Szukasz pomysłu na obiad? To najlepszy przepis na kartacze!

W kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Kasprzak przygotował kartacze. Co powiecie na kartacze z mięsem, z kaszą i suszonymi grzybami oraz kartacze z białym serem i ziołami?

Zobacz też: Kotlety mielone według przepisu Polana >>>

Kartacze ciasto:

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki dzielimy na pół i jedną część gotujemy w wodzie a drugą trzemy na tarce.

Starte ziemniaki odciskamy z nadmiaru wody przez ścierkę, wodę z ziemniaków zostawiamy aż na dnie naczynia pojawi się skrobia. Ziemniaki ugotowane przeciskamy przez praskę. Przeciśnięte ziemniaki mieszamy z surowymi. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz mieszamy z mąką pszenna i ziemniaczaną. Dodajemy do farszu skrobie z odciśniętych ziemniaków. Energicznie wyrabiamy ciasto, formujemy wałek i kroimy na plastry. Tak przygotowane ciasto możemy nadziewać farszem.

Zobacz też:

Farsz mięsny:

Składniki:

  • 500g karkówki wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięsko kroimy na kawałki i smażymy na złoty kolor na patelni, dodajemy posiekana cebulę i czosnek oraz majeranek. Podlewamy wodą lub bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości. Przestudzony farsz mielimy na grubych oczkach i doprawiamy sola i pieprzem.

Okrasa:

Składniki:

  • 100 ml oleju
  • 3 posiekane cebule
  • sól, pieprz

Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy cebulę, doprawiamy i dusimy aż cebulka zbrązowieje.

Zobacz też: Proste przepisy na kluski śląskie i roladę z modro kapustą >>>

Farsz z kaszy i suszonych grzybów:

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 50 g grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 60 g białego twarogu
  • natka pietruszki
  • tłuszcz gęsi

Przygotowanie:

Grzyby moczymy w wodzie przez noc. Odciskamy i siekamy, smażymy na gęsim tłuszczu z posiekana cebulą i czosnkiem, dodajemy ugotowaną kaszę. Całość dusimy przez kilka minut. Dodajemy posiekana natkę pietruszki ser biały i doprawiamy

sola i pieprzem.

Farsz z białego sera i ziół:

Składniki:

  • 250 g twarogu
  • Posiekany szczypiorek, koperek, pietruszka , estragon
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy do twarogu razem z posiekanymi ziołami.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!