Kuchnia bułgarska – popularne przepisy kulinarne, które warto znać

musaka
Przysmaki kuchni bułgarskiej
Źródło: DejanKolar/Getty Images
Bułgarska kuchnia sięga swą historią aż do pradawnych czasów. Na terenie Bułgarii starły się wpływy wielu kultur, odciskając piętno także na kuchennych zwyczajach. Możemy tu spotkać namiastkę kultury tureckiej, greckiej, macedońskiej. Popularna sałatka szopska, którą Bułgarzy raczą przyjezdnych, to wariacja tak dobrze znanej sałatki greckiej. Kuchnia bułgarska kusi swym bogactwem i niezwykłą różnorodnością.

W daniach rodem z Bułgarii królują m.in. sirene, czyli biały owczy, krowi lub bawoli ser, kiseło mliako, czyli kwaśne mleko oraz musaka i sałatka szopska. Nie brakuje ryb, jagnięciny, cielęciny, a także owoców. Bułgarskie słodycze są wyjątkowo słodkie, jak znane tureckie przysmaki, a słynna rakija mocna, aromatyczna i pachnąca owocami.

Kuchnia pełna aromatycznych przypraw

Źródło: Dzień Dobry TVN
Dania imbirem pachnące
Dania imbirem pachnące
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy

Co serwuje bułgarska restauracja? Potrawy warte spróbowania

Zwiedzając Bułgarię i podziwiając jej piękno, nie można nie spróbować tamtejszych frykasów. Są potrawy, z których Bułgaria słynie i które turysta znajdzie niemal w każdej bułgarskiej restauracji. Jednym z takich dań jest musaka, która najczęściej kojarzona jest z Grecją. Jednak i w Bułgarii możemy delektować się smakiem ziemniaczanej zapiekanki. Musaka bułgarska różni się nieco od wersji greckiej, przede wszystkim tym, że głównym składnikiem nie jest bakłażan, a ziemniak, a zamiast beszamelu pojawia się sos jogurtowy. Dania bułgarskie jak np. musakę, możemy przygotować samodzielnie.

Musaka - przepis krok po kroku

Składniki (na 6 porcji):

  • 500 g mięsa mielonego,
    • 1 kg ziemniaków,
      • 2 cebule,
        • 3 pomidory,
          • 2 jajka,
            • 100 g sera żółtego, 50 g mąki,
              • duży jogurt typu greckiego,
                • sól i pieprz do smaku,
                  • łyżeczka czubrycy,
                    • 2 łyżki oleju,
                      • łyżeczka słodkiej papryki.

                        Przygotowanie:

                        1. Cebulę poszatkuj i podsmaż na oleju.
                          1. Pomidory pokrój drobno, dodaj do cebuli.
                            1. Dorzuć mielone mięso, pieprz, paprykę i czubrycę. Całość wymieszaj i zagotuj.
                              1. Obierz i pokrój drobno ziemniaki. Wrzuć do gotującego się mięsa.
                                1. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, włóż pozostawioną część pomidorów, przesyp ziemniaki z mięsem mielonym.
                                  1. Dolej niepełną szklankę gorącej wody i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200℃. Piecz do chwili, gdy ziemniaki będą złociste, w trakcie przemieszaj kilka razy.
                                    1. Jogurt wymieszaj z jajkami i mąką. Możesz dodać starty ser. Polej sosem musakę i piecz, aż wierzch się zarumieni.

                                      W Bułgarii do wielu posiłków serwowana jest bułgarska rakija, czyli mocny alkohol powstały ze sfermentowanych owoców. W zależności od regionu pija się rakiję ze śliwek, winogron, gruszek, płatków róż. Alternatywą dla mocnego trunku są doskonałe czerwone i białe wina oraz piwa, zwłaszcza znana Zagorka, Astika, Kamenica.

                                      Sałatka szopska - przepis krok po kroku

                                      Dużą popularnością cieszy się sałatka szopska, która inspirowana jest sałatką grecką. W takiej postaci jadana jest w Bułgarii, na Bałkanach, ale także w Polsce. Składniki (na 4 porcje):

                                      • 4 pomidory,
                                        • 3 papryki,
                                          • czerwona cebula,
                                            • ogórek,
                                              • 2 łyżki oliwy z oliwek,
                                                • 2 łyżki soku z cytryny,
                                                  • szczypta pieprzu,
                                                    • łyżka natki pietruszki,
                                                      • 1/2 szklanki startego sera (bułgarski, szopski, bałkański lub twardy ser feta).

                                                        Przygotowanie:

                                                        1. Warzywa umyj. Paprykę pokrój w półkrążki, ogórka w kostkę, pomidora i cebula w plasterki.
                                                          1. Skrop wszystko oliwą oraz sokiem z cytryny, oprósz pieprzem.
                                                            1. Ułóż w salaterce, posyp startym owczym serem solankowym i natką pietruszki.

                                                              W zależności od pory roku, Bułgarzy korzystają w kuchni z różnych warzyw, owoców i rodzajów mięsa. Bułgarskie dania na lato przyrządzane są z lekkiej jagnięciny i cielęciny oraz drobiu. Zimą królują ciężkie zupy bułgarskie i wieprzowina, a jesienią dominują warzywa i owoce. Przysmaki bułgarskie to także dżem figowy lub różany wyróżniające się wspaniałym smakiem.

                                                              Baklava bułgarska - przepis krok po kroku

                                                              Każdy kto zastanawia się, co warto zjeść w Bułgarii, powinien spróbować wspaniałego deseru, jakim jest baklava. Jest to ciasto orzechowe, polane glazurą gęstego syropu. Jak przyrządzić popularne bułgarskie słodkości w domu?

                                                              Składniki (na formę 20 cm x 32 cm):

                                                              • 500 g ciasta filo (około 25 płatów),
                                                                • 300 g orzechów włoskich,
                                                                  • 200 g masła, 3 łyżki cukru,
                                                                    • łyżeczka cynamonu.

                                                                      Na syrop:

                                                                      • 150 ml wody,
                                                                        • 50 g miodu,
                                                                          • 170 g cukru,
                                                                            • łyżka soku z cytryny.

                                                                              Przygotowanie:

                                                                              1. Orzechy posiekaj drobno, wymieszaj z cynamonem i z cukrem.
                                                                                1. W rondelku rozpuść masło. Odstaw do wystygnięcia.
                                                                                  1. Płaty ciasta przytnij do rozmiaru formy. Przykryj ściereczką, aby nie obsychały.
                                                                                    1. Formę wysmaruj roztopionym ciastem i ułóż pierwsze dwa płaty. Płat znajdujący się na wierzchu posmaruj masłem i ułóż kolejne dwa płaty, posmaruj masłem i połóż kolejne dwa.
                                                                                      1. Na szósty płat posmarowany masłem wyłóż 1/3 orzechów, przykryj kolejnymi dwoma płatami.
                                                                                        1. Powtarzaj czynności. Orzechy wyłóż na szósty, dwunasty, osiemnasty płat. Ostatni płat ciasta posmaruj masłem.
                                                                                          1. Ciasto pokrój na kwadraty lub trójkąty.
                                                                                            1. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180℃ i piecz około 30 minut.
                                                                                              1. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier i miód. Całość gotuj na wolnym ogniu mieszając, aż powstanie gęsty syrop. Zdejmij z ognia i wlej sok z cytryny. Ostudź.
                                                                                                1. Ciasto wyciągnij z pieca i po 5 minutach polej syropem. Możesz posypać posiekanymi pistacjami.

                                                                                                  Bułgarzy uwielbiają także naleśniki, czyli palaczinki, drożdżowe mekici i buchticzki, a także chałwę i tort ciasteczkowy. Choć Bułgaria nie słynie ze słodkości, będąc na wakacjach w tym pięknym miejscu, warto spróbować bułgarskich specjałów. 

                                                                                                  Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                  Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: DejanKolar/Getty Images

                                                                                                  podziel się:

                                                                                                  Pozostałe wiadomości