Focaccia z mozzarellą Apetina, szparagami i rzodkiewką
- 200 g semoliny
- 2 op. suszonych drożdży każde po 7 g
- 1 łyżka cukru pudru
- ok. 650 ml ciepłej wody
- kopiasta łyżka soli
- łyżeczka suszonego rozmarynu
- 3-4 łyżki dobrej oliwy
- pęczek szparagów
- 200 g mozzarella Apetina wiórki
- ½ pęczka rzodkiewek
- ząbek czosnku
- oliwa
- kilka gałązek bazylii
Sposób przygotowania:
W 250 ml ciepłej wody rozpuszczamy cukier i drożdże. Odstawiamy na 15 minut aż zaczyn podrośnie. Mąkę przesypujemy do dzieży miksera, dodajemy sól, rozmaryn, wlewamy pozostałą wodę i podrośnięty zaczyn, dolewamy oliwę i wyrabiamy ciasto przez 10 minut, najlepiej hakiem. Następnie przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 1,5 h do wyrośnięcia. Dzielimy ciasto na 4-6 części i rozwałkowujemy lub rozciągamy na długi, owalny placek. Układamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce łączymy przeciśniety przez praskę czosnek wraz z 4-5 łyżkami oliwy. Szparagi kroimy na cienkie paski najlepiej obieraczką do warzyw, a rzodkiewki w plasterki lub ćwiartki. Skrapiamy placki drożdżowe oliwą z czosnkiem obsypujemy wiórkami mozzarelli i wstawiamy do pieca nagrzanego do 240 stopni. Po ok. 5 minutach na wierzchu placka rozkładamy cienkie paski szparagów i rzodkiewkę, dopiekamy kolejne 5 minut. Ozdabiamy bazylią, skrapiamy lekko oliwą i serwujemy.
Pieczone bataty z serkiem śródziemnomorskim Apetina z granatem i kremem z awokado
- 1 op. Apetina serek śródziemnomorski w kostkach 200 g
- granat
- 2 łyżki orzeszków pinii
- pęczek kolendry
- awokado
- jalapeno (marynowane lub świeże)
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz
- oliwa
- świeże oregano
Sposób przygotowania:
Bataty myjemy i podgotowujemy ok. 20 minut, w całości. Następnie przecinamy je na pół, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piecza nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut aż się ładnie przyrumienią. Miękkie awokado przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem, dodajemy sól, sok z cytryny, drobno pokrojone jalapeno i poszatkowany pęczek kolendry. Mieszamy i odstawiamy. Na upieczone bataty kładziemy czubatą łyżkę kremu z awokado, kostki serka śródziemnomorskiego Apetina i całość dekorujemy kulkami granatu i listkami oregano. Serwujemy od razu.
Vege tatar z truskawek ze Snack z Chilli i Mango Apetina z kwiatami nasturcji
- 600 g truskawek
- świeża mięta, kolendra, szałwia, oregano
- ocet balsamiczny
- oliwa
- czubata łyżeczka marynowanego, zielonego pieprzu
- łyżeczka miodu
- sól, pieprz
- 1 op. Snack z Chili i Mango Apetina
- świeże kwiaty nasturcji do dekoracji
- rukola
Sposób przygotowania:
Bagietkę kroimy w grubsze, ukośne kromki i przypiekamy je delikatnie na patelni z oliwą aż będą rumiane. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy w zgrabną kosteczkę. Zioła szatkujemy drobno i dodajemy do truskawek. Całość przyprawiamy odrobiną soli i drobno poszatkowanym pieprzem. Skrapiamy kilkoma kroplami octu wymieszanego z miodem i oliwą. Kostki Snack z Chili i Mango kroimy w mniejszą kosteczkę, dorzucamy do truskawek. Mieszamy całość delikatnie i odstawiamy do schłodzenia. Na grzankach układamy listki rukoli, porządną porcję tatara, dekorujemy nasturcją i serwujemy.
Źródło: Marietta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN