Materiał promocyjny

Dania jak z włoskiej restauracji w domowym zaciszu? Wypróbuj przepisy Jakuba Reszki

Jakub Reszka w kuchni Dzień Dobry TVN
Włoskie smaki w nowoczesnym wydaniu
Źródło: Dzień Dobry TVN
Masz ochotę zjeść dania niczym prosto z włoskiej restauracji? Jakub Reszka w kuchni Dzień Dobry TVN pokazał, jak przygotować pyszne potrawy, których smak przywiedzie na myśl słoneczną Italię. Poznaj jego przepisy na pasta fresca, pasta fresca al pomodoro z burattą, pasta z vongolami w sosie winno-maślanym, carbonarę i ravioli z krewetkami, nudją i ricottą.

Pasta Fresca - przepis

Składniki:

  • 4 jaja,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 2 łyki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka kurkumy,
  • łyżeczka soli

Składniki do przygotowania manualnego:

  • 1 kg semoliny,
  • 8 jaj,
  • łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Do mąki dodaj jaja oraz sól. Zagniataj do połączenia wszystkich składników w jednolite ciasto.

Porada: Coocover wyrobi ciasto za nas, które jest bardzo twarde.

Pasta Fresca al pomodoro z burratą - przepis

Składniki:

  • 120 g pasta fresca,
  • buratta,
  • liście bazylii do smaku,
  • 100 g żółtych pomidorów,
  • 100 g czerwonych pomidorów,
  • 100 ml białego wina,
  • 80 g masła,
  • ząbek czosnku,
  • 300 g pomidorów pelati.

Sposób przygotowania:

Pamiętaj, aby buratte wyciągnąć z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej. Makaron gotuj w nieosolonej wodzie. Na patelnie wrzuć pomidory pokrojone w kostkę, następnie dodaj czosnek wino oraz bazylię. Po redukcji wina dodaj odrobinę pomidorów pelati, dodaj masło i dopraw. Po emulgacji masła dodaj makaron, wyłóż na talerz a na wierzchu umieść burattę. Dodaj świeże liście bazylii.

Pasta z vongole w sosie winno-maślanym
Pasta z vongole w sosie winno-maślanym
Pasta z vongole w sosie winno-maślanym
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Pasta z vongole w sosie winno-maślanym - przepis

Składniki:

  • 120 g pasta fresca,
  • 350 g świeżych vongoli,
  • 100 g pietruszki,
  • ząbek czosnku,
  • 100 g masła,
  • 100 ml wna,
  • 10 g chili,
  • 100 g pomidorów cherry kolorowych.

Sposób przygotowania:

Najpierw sprawdź świeżość vongoli, potrząśnij je, a te które się nie zamkną, są martwe, więc odrzuć je, a resztę dobrze umyj pod bieżącą wodą. Na rozgrzaną patelnie z oliwą wrzuć omułki, a następnie posiekany czosnek z chili i podsmaż. Zalej winem, a następnie zredukuj. Dodaj masło, pietruszkę oraz pomidory kolorowe. Po emulgacji dodaj pastę i wyłóż na talerz.

Carbonara
Carbonara
Carbonara
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Carbonara - przepis

Składniki:

  • 120 g pasta fresca,
  • 100 g żółtka pasteryzowanego,
  • 50 g partmezanu,
  • 50 g pecorino,
  • 75 g guanciale.

Sposób przygotowania:

Żółtka pasteryzowane wymieszaj z tartymi serami, odrobiną wina białego i odstaw na bok. Guanciale pokrojone w słupki wytop na patelni, następnie dodaj wody z makaronu, redukuj. Następnie dodaj wcześniej przygotowane żółtka i paste, wymieszaj szybko bez podgrzewania dania na ogniu, po czym przełóż na talerz posyp parmezanem i gotowe.

Ravioli z krewetkami, nudją i ricottą
Ravioli z krewetkami, nudją i ricottą
Ravioli z krewetkami, nudją i ricottą
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Ravioli z krewetkami, nudją i ricottą - przepis

Składniki:

  • 400 g pasta fresca,
  • 16-20 krewetek,
  • 20 g nduji,
  • 120 g ricotty.

Sposób przygotowania:

Ciasto przewałkuj specjalną maszyną do past. Zacznij od największej grubości i zmieniaj o dwa za każdym wałkowaniem aż dojdziesz do cienkiego elastycznego ciasta, pierwszy prostokąty płat połóż na blacie oprószonym mąką, w odstępnie 4 cm ułóż krewetkę z ricottą wymieszaną z nudją. Nałóż następny płat na wierzch poprzedniego i wycinaj kwadraty, gotuj około 5 minut.

Porada: nduja to pikantna kiełbasa ze słoika.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości