Pasta Fresca - przepis
Składniki:
- 4 jaja,
- 400 g mąki pszennej,
- 2 łyki oliwy z oliwek,
- łyżeczka kurkumy,
- łyżeczka soli
Składniki do przygotowania manualnego:
- 1 kg semoliny,
- 8 jaj,
- łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
Do mąki dodaj jaja oraz sól. Zagniataj do połączenia wszystkich składników w jednolite ciasto.
Porada: Coocover wyrobi ciasto za nas, które jest bardzo twarde.
Pasta Fresca al pomodoro z burratą - przepis
Składniki:
- 120 g pasta fresca,
- buratta,
- liście bazylii do smaku,
- 100 g żółtych pomidorów,
- 100 g czerwonych pomidorów,
- 100 ml białego wina,
- 80 g masła,
- ząbek czosnku,
- 300 g pomidorów pelati.
Sposób przygotowania:
Pamiętaj, aby buratte wyciągnąć z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej. Makaron gotuj w nieosolonej wodzie. Na patelnie wrzuć pomidory pokrojone w kostkę, następnie dodaj czosnek wino oraz bazylię. Po redukcji wina dodaj odrobinę pomidorów pelati, dodaj masło i dopraw. Po emulgacji masła dodaj makaron, wyłóż na talerz a na wierzchu umieść burattę. Dodaj świeże liście bazylii.
Pasta z vongole w sosie winno-maślanym - przepis
Składniki:
- 120 g pasta fresca,
- 350 g świeżych vongoli,
- 100 g pietruszki,
- ząbek czosnku,
- 100 g masła,
- 100 ml wna,
- 10 g chili,
- 100 g pomidorów cherry kolorowych.
Sposób przygotowania:
Najpierw sprawdź świeżość vongoli, potrząśnij je, a te które się nie zamkną, są martwe, więc odrzuć je, a resztę dobrze umyj pod bieżącą wodą. Na rozgrzaną patelnie z oliwą wrzuć omułki, a następnie posiekany czosnek z chili i podsmaż. Zalej winem, a następnie zredukuj. Dodaj masło, pietruszkę oraz pomidory kolorowe. Po emulgacji dodaj pastę i wyłóż na talerz.
Carbonara - przepis
Składniki:
- 120 g pasta fresca,
- 100 g żółtka pasteryzowanego,
- 50 g partmezanu,
- 50 g pecorino,
- 75 g guanciale.
Sposób przygotowania:
Żółtka pasteryzowane wymieszaj z tartymi serami, odrobiną wina białego i odstaw na bok. Guanciale pokrojone w słupki wytop na patelni, następnie dodaj wody z makaronu, redukuj. Następnie dodaj wcześniej przygotowane żółtka i paste, wymieszaj szybko bez podgrzewania dania na ogniu, po czym przełóż na talerz posyp parmezanem i gotowe.
Ravioli z krewetkami, nudją i ricottą - przepis
Składniki:
- 400 g pasta fresca,
- 16-20 krewetek,
- 20 g nduji,
- 120 g ricotty.
Sposób przygotowania:
Ciasto przewałkuj specjalną maszyną do past. Zacznij od największej grubości i zmieniaj o dwa za każdym wałkowaniem aż dojdziesz do cienkiego elastycznego ciasta, pierwszy prostokąty płat połóż na blacie oprószonym mąką, w odstępnie 4 cm ułóż krewetkę z ricottą wymieszaną z nudją. Nałóż następny płat na wierzch poprzedniego i wycinaj kwadraty, gotuj około 5 minut.
Porada: nduja to pikantna kiełbasa ze słoika.
Zobacz także:
- Sekrety smaku Italii. Włoska kuchnia to nie tylko jedzenie
- Jak urządzić włoską ucztę z trzech dań. Przepisy kulinarne na dania kuchni włoskiej: przystawkę, makaron i deser
- Kuchnia włoska i jej charakterystyka – ponadczasowe dania włoskie, których warto spróbować
Źródło: Jakub Reszka
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News