Zupa krem z pieczonego selera z mikołajkowej kuchni Piotra Kucharskiego

Zupa krem z pieczonego selera z mikołajkowej kuchni Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN słodko-słone mikołajki Piotra Kucharskiego, a w niej zupa krem z pieczonego selera. Sprawdź jego przepis i zrób sobie pyszny prezent na obiad.

Zupa krem z pieczonego selera - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg korzenia selera
  • 300 g ziemniaków
  • tymianek
  • oliwa z oliwek
  • 50 g orzechów laskowych bez skórki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 200 ml śmietany 30%
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania zupy krem z pieczonego selera

  1. Seler obrać (skórki można użyć do ugotowania wywaru), pokroić na mniejsze kawałki i razem z obranymi i pokrojonymi na kawałki ziemniakami ułożyć na blaszce do pieczenia, posypać tymiankiem, skropić oliwą z oliwek i upiec w rozgrzanym piekarniku do 200° C przez 25 minut. Na ostatnie 5-7 minut dorzucić orzechy laskowe aby się podprażyły.
  2. W tym czasie na oliwie z oliwek podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać upieczone warzywa, zalać wywarem i gotować około 20 minut. Zmiksować na gładki krem, w trakcie dodawać śmietanę kremówkę.
  3. Zupę podawać posypaną posiekanymi orzechami włoskimi oraz skropioną oliwą z oliwek, ewentualnie oliwą truflową.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości