki czosnku
                • 1 litr wywaru warzywnego
                  • 200 ml śmietany 30%
                    • sól i pieprz

                      Sposób przygotowania zupy krem z pieczonego selera

                      1. Seler obrać (skórki można użyć do ugotowania wywaru), pokroić na mniejsze kawałki i razem z obranymi i pokrojonymi na kawałki ziemniakami ułożyć na blaszce do pieczenia, posypać tymiankiem, skropić oliwą z oliwek i upiec w rozgrzanym piekarniku do 200° C przez 25 minut. Na ostatnie 5-7 minut dorzucić orzechy laskowe aby się podprażyły.
                        1. W tym czasie na oliwie z oliwek podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać upieczone warzywa, zalać wywarem i gotować około 20 minut. Zmiksować na gładki krem, w trakcie dodawać śmietanę kremówkę.
                          1. Zupę podawać posypaną posiekanymi orzechami włoskimi oraz skropioną oliwą z oliwek, ewentualnie oliwą truflową.

                            Zobacz także:

                            Autor: Teofila Siewko

                            Źródło: Piotr Kucharski

                            Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości