Tort orzechowo-cynamonowy w wykonaniu naszych reporterów. Wyszedł doskonale

Sandra Hajduk-Popińska, Mateusz Hładki i Zuzia Nowakowska-Sikorska
Sandra Hajduk-Popińska, Mateusz Hładki i Zuzia Nowakowska-Sikorska
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Sandra Hajduk-Popińska i Mateusz Hładki wzięli udział w warsztatach, podczas których - pod okiem ekspertki Zuzi Nowakowskiej-Sikorskiej - uczyli się, jak zrobić i udekorować torty. W kuchni Dzień Dobry TVN postanowiliśmy przetestować ich wiedzę i umiejętności. Nasi reporterzy mieli przygotować tort orzechowo-cynamonowy z praliną z orzechów laskowych i powidłami śliwkowymi. Jak im poszło? Doskonale!

Tort orzechowo-cynamonowy z praliną z orzechów laskowych i powidłami śliwkowymi

Składniki na tort orzechowo-cynamonowy:

Biszkopt:

  • 5 jaj
    • 75 g mąki pszennej
      • 45 g mąki ziemniaczanej
        • 155 g cukru
          • 85 g mielonych orzechów laskowych
            • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
              • opcjonalnie: 40 g gorzkiej czekolady startej na tarce

                Krem-baza z mascarpone:

                • 500 g mascarpone
                  • 300 ml śmietanki 30 proc.
                    • 3-4 łyżki cukru pudru
                      • Krem cynamonowy:
                        • 1/3 kremu-bazy
                          • łyżeczka cynamonu
                            • naturalny ekstrakt cynamonowy

                              Krem pralinowy:

                              • 1/3 kremu-bazy
                                • 2 łyżki praliny orzechowej

                                  Pralina orzechowa:

                                  • 200 g orzechów laskowych
                                    • 200 g cukru
                                      • 40 g wody
                                        • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
                                          • szczypta soli
                                            • 200 g powideł śliwkowych

                                              Tynk:

                                              • 200 g białek pasteryzowanych
                                                • 550 g masła
                                                  • 350 g cukru
                                                    • naturalny ekstrakt z orzechów laskowych

                                                      Świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN

                                                      Źródło: Dzień Dobry TVN
                                                      Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN
                                                      Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN
                                                      Kolęda Dzień Dobry TVN
                                                      Kolęda Dzień Dobry TVN
                                                      Kolęda Dzień Dobry TVN - krótka wersja
                                                      Kolęda Dzień Dobry TVN - krótka wersja
                                                      Garbus w świątecznej piosence Dzień Dobry TVN
                                                      Garbus w świątecznej piosence Dzień Dobry TVN
                                                      Choinka - świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
                                                      Choinka - świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
                                                      Daria Ładocha z córkami
                                                      Daria Ładocha z córkami
                                                      Kolęda Dzień Dobry TVN
                                                      Kolęda Dzień Dobry TVN
                                                      Kolęda Dzień Dobry TVN - podkład muzyczny
                                                      Kolęda Dzień Dobry TVN - podkład muzyczny

                                                      Jak przygotować tort orzechowo-cynamonowy

                                                      Orzechowa pralina z czekoladą: orzechy wypraż na suchej patelni lub w piekarniku, tak aby dało się zdjąć z nich łupinki. Można oczywiście użyć już wyprażonych, wtedy po prostu należy wyłożyć je na kawałek papieru do pieczenia lub silikonową matę. Następnie cukier wsyp do garnka (lepszy będzie taki z grubszym dnem, bo nie spalisz karmelu w sekundę) i dolej 40 ml wody. Wymieszaj i dopiero podgrzej - gdy zrobisz to w odwrotnej kolejności, w garnku powstanie cukrowy kamień, który bardzo wolno się rozpada. Na niewielkim ogniu podgrzewaj, aż masa osiągnie kolor jesiennych liści. Karmel wylej na orzechy i oprósz solą. Następnie wrzuć wszystko do blendera i zmiel na bardzo gładką pastę. Uwaga! Nie każdy blender da sobie z tym radę - radzę korzystać z takiego o mocnym silniku.

                                                      Zobacz wideo: Rekiny show-biznesu robią torty

                                                      Rekiny show-biznesu robią torty
                                                      Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                      Pasta będzie lekko ciepła - jeśli chcesz, możesz dodać do niej pokrojoną czekoladę (najlepiej gorzką), możesz też po prostu przełożyć do słoika.

                                                      Biszkopt: piekarnik rozgrzej do 170 st. C bez termoobiegu.

                                                      Jaja ubij całe z cukrem na niemal białą, puszystą masę. Równocześnie w drugiej misie wymieszaj mąkę ziemniaczaną i pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito. Przesiewanie jest tu istotne - ciężkie i tłuste orzechy ujmują lekkości, warto więc jej dodać. Gdy jaja z cukrem będą ubite, dodaj po łyżce mieszankę mąk, równocześnie delikatnie mieszając. Na koniec wmieszaj bardzo delikatnie mielone orzechy, oraz czekoladę, jeśli masz ochotę. Przelej do rantu wyłożonego papierem. Piecz w 170 st. C bez termoobiegu przez ok. 45 min.

                                                      Krem z mascarpone: najpierw krótko ubij samo mascarpone, co sprawi, że jego konsystencja stanie się kremowa. Następnie wciąż ubijając, stopniowo dolewaj śmietankę - stopniowo, czyli w taki sposób, że gdy mascarpone wchłonie porcję śmietanki, dopiero dolewasz kolejną niewielką porcję. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz ekstrakt waniliowy, jeśli używasz. Gdy cukier będzie rozmieszany, krem jest gotowy.

                                                      Podziel krem na trzy części- 1/3 kremu możesz wymieszać z praliną, 1/3 pozostawić "białą", a 1/3 wymieszaj z cynamonem.

                                                      Tynk: białka wraz z cukrem umieść w wytartej do sucha, dużej metalowej misce. Do garnka nalej wodę i przygotuj kąpiel wodną. Pamiętaj, aby misa nie dotykała do wody. Podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając białka z cukrem za pomocą trzepaczki, do całkowitego rozpuszczenia się cukru (możesz sprawdzić między palcami, czy drobinki cukru rozpuściły się). Masa ma osiągnąć temperaturę 65 st. C. Możesz skorzystać ze świeżych lub pasteryzowanych białek, nie obawiaj się salmonelli – ginie w 60-65 st. C. Następnie pozostaw białka do ostudzenia. Gdy przestaną być gorące, ubij je za pomocą ubijaka na sztywną, gładką, śnieżnobiałą masę. Trwa to od 10 do 15 min., zależnie od mocy miksera.

                                                      Gdy białka będą ubite, wciąż ubijając na niskich obrotach, po kawałku dodawaj do nich masło w temperaturze pokojowej. Pamiętaj jednak, aby nie było zbyt miękkie. Masa z całą pewnością zwarzy się – jest to zupełnie normalne i nie musisz się tym przejmować. Gdy będziesz ubijać nieco dłużej, zauważysz, że zacznie nabierać gładkości – jeśli dalej konsystencja nie będzie dla Ciebie właściwa, możesz dodać odrobinkę więcej masła, pamiętając jednak, aby nie przesadzić – zbyt twardy, maślany tynk nie nadaje się do tynkowania. Alternatywą dla dłuższego ubijania masy jest również jej delikatne podgrzanie. Na sam koniec dodaj kilka kropelek wybranego przez siebie naturalnego ekstraktu, aby tynk przestał być intensywnie maślany w smaku.

                                                      Tworzenie tortu: biszkopt pokrój na blaty i nasącz kawą delikatnie. Najpierw na biszkopcie umieść pralinę, potem krem mascarpone, następnie powidła śliwkowe. Czynność powtórz łącznie trzy razy, aż tort będzie złożony. Zaciśnij rant na torcie i schłodź, najlepiej przez całą noc, a przynajmniej przez 4 godziny. Następnie otynkuj tort przygotowanym tynkiem - zrób to przynajmniej dwu-, a najlepiej trzykrotnie, pomiędzy warstwami chłodząc tort przez ok. pół godziny (lub aż tynk będzie twardy).

                                                      Następnie udekoruj tort tak, jak lubisz.

                                                      Torty
                                                      Torty Sandry Hajduk-Popińskiej i Mateusza Hładkiego
                                                      Torty
                                                      Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                      Zobacz także:

                                                      Zuza Nowakowska-Sikorska

                                                      Autor: Izabela Dorf

                                                      Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości