Placuszki z soczewicy z buraczkami winegret - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 szklanki czerwonej soczewicy + 3,5 szklanki zimnej wody
- łyżeczka kuminu
- płaska łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- płaska łyżeczka granulowanego czosnku
- ½ łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 4 upieczone buraki obrane ze skórki
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 300 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- sok z ½ cytryny
- ¼ łyżeczki cukru lub innego produktu słodzącego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania placuszków z soczewicy z buraczkami
- Soczewicę namocz w wodzie na 3-4 godziny. Po tym czasie zmiksuj całość na gładką masę. Dopraw kuminem, kolendrą, czosnkiem, solą i pieprzem. Wymieszaj i na suchej, nieprzywierającej patelni smaż placuszki.
- Buraki pokrój w grubą kostkę. W misce wymieszaj dressing – połącz pozostałe składniki i dodaj do nich buraki. Całość wymieszaj.
- Na placuszki układaj buraki i serwuj z tostowanymi orzechami włoskimi i rukolą.
Zobacz także:
- Jak upiec buraki? Przygotowanie i sposób podania buraków
- Przetwory z buraków. Poznaj sprawdzone przepisy
- Świętujemy Dzień Buraka. W naszej kuchni gotuje Szymon Czerwiński
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Jasiek Kuroń
podziel się: