Przepisy Ani Starmach

    Przepisy Ani Starmach

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Annę Starmach, której pomagała zwyciężczyni "MasterChef Junior" Natalia Paździor. Dziewczyny przygotowały knedle ze śliwkami. Jakie ziemniaki są najlepsze na knedle? I czy można je rozdrobnić blenderem?

    Okazuje się, że szarlotkę można zrobić nie tylko z jabłek. Jednak w kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała klasyczną szarlotkę z jabłek, a ściślej z "Szarej Renety" lub "Antonówki". To - zdaniem Ani - najlepsza odmiana jabłek na szarlotkę. Skorzystajcie z jej przepisu na pyszną szarlotkę z kruszonką. Ile trzeba piec szarlotkę? Skąd się wzięła nazwa "szarlotka"? I, kim jest "brodacz", który towarzyszył Annie Starmach podczas balu Fundacji TVN?

    W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała potrawy z bakłażana. Czy wiedzieliście, że bakłażan jest niskokaloryczny i zawiera dużo witamin i minerałów? Na naszym stole pojawiły się takie dania jak: pieczony bakłażan z pęczakiem, roladki z bakłażana, pasta bakłażanowa z granatem oraz także bakłażanowe burgery. Smacznego!

    Zainspirowana pobytem na Sri Lance, Anna Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy na bazie herbaty. Skorzystajcie z jej przepisów i sami zróbcie łososia w bulionie z zielonej herbaty, pierś z kurczaka marynowaną w herbacie, mus z zielonej herbaty z pomarańczą oraz ciasto bakaliowe z herbatą. W naszej kuchni opowiedziała też o uczestnikach programu "MasterChef Junior".

    W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Ania Starmach. Pomaga jej Rafał Sarnowski, który odpadł z ostatniego odcinka programu MasterChef. Wspólnie przygotowali takie smakołyki jak placuszki bananowo-owsiane, placki dyniowe ze śliwkami, placki ziemniaczane z selerem czy placki budapesztańskie. A Wy, jakie placki lubicie najbardziej?

    Truskawki nie tylko pięknie pachną, wyglądają i smakują, ale także są zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm. Ania Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała pyszności, w których głównym składniki były właśnie truskawki: chłodnik truskawkowo-arbuzowy, babeczki z truskawkami i mango, biszkopt truskawkowo-rabarbarowy i czerwoną konfiturę.

    W ramach akcji Zboże smakuje i inspiruje Ania Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała pyszne dania, w których połączyła produkty zbożowe z sezonowymi owocami i warzywami: penne ze szparagami i pistacjami, kaszę jęczmienną zapiekaną w pomidorach, naleśniki pełnoziarniste, wiosenną sałatkę i owsiankę a la tiramisu.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach upiekła: prosty chleb pszenno-żytni, chleb ze słonecznikiem i chrupiące bagietki. Świeże pieczywo dobrze smakuje z masłem, ale Ania przygotowała do niego przepyszne pasty: groszkową, paprykową i szpinakową. Smacznego!

    Awokado jest dość kalorycznym owocem, ale tłuszcze zawarte w nim są dobrze przyswajalne przez organizm człowieka. Jest zaliczane do zdrowej żywności. Ania Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała trzy przepyszne dania, w których główną rolę odgrywało właśnie awokado. Oto one: sałatka z awokado i pomidorami, awokado w wersji śniadaniowej, tarta z awokado i deser czekoladowy z awokado.

    Anna Starmach przekonuje, że potrawy z warzyw mogą być smaczne i proste w przygotowaniu. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: karmelizowaną marchewkę z orzechami, krem z selera z gruszką, tartę z marchewką, pietruszką i kozim serem oraz muffiny z marchewką i rodzynkami. Co na to Marcin Prokop, który nie przepada za warzywną kuchnią? Dlaczego ciasto powinno być schłodzone w lodówce przed włożeniem do piekarnika?

    Cynamon, kardamon i bakalie czyli świąteczne ciasteczka a'la Anna Starmach. Zobaczcie przepisy na kruche ciasteczka z orzechami i karmelem, ciasteczka z żurawiną i czekoladą, herbatniki z bakaliami i czekoladowe kulki. Które zapowiadają się najsmaczniej?

    W poniedziałkowy poranek do naszej kuchni zawitali: Anna Starmach, jurorka programu "MasterChef" i Charles Daigneault, uczestnik programu, który wczoraj odpadł z "MasterChefa". Charles świetnie, jak na Kanadyjczyka przystało, zna się na syropie klonowym, ale w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował tatara z łososia i smażony filet z łososia. Te potrawy często i chętnie jedzą Kanadyjczycy. Jakiego łososia lubi Marcin Prokop? Czy Prokop zapisze się na kurs gotowania?

    Na świętego Marcina najlepsza jest gęsina! Razem z Anną Starmach, chcemy przywrócić tradycję jedzenia gęsiny 11 listopada, zwłaszcza, że jak zapewnia Anna, bardzo łatwo przygotować potrawę z gęsich piersi lub udek. Co woli Marcin Prokop - piersi czy udka? :)