Materiał promocyjny

Dania jak z włoskiej restauracji w domowym zaciszu? Wypróbuj przepisy Jakuba Reszki

Włoskie smaki w nowoczesnym wydaniu
Źródło: Dzień Dobry TVN
Masz ochotę zjeść dania niczym prosto z włoskiej restauracji? Jakub Reszka w kuchni Dzień Dobry TVN pokazał, jak przygotować pyszne potrawy, których smak przywiedzie na myśl słoneczną Italię. Poznaj jego przepisy na pasta fresca, pasta fresca al pomodoro z burattą, pasta z vongolami w sosie winno-maślanym, carbonarę i ravioli z krewetkami, nudją i ricottą.

Pasta Fresca - przepis

Składniki:

  • 4 jaja,
    • 400 g mąki pszennej,
      • 2 łyki oliwy z oliwek,
        • łyżeczka kurkumy,
          • łyżeczka soli

            Składniki do przygotowania manualnego:

            • 1 kg semoliny,
              • 8 jaj,
                • łyżeczka soli.

                  Sposób przygotowania:

                  Do mąki dodaj jaja oraz sól. Zagniataj do połączenia wszystkich składników w jednolite ciasto.

                  Porada: Coocover wyrobi ciasto za nas, które jest bardzo twarde.

                  Pasta Fresca al pomodoro z burratą - przepis

                  Składniki:

                  • 120 g pasta fresca,
                    • buratta,
                      • liście bazylii do smaku,
                        • 100 g żółtych pomidorów,
                          • 100 g czerwonych pomidorów,
                            • 100 ml białego wina,
                              • 80 g masła,
                                • ząbek czosnku,
                                  • 300 g pomidorów pelati.

                                    Sposób przygotowania:

                                    Pamiętaj, aby buratte wyciągnąć z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej. Makaron gotuj w nieosolonej wodzie. Na patelnie wrzuć pomidory pokrojone w kostkę, następnie dodaj czosnek wino oraz bazylię. Po redukcji wina dodaj odrobinę pomidorów pelati, dodaj masło i dopraw. Po emulgacji masła dodaj makaron, wyłóż na talerz a na wierzchu umieść burattę. Dodaj świeże liście bazylii.

                                    Pasta z vongole w sosie winno-maślanym
                                    Pasta z vongole w sosie winno-maślanym
                                    Pasta z vongole w sosie winno-maślanym
                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                    Pasta z vongole w sosie winno-maślanym - przepis

                                    Składniki:

                                    • 120 g pasta fresca,
                                      • 350 g świeżych vongoli,
                                        • 100 g pietruszki,
                                          • ząbek czosnku,
                                            • 100 g masła,
                                              • 100 ml wna,
                                                • 10 g chili,
                                                  • 100 g pomidorów cherry kolorowych.

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Najpierw sprawdź świeżość vongoli, potrząśnij je, a te które się nie zamkną, są martwe, więc odrzuć je, a resztę dobrze umyj pod bieżącą wodą. Na rozgrzaną patelnie z oliwą wrzuć omułki, a następnie posiekany czosnek z chili i podsmaż. Zalej winem, a następnie zredukuj. Dodaj masło, pietruszkę oraz pomidory kolorowe. Po emulgacji dodaj pastę i wyłóż na talerz.

                                                    Carbonara
                                                    Carbonara
                                                    Carbonara
                                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                    Carbonara - przepis

                                                    Składniki:

                                                    • 120 g pasta fresca,
                                                      • 100 g żółtka pasteryzowanego,
                                                        • 50 g partmezanu,
                                                          • 50 g pecorino,
                                                            • 75 g guanciale.

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              Żółtka pasteryzowane wymieszaj z tartymi serami, odrobiną wina białego i odstaw na bok. Guanciale pokrojone w słupki wytop na patelni, następnie dodaj wody z makaronu, redukuj. Następnie dodaj wcześniej przygotowane żółtka i paste, wymieszaj szybko bez podgrzewania dania na ogniu, po czym przełóż na talerz posyp parmezanem i gotowe.

                                                              Ravioli z krewetkami, nudją i ricottą
                                                              Ravioli z krewetkami, nudją i ricottą
                                                              Ravioli z krewetkami, nudją i ricottą
                                                              Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                              Ravioli z krewetkami, nudją i ricottą - przepis

                                                              Składniki:

                                                              • 400 g pasta fresca,
                                                                • 16-20 krewetek,
                                                                  • 20 g nduji,
                                                                    • 120 g ricotty.

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      Ciasto przewałkuj specjalną maszyną do past. Zacznij od największej grubości i zmieniaj o dwa za każdym wałkowaniem aż dojdziesz do cienkiego elastycznego ciasta, pierwszy prostokąty płat połóż na blacie oprószonym mąką, w odstępnie 4 cm ułóż krewetkę z ricottą wymieszaną z nudją. Nałóż następny płat na wierzch poprzedniego i wycinaj kwadraty, gotuj około 5 minut.

                                                                      Porada: nduja to pikantna kiełbasa ze słoika.

                                                                      Zobacz także:

                                                                      Źródło: Jakub Reszka

                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                      Materiał promocyjny
                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                      Materiał promocyjny

                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana