Placuszki z soczewicy z buraczkami winegret idealnie oczyszczą wątrobę. Sprawdź przepis

Placuszki z zielonym groszkiem
Placuszki z soczewicy
Źródło: Fot. Getty Images
W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował dania z warzywami, które pomogą zadbać o kondycję naszej wątroby. Sprawdź, jak zrobić placuszki z soczewicy z buraczkami winegret. Ciesz się pysznym i zdrowym obiadem!

Placuszki z soczewicy z buraczkami winegret - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 szklanki czerwonej soczewicy + 3,5 szklanki zimnej wody
  • łyżeczka kuminu
  • płaska łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • płaska łyżeczka granulowanego czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 4 upieczone buraki obrane ze skórki
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • sok z ½ cytryny
  • ¼ łyżeczki cukru lub innego produktu słodzącego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania placuszków z soczewicy z buraczkami

  1. Soczewicę namocz w wodzie na 3-4 godziny. Po tym czasie zmiksuj całość na gładką masę. Dopraw kuminem, kolendrą, czosnkiem, solą i pieprzem. Wymieszaj i na suchej, nieprzywierającej patelni smaż placuszki.
  2. Buraki pokrój w grubą kostkę. W misce wymieszaj dressing – połącz pozostałe składniki i dodaj do nich buraki. Całość wymieszaj.
  3. Na placuszki układaj buraki i serwuj z tostowanymi orzechami włoskimi i rukolą.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości