W kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Reszka wraz z Anną Lewandowską przygotowali dania, które wzmocnią odporność, a przy tym są krokiem do nauki świadomego odżywiania. Poznaj przepisy, które możesz zrobić w food procesorze - chlebek bananowy, kulki mocy kokosowe i koktajl Green Power.
Chlebek bananowy - przepis
Czas przygotowania - 1,10 min
Przedstawiamy Wam chlebek bananowy, czyli połączenie pieczywa z ciastem, które skrada serca małych i dużych łakomczuchów. Nie zawiera dodatku cukru, konserwantów, laktozy i pszenicy. To gotowa mieszanka 4 mąk naturalnie bezglutenowych: owsianej, ryżowej, lnianej i tapioki. Wystarczy dodać napój roślinny, banany, olej kokosowy i sok z cytryny, aby upiec świeży, cudownie pachnący chlebek o bardzo przyjemnej konsystencji. Do dzieła!
Składniki:
35 g oleju kokosowego ekologicznego,
10 g soku cytrynowego,
750 g bananów,
50 g napoju owsianego,
250 g mieszanki mąk na chlebek bananowy Foods by Ann.
Sposób przygotowania:
Do kielicha dodaj 50 gramów napoju owsianego, 35 gramów oleju kokosowego. Zamknij kielich pokrywą z korkiem. Podgrzewaj 2 minuty w 50°C. Otwórz kielich. Dodaj 4 banany obrane i pokrojone na mniejsze kawałki. Zamknij kielich pokrywą z korkiem. Rozdrabniaj 15 sekund z prędkością 7 obrotów.
Otwórz kielich. Dodaj opakowanie (250 gramów) mieszanki wypiekowej Chlebek Bananowy Foods by Ann. Zamknij kielich pokrywą z korkiem. Mieszaj 15 sekund z prędkością 7 obrotów. Otwórz kielich. Zawartość zgarnij szpatułką do środka kielicha. Rozgrzej piekarnik do 180°C z funkcją termoobiegu. Zamknij kielich pokrywą z korkiem.
Pozostaw ciasto w kielichu na 10 minut, aby nabrało odpowiedniej konsystencji. Otwórz kielich. Dodaj łyżkę soku z cytryny. Zamknij kielich pokrywą z korkiem. Mieszaj 20 sekund z prędkością 8 obrotów wstecznych.
Otwórz kielich. Przygotuj formę keksówkę 22-24 cm wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmaruj ją olejem kokosowym. Za pomocą szpatułki przełóż ciasto do formy, wygładź je, a na wierzchu ułóż banana obranego i pokrojonego wzdłuż na pół.
Piecz przez 45-50 minut. Przed końcem pieczenia wbij w chlebek drewniany patyczek, jeśli będzie wilgotny, piecz kolejne 10 minut. Podawaj do wyboru z kremami orzechowymi, dżemami lub owocami.
Kulki mocy
Kulki mocy
Źródło: Michał Żebrowski/East News
Kulki mocy kokosowe - przepis
Czas przygotowania - 40 min
Kulki mocy kokosowe z migdałem w środku to zdrowa przekąska dla każdego i na każdą okoliczność.
Składniki:
180 g napoju kokosowego,
2 g mielonego cynamonu,
50 g wiórków kokosowych,
1 g ekstraktu waniliowego,
70 g kaszy jaglanej,
40 g daktyli,
35 g musu kokosowego ekologicznego,
4 g sproszkowanej wanilii,
20 g migdałów.
Sposób przygotowania:
Do kielicha dodaj 40 gramów wiórków kokosowych. Miel 10 sekund z prędkością 20 obrotów. Przełóż do miseczki i odstaw na bok. Na pokrywie kielicha umieść miskę, odważ 20 gramów migdałów. Zalej szklanką wrzątku i pozostaw do namoczenia na około 30 minut, aby zmiękły. Przejdź do kolejnego kroku.
W kielichu umieść rózgę. Dodaj 70 gramów kaszy jaglanej oraz 180 gramów napoju kokosowego. Zamknij kielich pokrywą bez korka. Gotuj 12 minut w 100°C z prędkością 2 obrotów. Otwórz kielich i wyjmij rózgę.
Do kielicha dodaj 40 gramów daktyli, łyżkę sproszkowanej wanilii (opcjonalnie), 2 czubate łyżki musu kokosowego Foods by Ann, łyżeczkę cynamonu, rozdrobnione wcześniej wiórki kokosowe oraz kilka kropli aromatu waniliowego. Zamknij kielich pokrywą z korkiem. Miksuj 15 sekund z prędkością 15 obrotów.
Otwórz kielich. Zagarnij szpatułką ze ścianek na dno kielicha. Zamknij kielich pokrywą z korkiem. Miksuj ponownie 10 sekund z prędkością 15 obrotów. Gotową masę przełóż do miski i dokładnie wystudź.
Zwilżonymi wodą dłońmi uformuj z niej kulki wielkości orzecha włoskiego, wkładając do każdej po jednym namoczonym wcześniej migdale. Powstałą kulkę obtocz w wiórkach kokosowych. Najlepiej smakują mocno schłodzone.
Warzywa i jarmuż
Warzywa i jarmuż
Źródło: Michał Żebrowski/East News
Koktajl Green Power - przepis
Green Power to pełnowartościowy koktajl łączący w sobie smak Matchy, jarmużu i pietruszki przełamany soczystą pomarańczą i jabłkiem. Doskonały na drugie śniadanie.
Składniki:
320 g wody,
16 g natki pietruszki,
60 g soku z cytryny,
270 g jabłek,
340 g pomarańczy,
40 g jarmużu,
10 g matchy.
Sposób przygotowania:
Do kielicha dodaj 40 gramów jarmużu (2 garście), 16 gramów natki pietruszki (2 garście) pokrojonej co 2 cm. Zamknij kielich pokrywą z korkiem. Siekaj 10 sekund z prędkością 10 obrotów. Zgarnij składniki szpatułką na dno kielicha. Dodaj 2 pomarańcze obrane i pokrojone na kawałki, 2 jabłka obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na kawałki. Dodaj sok z 1 cytryny, 320 gramów przegotowanej, ciepłej wody i 2 łyżeczki matchy Foods by Ann. Zamknij kielich pokrywą z korkiem. Miksuj 45 sekund z prędkością 16 obrotów. Zgarnij koktajl z pokrywy i ścianek na dno kielicha i przelej do szklanki.