Materiał promocyjny

Wyjątkowe przepisy Marietty Mareckiej na dania z serami

Świat kolorów nabiera z kawałkiem pysznego sera
Źródło: Dzień Dobry TVN
Leniwe letnie przedpołudnia najczęściej przywodzą na myśl błogie lenistwo i czas spędzany na urlopie. Wrażenia te warto spotęgować przygotowując posiłek nawiązujący do wakacyjnych wyjazdów. W kuchni Dzień Dobry TVN Marietta Marecka przygotowała pyszne dania z serem w roli głównej.

Focaccia z mozzarellą Apetina, szparagami i rzodkiewką

  • 200 g semoliny
    • 2 op. suszonych drożdży każde po 7 g
      • 1 łyżka cukru pudru
        • ok. 650 ml ciepłej wody
          • kopiasta łyżka soli
            • łyżeczka suszonego rozmarynu
              • 3-4 łyżki dobrej oliwy
                • pęczek szparagów
                  • 200 g mozzarella Apetina wiórki
                    • ½ pęczka rzodkiewek
                      • ząbek czosnku
                        • oliwa
                          • kilka gałązek bazylii

                            Sposób przygotowania:

                            W 250 ml ciepłej wody rozpuszczamy cukier i drożdże. Odstawiamy na 15 minut aż zaczyn podrośnie. Mąkę przesypujemy do dzieży miksera, dodajemy sól, rozmaryn, wlewamy pozostałą wodę i podrośnięty zaczyn, dolewamy oliwę i wyrabiamy ciasto przez 10 minut, najlepiej hakiem. Następnie przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 1,5 h do wyrośnięcia. Dzielimy ciasto na 4-6 części i rozwałkowujemy lub rozciągamy na długi, owalny placek. Układamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce łączymy przeciśniety przez praskę czosnek wraz z 4-5 łyżkami oliwy. Szparagi kroimy na cienkie paski najlepiej obieraczką do warzyw, a rzodkiewki w plasterki lub ćwiartki. Skrapiamy placki drożdżowe oliwą z czosnkiem obsypujemy wiórkami mozzarelli i wstawiamy do pieca nagrzanego do 240 stopni. Po ok. 5 minutach na wierzchu placka rozkładamy cienkie paski szparagów i rzodkiewkę, dopiekamy kolejne 5 minut. Ozdabiamy bazylią, skrapiamy lekko oliwą i serwujemy.

                            Focaccia z mozzarellą
                            Focaccia z mozzarellą
                            Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                            Pieczone bataty z serkiem śródziemnomorskim Apetina z granatem i kremem z awokado

                            • 1 op. Apetina serek śródziemnomorski w kostkach 200 g
                              • granat
                                • 2 łyżki orzeszków pinii
                                  • pęczek kolendry
                                    • awokado
                                      • jalapeno (marynowane lub świeże)
                                        • sok z połowy cytryny
                                          • sól
                                            • pieprz
                                              • oliwa
                                                • świeże oregano

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Bataty myjemy i podgotowujemy ok. 20 minut, w całości. Następnie przecinamy je na pół, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piecza nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut aż się ładnie przyrumienią. Miękkie awokado przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem, dodajemy sól, sok z cytryny, drobno pokrojone jalapeno i poszatkowany pęczek kolendry. Mieszamy i odstawiamy. Na upieczone bataty kładziemy czubatą łyżkę kremu z awokado, kostki serka śródziemnomorskiego Apetina i całość dekorujemy kulkami granatu i listkami oregano. Serwujemy od razu.

                                                  Pieczone bataty
                                                  Pieczone bataty
                                                  Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                                  Vege tatar z truskawek ze Snack z Chilli i Mango Apetina z kwiatami nasturcji

                                                  • 600 g truskawek
                                                    • świeża mięta, kolendra, szałwia, oregano
                                                      • ocet balsamiczny
                                                        • oliwa
                                                          • czubata łyżeczka marynowanego, zielonego pieprzu
                                                            • łyżeczka miodu
                                                              • sól, pieprz
                                                                • 1 op. Snack z Chili i Mango Apetina
                                                                  • świeże kwiaty nasturcji do dekoracji
                                                                    • rukola

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      Bagietkę kroimy w grubsze, ukośne kromki i przypiekamy je delikatnie na patelni z oliwą aż będą rumiane. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy w zgrabną kosteczkę. Zioła szatkujemy drobno i dodajemy do truskawek. Całość przyprawiamy odrobiną soli i drobno poszatkowanym pieprzem. Skrapiamy kilkoma kroplami octu wymieszanego z miodem i oliwą. Kostki Snack z Chili i Mango kroimy w mniejszą kosteczkę, dorzucamy do truskawek. Mieszamy całość delikatnie i odstawiamy do schłodzenia. Na grzankach układamy listki rukoli, porządną porcję tatara, dekorujemy nasturcją i serwujemy.

                                                                      Tatar z truskawek
                                                                      Tatar z truskawek
                                                                      Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                                                      Źródło: Marietta Marecka

                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                                      Materiał promocyjny
                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                      Materiał promocyjny

                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana