Przepisy kulinarne

Kuchnia śląska

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Na Śląsku przez wieki mieszała się kuchnia rdzenna z kuchnią polską, czeską i niemiecką. Specjalnie dla Was, nasi goście przygotowali kilka dań charakterystycznych dla kuchni śląskiej.

Pasta śledziowa : „Hekele"

Składniki dla 4 osób :

4 płaty śledzi solonych

Ogórek kiszony 2 sztuki ( średnie)

Jajko ugotowane 2 szt.

Cebula

Sól

Pieprz

Musztarda

Tosty z chleba razowego 4 szt.

Sposób przygotowania:

Wszystkie w/w składniki kroimy w drobną kostkę i mieszamy z przyprawami. Podajemy z cząstką cytryny i zieloną pietruszką na tostach z chleba razowego.

Zupa: „Wodzionka"

Składniki dla 4 osób :

4 kromki chleba

4 ząbki czosnku

Smalec

Maggi

Sól

Woda

Sposób przygotowania:

Czosnek drobno siekamy. Zagotować wodę , dodać do gotującej wody czosnek i przyprawy , gotować około 3 minuty ,podajemy z pokrojonymi w kosteczkę kromkami chleba. ( polecamy na przeziębienia)

Zestaw Śląski:

Rolady śląskie:

Składniki dla 4 osób:

mięso wołowe (zrazówka górna) ok. 0,7 kg

Kiełbasa 200 g

Boczek wędzony 200 g

Ogórek kiszony 100 g

Cebula 2 szt.

Musztarda 3 łyżki stołowe

Sól

Pieprz

maggi

Ziele angielskie

Liść laurowy

Sposób przygotowania:

Mięso podzielić na 4 płaty, dobrze rozbić, kiełbasę, boczek ogórki, pokroić w cienkie paski, cebulę pokroić w półksiężyce, wymieszać z przyprawami. Nałożyć na rozbite płaty mięsa, dobrze zwinąć, można obwiązać sznurkiem, następnie obsmażyć na smalcu. Dołożyć ziele,liście,podlać wywarem i dusić około 50-60 minut. Powstały przy duszeniu sos zagęścić mąką pszenną, przecedzić i dusić jeszcze około 5 minut. Podawać z kluskami śląskimi i "modrą kapustą"

Kluski śląskie:

Składniki dla 4 osób:

Ziemniaki 500 g

Mąka ziemniaczana 200 g

Jajko

Sól

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować , przecisnąć przez "praskę" , dodać mąkę ziemniaczaną , jajko , sól. Dobrze wyrobić ciasto. Uformować "ukulać" kluski, zrobić koniecznie dziurki. Wrzucić na gotującą wodę, gotować około 4 minuty.

Modro kapusta:

Składniki dla 4 osób:

Główka kapusty czerwonej

Cebula 1 szt.

Boczek wędzony 100 g

Sól

Cukier

Ocet

Sposób przygotowania:

Kapustę poszatkować , gotować w lekko osolonej wodzie około 20 minut . Pod koniec gotowania dodać ocet. Cebulę z boczkiem przysmażyć, połączyć z ugotowaną kapustą. Dodać pozostałe przyprawy. Podawać na ciepło.

Golonko na kapuście :

Składniki dla 4 osób:

Golonko peklowane 4 szt.

Marchew 3 szt.

Pietruszka 2 szt.

Seler 1 szt.

Por

Cebula 2 szt.

Liść laurowy

Ziele angielskie

Czosnek 4 ząbki.

Sposób przygotowania:

Golonka obsmażyć dodać wszystkie jarzyny oraz przyprawy , podlać wodą i dusić około 1,5 godziny. Podawać z kapustą zasmażaną . Podstawowe danie na wszystkich uroczystościach tzw. "karczmach" z okazji Dnia Górnika.

Śląski "Szałot"

Składniki dla 4 osób:

Ziemniaki gotowane 1 kg

Boczek wędzony 100 g

Ogórek kiszony 100 g

Jajko gotowane 2 szt.

Musztarda 2 łyżki stołowe

Sól

Pieprz

Cebula 1 szt.

Sposób przygotowania:

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, wszystkie składniki pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawami. Podawać z białą kiełbasą, żeberkami pieczonymi, frankfuterkami.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości