Placuszki z soczewicy z buraczkami winegret idealnie oczyszczą wątrobę. Sprawdź przepis

Placuszki z zielonym groszkiem
Placuszki z soczewicy
Źródło: Fot. Getty Images
W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował dania z warzywami, które pomogą zadbać o kondycję naszej wątroby. Sprawdź, jak zrobić placuszki z soczewicy z buraczkami winegret. Ciesz się pysznym i zdrowym obiadem!

Placuszki z soczewicy z buraczkami winegret - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 szklanki czerwonej soczewicy + 3,5 szklanki zimnej wody
    • łyżeczka kuminu
      • płaska łyżeczka mielonych ziaren kolendry
        • płaska łyżeczka granulowanego czosnku
          • ½ łyżeczki soli
            • 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
              • 4 upieczone buraki obrane ze skórki
                • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
                  • 300 g jogurtu naturalnego
                    • 2 łyżki majonezu
                      • sok z ½ cytryny
                        • ¼ łyżeczki cukru lub innego produktu słodzącego
                          • sól, pieprz

                            Sposób przygotowania placuszków z soczewicy z buraczkami

                            1. Soczewicę namocz w wodzie na 3-4 godziny. Po tym czasie zmiksuj całość na gładką masę. Dopraw kuminem, kolendrą, czosnkiem, solą i pieprzem. Wymieszaj i na suchej, nieprzywierającej patelni smaż placuszki.
                              1. Buraki pokrój w grubą kostkę. W misce wymieszaj dressing – połącz pozostałe składniki i dodaj do nich buraki. Całość wymieszaj.
                                1. Na placuszki układaj buraki i serwuj z tostowanymi orzechami włoskimi i rukolą.

                                  Zobacz także:

                                  Autor: Teofila Siewko

                                  Źródło: Jasiek Kuroń

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości