Materiał promocyjny

Świąteczne wypieki z Jakubem Reszką. Tych ciast nie może zabraknąć na świątecznym stole

Kuchnia pachnąca wypiekami
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Reszka upiekł pyszne świąteczne ciacha, które szybko przygotujesz w food procesorze, ale nie tylko. Poznaj jego przepisy na ekspresowy makowiec bezglutenowy, ciasto marchewkowe, korzenne ciasto czekoladowo-owsiane z żurawiną i sernik pistacjowy.

Ekspresowy makowiec bezglutenowy

Pyszny, mokry, bezglutenowy makowiec, który przygotujesz w 40 minut.

Składniki:

  • 150 g masła,
    • 1 g soli,
      • 300 g jajek,
        • 150 g cukru,
          • 100 g limonki,
            • 200 g maku suszonego mielonego.

              Sposób przygotowania:

              Jeżeli używasz maku niemielonego, zmiksuj go w kolejnym kroku po uprzednim dodaniu go do kielicha, a następnie zamknij kielich pokrywą z korkiem. Jeżeli używasz maku mielonego - pomiń krok mielenia. Miel mak przez 2 minuty z prędkością 20 obrotów w przypadku maku niemielonego. Otwórz kielich. Przesyp mak do miski i odstaw na bok. Umyj i osusz kielich.

              W kielichu umieść rózgę. Do kielicha dodaj 5 białek oddzielonych od żółtek, żółtka zachowaj. Dodaj szczyptę soli. Zamknij kielich pokrywą z korkiem. Ubijaj białka przez 4 minuty z prędkością 7 obrotów. Otwórz kielich. Pianę z białek przełóż do innej miski i odstaw ją na bok. W kielichu z rózgą umieść 150 gramów miękkiego masła. Dodaj 150 gramów drobnego cukru. Ucieraj przez 5 minut z prędkością 5 obrotów. W kolejnym kroku będziesz dalej ucierał masło z cukrem. W tym czasie wlewaj powoli rozmącone widelcem żółtka, wykorzystując otwór w pokrywie kielicha. Ucieraj przez 2 minuty z prędkością 5 obrotów. Otrzyj skórkę z limonki, wyciśnij z niej sok i dodaj do miski z makiem. Wszystko dokładnie wymieszaj.

              Otwórz kielich. Dodaj mak. Mieszaj przez 20 sekund z prędkością 4 obrotów. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z funkcją termoobiegu. Dno formy do pieczenia o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Otwórz kielich. Dodaj ubite wcześniej białka. Zamknij kielich pokrywą bez korka. Mieszaj przez 10 sekund z prędkością 3 obrotów. Otwórz kielich. Gotową masę przełóż do wyłożonej papierem formy do pieczenia. Piecz 20 minut. Pozostaw do wystudzenia.

              Ciasto marchewkowe
              Ciasto marchewkowe
              Ciasto marchewkowe
              Źródło: Ola Skowron/East News

              Ciasto marchewkowe

              Ciasto marchewkowe to pyszny deser z korzenną nutą, który swoją wilgotność zawdzięcza startej marchewce. Przełożone delikatnym kremem z twarożku jest dobrym pomysłem na deser, który sprawdzi się na każdą okazję.

              Składniki:

              • 220 g mąki pszennej,
                • 120 g jajek,
                  • 170 g oleju,
                    • 220 g marchewki,
                      • 200 g cukru,
                        • 25 g soku z cytryny,
                          • 2 g mielonego cynamonu,
                            • 5 g skórki z cytryny,
                              • 750 g twarogu,
                                • 150 g cukru pudru CVR,
                                  • 2 g proszku do pieczenia,
                                    • 100 g ananasa,
                                      • 50 g wiórków kokosowych,
                                        • 4 g sody oczyszczonej,
                                          • 100 g orzechów.

                                            Sposób przygotowania:

                                            Na pokrywie kielicha umieść miskę. Odważ w niej 220 gramów przesianej przez sito mąki pszennej, 50 gramów wiórków kokosowych, łyżeczkę sody, łyżeczkę cynamonu i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Miskę odstaw na bok. Na pokrywie kielicha umieść małą miskę. Odważ w niej 170 gramów oleju. Miskę odstaw na bok.

                                            Otwórz kielich. Dodaj 60 gramów orzechów włoskich. Zamknij kielich pokrywą z korkiem. Rozdrabniaj przez 4 sekundy z prędkością 12 obrotów wstecznych. Otwórz kielich. Zawartość kielicha przesyp do miski z mąką za pomocą szpatułki. Zrób to dokładnie, aby dobrze oczyścić kielich. W kielichu zamontuj rózgę. Do kielicha dodaj 2 jajka i 1 szczyptę soli. Zamknij kielich pokrywą bez korka. Ubijaj przez 2 minuty z prędkością 6 obrotów. Otwórz kielich. Dodaj 200 gramów drobnego cukru. Zamknij kielich pokrywą z korkiem. Ubijaj przez 5 minut z prędkością 6 obrotów. W kolejnym kroku będziesz nadal ubijał jajka.

                                            W tym czasie przez otwór w kielichu powoli dodawaj odważony wcześniej olej. Ubijaj przez 2 minuty z prędkością 5 obrotów. Otwórz kielich. Wyjmij rózgę. Zawartość przełóż do miski i odstaw na bok. Umyj i osusz kielich. Rozgrzej piekarnik do 160°C z funkcją termoobiegu.

                                            Do kielicha dodaj 220 gramów marchewki obranej i pokrojonej na mniejsze kawałki. Zamknij kielich pokrywą z korkiem. Rozdrabniaj przez 20 sekund z prędkością 10 obrotów. Otwórz kielich. Zawartość zgarnij za pomocą szpatułki na dno kielicha. Dodaj 100 gramów ananasa obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki. Zamknij kielich pokrywą z korkiem. Siekaj przez 10 sekund z prędkością 10 obrotów.

                                            Otwórz kielich. Zawartość zgarnij szpatułką na dno kielicha i dodaj odważoną wcześniej mąkę. Zamknij kielich pokrywą z korkiem. Mieszaj przez 15 sekund z prędkością 4 obrotów wstecznych. Otwórz kielich. Za pomocą szpatułki dodaj odłożoną wcześniej masę jajeczną. Zamknij kielich pokrywą z korkiem. Mieszaj przez 40 sekund z prędkością 8 obrotów wstecznych. Otwórz kielich. Masę przełóż do tortownicy o średnicy 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku przez 1 godzinę.

                                            W czasie pieczenia przygotuj krem. Umyj i osusz kielich. Do kielicha dodaj 750 gramów twarogu półtłustego, pokruszonego na mniejsze kawałki. Zamknij kielich pokrywą z korkiem. Miel przez 2 minuty z prędkością 10 obrotów. Miel ponownie przez 2 minuty z prędkością 14 obrotów.

                                            Otwórz kielich. Dodaj 150 gramów cukru pudru, skórkę startą z całej cytryny, uprzednio sparzonej i wyszorowanej, i sok z połowy cytryny. Zamknij kielich pokrywą z korkiem. Miel ponownie przez 1 minutę z prędkością 14 obrotów. Wstaw krem w kielichu lub innym naczyniu do lodówki. Pozostałe orzechy połam w duże kawałki. Odłóż je na bok. Po zakończeniu pieczenia wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

                                            Przetnij ciasto na dwa blaty przy użyciu długiego noża (najlepiej ząbkowanego do pieczywa). Ciasto przełóż wykorzystując 2/3 kremu. Pozostały krem wykorzystaj jako zwieńczenie, dekoruj wcześniej połamanymi orzechami. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, ale najlepiej smakuje na drugi dzień.

                                            Korzenne ciasto czekoladowo-owsiane z żurawiną
                                            Korzenne ciasto czekoladowo-owsiane z żurawiną
                                            Korzenne ciasto czekoladowo-owsiane z żurawiną
                                            Źródło: Ola Skowron/East News

                                            Korzenne ciasto czekoladowo-owsiane z żurawiną

                                            Pyszne i mięciutkie ciasto owsiane z żurawiną i dodatkiem czekolady to świetny pomysł na zdrowy podwieczorek dla całej rodziny.

                                            Składniki:

                                            • 1 g gałki muszkatołowej,
                                              • 2 g mielonego kardamonu,
                                                • 2 g mielonego cynamonu,
                                                  • 2 g mielonego imbiru,
                                                    • 90 g suszonej żurawiny,
                                                      • 2 g sody oczyszczonej,
                                                        • 90 g erytrytolu,
                                                          • 60 g orzechów nerkowca,
                                                            • 260 g gruszek,
                                                              • 240 g całych jaj kurzych,
                                                                • 220 g bezglutenowych płatków owsianych,
                                                                  • 90 g gorzkiej czekolady,
                                                                    • 30 g masła klarowanego Ghee,
                                                                      • 2 g bezglutenowego proszku do pieczenia.

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        Do kielicha dodaj 220 gramów płatków owsianych. Miel 1 minutę z prędkością 20 obrotów. Przełóż do miski i dodaj 1/2 łyżeczki sody, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczkę cynamonu, 1 łyżeczkę kardamonu, 1 łyżeczkę imbiru. Wszystko wymieszaj i odstaw.

                                                                        Do kielicha dodaj 260 gramów gruszki obranej i pozbawionej gniazd nasiennych, pokrojonej w ćwiartki. Siekaj 8 sekund z prędkością 8 obrotów. Przełóż do miski.

                                                                        Na pokrywie kielicha umieść miskę z gruszką, odważ w niej 90 gramów suszonej żurawiny. Rozgrzej piekarnik do 180℃ z funkcją termoobiegu. Do kielicha dodaj 90 gramów połamanej gorzkiej czekolady i 60 gramów nerkowca. Siekaj 20 sekund z prędkością 12 obrotów. Przełóż do miski z gruszką i wymieszaj. Umyj i osusz kielich.

                                                                        W kielichu zamontuj rózgę. Dodaj 4 jajka i 90 gramów erytrytolu. Ubijaj 7 minut z prędkością 7 obrotów. Pod koniec ubijania dodaj 1 łyżkę miękkiego masła klarowanego Ghee Foods by Ann. Do kielicha dodaj zmielone płatki z przyprawami. Mieszaj 10 sekund z prędkością 4 obrotów. Dodaj gruszkę i mieszaj 25 sekund z prędkością 4 obrotów wstecznych. Gotową masę przełóż do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 40 minut.

                                                                        Podawaj po wystudzeniu

                                                                        Sernik pistacjowy
                                                                        Sernik pistacjowy
                                                                        Sernik pistacjowy
                                                                        Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                        Sernik pistacjowy

                                                                        Lekki i delikatny sernik pistacjowy o wyszukanym smaku z chrupiącym spodem. Na pewno przypadnie do gustu nie jednemu łasuchowi.

                                                                        Składniki:

                                                                        • 150 g śmietanki 30%,
                                                                          • 500 g twarogu,
                                                                            • 500 g mascarpone,
                                                                              • 400 g pasty pistacjowej,
                                                                                • 100 g masła ekstra,
                                                                                  • 300 g całych jaj kurzych,
                                                                                    • 200 g herbatników,
                                                                                      • 100 g skrobi ziemniaczanej.

                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                        Rozgrzej piekarnik do 130 stopni. Na dole umieść głęboką blachę z wodą. W kielichu miel 100 gramów masła i 200 gramów herbatników przez 1 minutę z prędkością 10 obrotów. Dno okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm, wyłóż papierem do pieczenia, przełóż równomiernie zmielone herbatniki z masłem. Ugnieć łyżką twardy spód. Przełóż do lodówki. Do kielicha włóż 400 gramów pasty pistacjowej i 150 gramów śmietanki. Rozpuszczaj przez 2 minuty z prędkością 4 obrotów w temperaturze 60 stopni. Dodaj pozostałe składniki: 500 gramów twarogu, 500 gramów mascarpone, 5 jajek i 100 gramów skrobi ziemniaczanej. Mieszaj przez 7 minut z prędkością 6 obrotów.

                                                                                        Zawartość kielicha przelej do tortownicy z wcześniej przygotowanym spodem. Delikatnie uderz tortownicą o blat, aby z masy serowej wybić pozostałe pęcherzyki powietrza, należy robić to ostrożnie. Tortownicę umieść na ruszcie zamontowanym na 1/3 wysokości piekarnika tuż nad blachą z wodą. Piecz godzinę. Po upłynięciu czasu sprawdź czy sernik nie klei się do palca delikatnie dotykając środka. W razie potrzeby wydłuż czas pieczenia o 10-15 minut. Wyłącz piekarnik, lecz nie wyciągaj sernika jeszcze przez 10 minut. Wyjmij na blat, pozostaw do wystudzenia, włóż do lodówki na minimum 4-6 godzin.

                                                                                        Ciasta Jakuba Reszki
                                                                                        Ciasta Jakuba Reszki
                                                                                        Ciasta Jakuba Reszki
                                                                                        Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                                        Zobacz także:

                                                                                        Źródło: Jakub Reszka

                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                                                        Materiał promocyjny
                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                        Jak zatrzymać starzenie skóry? Zwróć uwagę na skład kosmetyków
                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                        Jak zatrzymać starzenie skóry? Zwróć uwagę na skład kosmetyków