Prozdrowotny zakwas z buraka. Dlaczego warto pić kiszonki? "Działa przeciwstarzeniowo i przeciwnowotworowo"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Robimy zakwas z buraka
Robimy zakwas z buraka
Długa młodość? Mam na to przepis
Długa młodość? Mam na to przepis
Placuszkowy zawrót głowy
Placuszkowy zawrót głowy
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Zapieczmy to razem!
Zapieczmy to razem!
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Zakwas buraczany ma wiele właściwości prozdrowotnych. O tym, jak poprawnie wykonać go w warunkach domowych, opowiedziała w Dzień Dobry TVN technolożka żywności - Kornelia Westengaard. Jak regularne spożywanie kiszonki z buraka wpływa na nasz organizm?

Cudowny wpływ buraków

Zakwas buraczany to jedna z najzdrowszych kiszonek, jakie możemy sami stworzyć w naszej kuchni. Ten sposób konserwowania żywności jest niemal najstarszą metodą na to, by zachować właściwości odżywcze warzyw. Technolożka żywności Kornelia Westengaard zapewnia, że lista korzyści wynikająca ze spożywania kiszonek jest wyjątkowo długa.

- Ma betainę, to jest antyoksydant, który będzie wyłapywał wolne rodniki, czyli działa przeciwstarzeniowo i przeciwnowotworowo. […] Burak ma bardzo dużo takiego działania pro krwiotwórczego, bo ma żelazo, witaminę B9, czyli kwas foliowy i witaminę B12 – zapewniała ekspertka.

Jak samemu przygotować zakwas buraczany?

Zakwas z buraka zawiera witaminy, minerały, w tym potas, oraz bakterie prebiotyczne. Spożycie takiego "koktajlu" obniża ciśnienie i sprawdzi się w diecie osób, które mają kłopoty z podwyższonym cholesterolem.

- Te soki działają tak, że powodują namnażanie prebiotyków w naszych jelitach – stwierdziła technolożka żywności.

Kornelia Westengaard szybko zaprezentowała, w jaki sposób samemu przygotować tego typu kiszonkę. Do produkcji zakwasu potrzebny jest m.in. kilogram buraków zmieszany z marchwią, pietruszką, selerem i chrzanem oraz sok z kiszonych ogórków. Pełny przepis znajdziecie w materiale wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Zofia Wierzcholska

Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana