W daniach rodem z Bułgarii królują m.in. sirene, czyli biały owczy, krowi lub bawoli ser, kiseło mliako, czyli kwaśne mleko oraz musaka i sałatka szopska. Nie brakuje ryb, jagnięciny, cielęciny, a także owoców. Bułgarskie słodycze są wyjątkowo słodkie, jak znane tureckie przysmaki, a słynna rakija mocna, aromatyczna i pachnąca owocami.
Kuchnia pełna aromatycznych przypraw
Co serwuje bułgarska restauracja? Potrawy warte spróbowania
Zwiedzając Bułgarię i podziwiając jej piękno, nie można nie spróbować tamtejszych frykasów. Są potrawy, z których Bułgaria słynie i które turysta znajdzie niemal w każdej bułgarskiej restauracji. Jednym z takich dań jest musaka, która najczęściej kojarzona jest z Grecją. Jednak i w Bułgarii możemy delektować się smakiem ziemniaczanej zapiekanki. Musaka bułgarska różni się nieco od wersji greckiej, przede wszystkim tym, że głównym składnikiem nie jest bakłażan, a ziemniak, a zamiast beszamelu pojawia się sos jogurtowy. Dania bułgarskie jak np. musakę, możemy przygotować samodzielnie.
Musaka - przepis krok po kroku
Składniki (na 6 porcji):
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 kg ziemniaków,
- 2 cebule,
- 3 pomidory,
- 2 jajka,
- 100 g sera żółtego, 50 g mąki,
- duży jogurt typu greckiego,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżeczka czubrycy,
- 2 łyżki oleju,
- łyżeczka słodkiej papryki.
Przygotowanie:
- Cebulę poszatkuj i podsmaż na oleju.
- Pomidory pokrój drobno, dodaj do cebuli.
- Dorzuć mielone mięso, pieprz, paprykę i czubrycę. Całość wymieszaj i zagotuj.
- Obierz i pokrój drobno ziemniaki. Wrzuć do gotującego się mięsa.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, włóż pozostawioną część pomidorów, przesyp ziemniaki z mięsem mielonym.
- Dolej niepełną szklankę gorącej wody i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200℃. Piecz do chwili, gdy ziemniaki będą złociste, w trakcie przemieszaj kilka razy.
- Jogurt wymieszaj z jajkami i mąką. Możesz dodać starty ser. Polej sosem musakę i piecz, aż wierzch się zarumieni.
W Bułgarii do wielu posiłków serwowana jest bułgarska rakija, czyli mocny alkohol powstały ze sfermentowanych owoców. W zależności od regionu pija się rakiję ze śliwek, winogron, gruszek, płatków róż. Alternatywą dla mocnego trunku są doskonałe czerwone i białe wina oraz piwa, zwłaszcza znana Zagorka, Astika, Kamenica.
Sałatka szopska - przepis krok po kroku
Dużą popularnością cieszy się sałatka szopska, która inspirowana jest sałatką grecką. W takiej postaci jadana jest w Bułgarii, na Bałkanach, ale także w Polsce. Składniki (na 4 porcje):
- 4 pomidory,
- 3 papryki,
- czerwona cebula,
- ogórek,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- szczypta pieprzu,
- łyżka natki pietruszki,
- 1/2 szklanki startego sera (bułgarski, szopski, bałkański lub twardy ser feta).
Przygotowanie:
- Warzywa umyj. Paprykę pokrój w półkrążki, ogórka w kostkę, pomidora i cebula w plasterki.
- Skrop wszystko oliwą oraz sokiem z cytryny, oprósz pieprzem.
- Ułóż w salaterce, posyp startym owczym serem solankowym i natką pietruszki.
W zależności od pory roku, Bułgarzy korzystają w kuchni z różnych warzyw, owoców i rodzajów mięsa. Bułgarskie dania na lato przyrządzane są z lekkiej jagnięciny i cielęciny oraz drobiu. Zimą królują ciężkie zupy bułgarskie i wieprzowina, a jesienią dominują warzywa i owoce. Przysmaki bułgarskie to także dżem figowy lub różany wyróżniające się wspaniałym smakiem.
Baklava bułgarska - przepis krok po kroku
Każdy kto zastanawia się, co warto zjeść w Bułgarii, powinien spróbować wspaniałego deseru, jakim jest baklava. Jest to ciasto orzechowe, polane glazurą gęstego syropu. Jak przyrządzić popularne bułgarskie słodkości w domu?
Składniki (na formę 20 cm x 32 cm):
- 500 g ciasta filo (około 25 płatów),
- 300 g orzechów włoskich,
- 200 g masła, 3 łyżki cukru,
- łyżeczka cynamonu.
Na syrop:
- 150 ml wody,
- 50 g miodu,
- 170 g cukru,
- łyżka soku z cytryny.
Przygotowanie:
- Orzechy posiekaj drobno, wymieszaj z cynamonem i z cukrem.
- W rondelku rozpuść masło. Odstaw do wystygnięcia.
- Płaty ciasta przytnij do rozmiaru formy. Przykryj ściereczką, aby nie obsychały.
- Formę wysmaruj roztopionym ciastem i ułóż pierwsze dwa płaty. Płat znajdujący się na wierzchu posmaruj masłem i ułóż kolejne dwa płaty, posmaruj masłem i połóż kolejne dwa.
- Na szósty płat posmarowany masłem wyłóż 1/3 orzechów, przykryj kolejnymi dwoma płatami.
- Powtarzaj czynności. Orzechy wyłóż na szósty, dwunasty, osiemnasty płat. Ostatni płat ciasta posmaruj masłem.
- Ciasto pokrój na kwadraty lub trójkąty.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180℃ i piecz około 30 minut.
- Do garnka wlej wodę, dodaj cukier i miód. Całość gotuj na wolnym ogniu mieszając, aż powstanie gęsty syrop. Zdejmij z ognia i wlej sok z cytryny. Ostudź.
- Ciasto wyciągnij z pieca i po 5 minutach polej syropem. Możesz posypać posiekanymi pistacjami.
Bułgarzy uwielbiają także naleśniki, czyli palaczinki, drożdżowe mekici i buchticzki, a także chałwę i tort ciasteczkowy. Choć Bułgaria nie słynie ze słodkości, będąc na wakacjach w tym pięknym miejscu, warto spróbować bułgarskich specjałów.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Zapiekanka z młodej kapusty - przepis Szymona Czerwińskiego
- Mikołaj Rey w tradycyjnej tłoczni oliwy w Nicei. Ile litrów powstanie ze 170 kg oliwek?
- Kuchnia skandynawska – smaczne biesiadowanie
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: DejanKolar/Getty Images