Pieczony bakłażan z serem halloumi i warzywami - prosty pomysł na pyszny obiad

Pieczone bakłażany
Pieczone bakłażany
Źródło: Tomasz Urbanek/East News
W sierpniu warto sięgnąć po świeże i sezonowe warzywa. O tym, jak je wykorzystać w swojej kuchni, powiedział Sebastian Olma. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pieczonego bakłażana z serem halloumi i warzywami. Sprawdź, jak zrobić to proste danie i cieszyć się sezonowymi smakami. 

Pieczony bakłażan z serem halloumi i warzywami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • olej do smażenia
    • 4 bakłażany
      • papryka (po 1 szt. z każdego koloru)
        • czosnek
          • 5 pomidorów
            • przyprawa harissa (pasta), cukier, sól
              • 3 opakowania sera halloumi
                • świeża mięta
                  • 0,5 kg kaszy kuskus

                    Sposób przygotowania pieczonego bakłażana z serem halloumi

                    1. Rozgrzej łyżkę oleju na patelni lub patelni żaroodpornej o średnicy około 22 cm, a następnie dodaj plastry bakłażana w jednej warstwie (musisz to zrobić partiami) i kolorową paprykę.
                      1. Smaż przez 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią i zmiękną, dodając kolejną łyżkę oleju między każdą porcją. Przenieś warzywa na talerz.
                        1. Jeśli patelnia jest sucha, dodaj kolejną łyżkę oleju. Smaż czosnek, aż będzie skwierczący, ale nie zabarwiony. Dodaj pomidory, harissę, cukier i szczyptę soli. Smaż przez minutę, zgniatając pomidory.
                          1. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
                            1. W międzyczasie podziel na pół każdy kawałek halloumi (nie martw się, jeśli się rozpadną). Ułóż plastry bakłażana i halloumi w zachodzące na siebie równe kręgi na wierzchu sosu pomidorowego, upewniając się, że pomiędzy każdym plasterkiem bakłażana i papryki znajduje się jeden lub dwa kawałki halloumi.
                              1. Skrop odrobiną oleju i posyp miętą. Przykryj patelnię folią i piecz przez 20 minut w 180 stopni C.
                                1. Następnie zdejmij folię i piecz przez kolejne 5-10 minut, aż halloumi zacznie się brązowieć.
                                  1. Podawać z ciepłymi ryżem lub kuskusem.

                                    Zobacz także:

                                    Autor: Teofila Siewko

                                    Źródło: Sebastiam Olma

                                    Źródło zdjęcia głównego: Tomasz Urbanek/East News

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości