Orzechowa uczta Ani Starmach. Przepisy na czekoladowe ciasteczka z migdałami w karmelu i kurczaka z nerkowcami

W orzechowej kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach przygotowała same pyszności: tartę z gorgonzolą na orzechowym spodzie, czekoladowe ciasteczka z migdałami w karmelu, kurczaka z orzechami nerkowca i śliwki z orzechową kruszonką. Palce lizać! Skorzystajcie z przepisów Ani Starmach na naszej stronie www.

Tarta z gorgonzolą na orzechowym spodzie

Składniki:

Ciasto:

200 g mąki

50 g mielonych orzechów włoskich

100 g masła

1 małe jajko

Farsz:

2 gruszki

100 g gorgonzoli

garść orzechów włoskich

2 jajka

3 żółtka

200 ml śmietanki 36%

sól

pieprz

świeży tymianek

Przygotowanie:

Składniki ciasta łączymy ze sobą, lepimy w kulkę i schładzamy przez 30 min. w lodówce. Po tym czasie wałkujemy, przekładamy do formy na tartę, nakłuwamy widelcem i wkładamy na 15 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Żółtka, jajka, śmietanę mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki.

Na dnie podpieczonej tarty układamy kawałki gruszki, dodajemy pokruszoną gorgonzolę i orzechy, całość zalewamy masą jajeczną, zapiekamy ok. 35 min. w 180 st. C.

Czekoladowe ciasteczka z migdałami w karmelu

Składniki:

60 g migdałów bez skórki

3 łyżki miodu

2 łyżki masła

Ciasto:

200 g masła

200 g cukru

2 jajka

250 g mąki

2 łyżki gorzkiego kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g czekolady (mlecznej, gorzkiej deserowej)

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem, po chwili stopniowo zaczynamy dodawać składniki suche (wcześniej mieszamy je ze sobą) i jajka, wyrabiamy ręcznie, dodajemy pokrojoną drobno czekoladę, ciasto schładzamy przez 20 min. w zamrażarce, następnie z masy lepimy małe kulki i układamy je na blasze papierem do pieczenia. Wstawiamy na 15 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Z miodu i masła przygotowujemy na patelni karmel, obtaczamy w nim migdały. Na lekko ostudzone ciasteczka kładziemy kilka migdałów w karmelu!

Kurczak z orzechami nerkowca

Składniki:

100 g orzechów nerkowca

500 g filetów z piersi kurczaka

2 papryki

1 marchewka

1 cebula

3 kawałki selera naciowego

garść kiełków soi

1 mała czerwona papryczka chili

4 cm imbiru

40 ml sosu sojowego

2 ząbki czosnku

cebulka dymka

kolendra

Przygotowanie:

Piersi kroimy w drobne paseczki. Paprykę kroimy na pół, pozbywamy się pestek, a następnie kroimy ją w drobną kostkę. Seler i marchewkę kroimy w półplasterki. Czosnek, imbir i cebulę obieramy i drobno kroimy. Chili kroimy, pozbywamy się pestek i siekamy drobno. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy na patelnię czosnek, chili i imbir, a po 2 min. kurczaka. Potem dodajemy na patelnię warzywa i sos sojowy. Po chwili dodajemy orzeszki i kiełki, smażymy kilka minut. Gotowego kurczaka podajemy z ryżem i drobno pokrojoną cebulką dymką.

Śliwki z orzechową kruszonką

Składniki:

300 g śliwek węgierek

5 łyżek cukru trzcinowego

2 łyżki mąki pszennej razowej

2 łyżki płatków owsianych

2 łyżki siekanych orzechów laskowych

5 łyżek masła

Przygotowanie:

Śliwki kroimy, pozbywamy się pestek, podsmażamy na patelni przez ok. 20 min. Przekładamy do małych, żaroodpornych foremek. Resztę składników mieszamy ze sobą; gdy uzyskamy konsystencję mokrego piasku, posypujemy owoce kruszonką. zapiekamy ok. 30 min. w 180 st. C.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości