Jak smakuje Podlasie? Sprawdź w kuchni regionalnej Szymona Czerwińskiego

Podlasie na talerzu
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński przygotował specjały kuchni podlaskiej. Sprawdź, jak przygotować kartacze, babkę ziemniaczaną i mrowisko z przepisów kucharza. 

Babka ziemniaczana z oliwą szczypiorkową - przepis krok po kroku

Składniki:

  • kwaśna śmietana,
    • koperek,
      • dużo szczypioru,
        • oliwa szczypiorkowa,
          • 3 kg ziemniaków,
            • 1 kg karkówki,
              • 3 łyżki mąki - jeżeli ziemniaki mają dużo wody,
                • 4 cebule,
                  • 3 jajka,
                    • 3 łyżeczki soli,
                      • łyżka pieprzu,
                        • 2 łyżki smalcu,
                          • majeranek.

                            Sposób przygotowania:

                            1. Ziemniaki zetrzyj na tarce razem z trzema cebulami. Następnie dodaj jajka, sól i pieprz. Mąkę dodajemy w zależności od konsystencji ciasta. Jeżeli ziemniaki mają dużo wody dodajemy mąkę, jeżeli są suche - wówczas pomijamy. Konsystencja ciasta powinna być zwarta i gęsta. Połącz ze sobą składniki.
                              1. Cebulę poszatkuj w drobną kostkę. Karkówkę pokrój na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzej smalec i smaż na niej cebulę razem z karkówką. Tak przygotowane mięso dodaj do masy ziemniaczanej. Połącz ze sobą wszystkie składniki na jednolitą masę.
                                1. Blaszkę wysmaruj tłuszczem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na półtorej godziny.
                                  1. Serwuj od razu, ale kartoflak, smakuje najlepiej na drugi dzień po usmażeniu na patelni..

                                    Dobra rada Szymona Czerwińskiego: robiąc babkę ziemniaczana lub placki ziemniaczana możesz dodać łyżkę kwaśnej śmietany, wówczas masa nie zmieni koloru na ciemny.

                                    Kartacze - przepis krok po kroku

                                    Kartacze
                                    Kartacze
                                    Kartacze
                                    Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                    Składniki:

                                    • 2,5 kg surowych ziemniaków KAT C,
                                      • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
                                        • 700 g mielonej łopatki wieprzowej,
                                          • 2 duże cebule,
                                            • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
                                              • sól,
                                                • pieprz,
                                                  • majeranek,
                                                    • 400 g boczku w kostce,
                                                      • 3 cebule białe.

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        1. Mięso przełóż do miski, następnie dodaj do niego łyżeczkę oni, majeranku oraz pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj, tak, aby połączyły się w jednolitą masę.
                                                          1. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez prasę i przełóż do miski. Ziemniaki surowe obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie przy pomocy tetrowej pieluchy lub ściereczki bardzo mocno odciśnij z wody. Wodę, którą wycisnąłeś z ziemniaków odlej, a skrobię dodaj do masy ziemniaczanej.
                                                            1. Surowe ziemniaki połącz z gotowanymi. Dodaj szczyptę soli. Z tak przygotowanej masy odmierz dwie łyżki i uformuj kulkę. Następnie spłaszcz ją i na środku umieść masę mięsną. Mięso obłóż ziemniakami i uformuj podłużną kluskę
                                                              1. W garnku zagotuj wodę z solą. Następnie na wrzątek wyłóż kilka kartaczy. Gotuj przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij je, przełóż na talerz i polej okrasą.

                                                                Sprytna rada Szymona Czerwińskiego: zanim ugotujesz wszystkie kartacze zrób próbę. Ugotuj jednego, jeżeli rozpadnie się podczas gotowania dodaj więcej mąki ziemniaczanej do masy.

                                                                Mrowisko - przepis krok po kroku

                                                                Składniki:

                                                                • 3 szklanki pszennej mąki tortowej,
                                                                  • 9 łyżek masła,
                                                                    • 6 dużych jaj,
                                                                      • mały kubek kwaśnej śmietany 18%,
                                                                        • płaska łyżeczka soli,
                                                                          • 2/3 szklanki cukru pudru,
                                                                            • 25 gr spirytusu (mały kieliszek),
                                                                              • mak,
                                                                                • rodzynki,
                                                                                  • 200 g miodu naturalnego,
                                                                                    • 2 l oleju rzepakowego do smażenia.

                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                      1. Wszystkie Produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Do dzieży miskera przełóż miasto oraz cukier. Ucieraj Do chwili, aż masło będzie puszyste. Następnie dodaj jajka, śmietanę oraz spirytus. Mąkę dodawaj partiami cały czas mieszając hakiem. Ciasto ugniataj przez około 15 minut.
                                                                                        1. Folią spożywczą zawiń ciasto i odstaw do lodówki na około pół godziny.
                                                                                          1. Po wyjęciu ciasto z lodówki, zacznij wałkować na stolnicy oprószonej mąką. Ciasto rozwałkuj jak najcieniej. Następnie potnij na prostokąty. Smaż w głębokim oleju na złoty kolor.
                                                                                            1. Tak przygotowane „faworki” ułóż na paterze warstwami. Pomiędzy warty dodaj miód, rodzynki i mak.

                                                                                              Sprytna rada Szymona Czerwińskiego: aby ciasto nie piło oleju i było chrupkie po usmażeniu, dodaj do niego spiritusu przed smażeniem. 

                                                                                              Zobacz także:

                                                                                              Autor: Teofila Siewko

                                                                                              Źródło: Szymon Czerwiński

                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                                                                              podziel się:

                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana