Placuszki z soczewicy z buraczkami winegret idealnie oczyszczą wątrobę. Sprawdź przepis
7 września 2022, 8:04
- Autor:
- TeofilaSiewko
- Źródło:
- Jasiek Kuroń
Placuszki z soczewicy Placuszki z zielonym groszkiem Źródło: Fot. Getty Images
W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował dania z warzywami, które pomogą zadbać o kondycję naszej wątroby. Sprawdź, jak zrobić placuszki z soczewicy z buraczkami winegret. Ciesz się pysznym i zdrowym obiadem!
Placuszki z soczewicy z buraczkami winegret - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 szklanki czerwonej soczewicy + 3,5 szklanki zimnej wody
- łyżeczka kuminu
- płaska łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- płaska łyżeczka granulowanego czosnku
- ½ łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 4 upieczone buraki obrane ze skórki
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 300 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- sok z ½ cytryny
- ¼ łyżeczki cukru lub innego produktu słodzącego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania placuszków z soczewicy z buraczkami
- 1Soczewicę namocz w wodzie na 3-4 godziny. Po tym czasie zmiksuj całość na gładką masę. Dopraw kuminem, kolendrą, czosnkiem, solą i pieprzem. Wymieszaj i na suchej, nieprzywierającej patelni smaż placuszki.
- 2Buraki pokrój w grubą kostkę. W misce wymieszaj dressing – połącz pozostałe składniki i dodaj do nich buraki. Całość wymieszaj.
- 3Na placuszki układaj buraki i serwuj z tostowanymi orzechami włoskimi i rukolą.
Zobacz także:
Autor:Teofila Siewko
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Fot. Getty Images
Podziel się
Polecane w Przepisy kulinarne
Pozostałe wiadomości
Bądź z nami bliżej na
Dzień dobry!Jedno konto do wszystkich usług