Włoska ciabatta: przepisy na drożdżowym zaczynie i zakwasie żytnim

włoska ciabatta z dodatkami
haoliang/Getty Images
Źródło: E+
Ciabatta to pieczywo o wielu twarzach. Może być lekkie z chrupiącą skórką lub ciężkie i sycące. Bułka ciabatta jest dostępna niemal w każdym markecie, istnieje jednak możliwość przygotowania jej samodzielnie.

Przepis na ciabattę uwzględnia z reguły drożdżowy zaczyn, który należy przygotować dzień wcześniej. Ciabatta może posłużyć jako podstawa do bruschetty, można ją podawać z łososiem, mozzarellą i z wieloma innymi dodatkami.

Ciabatta – co to jest i jak ją zrobić?

Ciabatta (z włoskiego „kapeć”) to rodzaj pieczywa o charakterystycznym kształcie. Można podejrzewać, że każdy mieszkaniec Półwyspu Apenińskiego zna jego smak. Należy jednak zaznaczyć, że bułka ciabatta w różnych częściach kraju jest przygotowywana w trochę inny sposób. Bywa lekka z chrupiącą skórką lub zbita z miękkim wierzchem. Specjał ten pochodzi z Ligurii (region w zachodnich Włoszech).

Dziś ciabattę kupić można również w polskich sklepach, gdzie na półkach z pieczywem coraz częściej pojawiają się specjały kuchni włoskiej i nie tylko. Z drugiej strony nic nie stoi na przeszkodzie, aby własnoręcznie przygotować włoskie pieczywo.

Domowa ciabatta - jak zrobić

Ciabatta jest specjałem, którego upieczenie nie wymaga profesjonalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka składników, które bez trudu można znaleźć w polskim markecie. Przepis na włoską ciabattę uwzględnia drożdże, oliwę z oliwek, wodę, sól. Jednym z ważniejszych składników jest też mąka pszenna, choć istnieje możliwość przygotowania ciabatty bezglutenowej. Osoby stosujące dietę bezglutenową (m.in. chore na celiakię) mogą najbardziej popularne włoskie pieczywo przyrządzić na bazie mąki ryżowej i ziemniaczanej. Kolejnym składnikiem, z którego można zrezygnować, piekąc bułkę „kapeć”, są drożdże. Brak ich w przepisach na ciabattę na zakwasie.

Każdy, kto zastanawia się, jak zrobić ciabattę, musi wiedzieć, że ciasto na to pieczywo najlepiej wyrabiać hakiem miksera. Wielu Włochów używa do tego celu jedynie rąk, jednak należy być świadomym, że aby ciasto zostało należycie wyrobione, trzeba je mieszać około 20 minut. Co ważne, przygotowując ten rodzaj pieczywa za każdym razem można użyć innych dodatków.

Ciabatta to rodzaj bułki, na którą przepis może uwzględniać m.in. suszone pomidory czy kapary. Istnieje również receptura na ciabattę z oliwkami. Do surowego ciasta można dodać porcję ulubionych ziół.

Z czym podawać ciabattę?

Ciabatta nie jest niskokalorycznym produktem, w 100 g pieczywa jest ponad 250 kcal. Nie jest to jednak informacja, która zniechęca miłośników kuchni włoskiej do tego rodzaju bułek, szczególnie, że można je jeść na tysiące sposobów. Ciabatta jest idealna do kanapek na ciepło i tych na zimno. Włoskie pieczywo smakuje idealnie nawet wtedy, gdy jest maczane w oliwie z oliwek z odrobiną soli. Wegetarianie mogą też po prostu skropić ciabattę octem balsamicznym lub jeść ją z masłem czosnkowym.

Ciabatta smakuje bardzo dobrze z kurczakiem lub z szynką i z serem. Sprawdza się też w roli dodatku do zup i sosów. Poza tym włoskie panini na bazie ciabatty można przygotować z mozzarellą, awokado i grillowanymi warzywami (np. cukinią, papryką). Podaje się ją z podsmażoną wątróbką i jabłkiem. Jadana jest też z łososiem. Kromki ciabatty podpieczone na grillu są podstawą do włoskiej bruschetty, czyli znanej na całym świecie ciepłej kanapki ze świeżymi, posiekanymi pomidorami i mozzarellą.

Ciabatta – przepis

Składniki (na 12–15 bułek):

  • 750 g mąki pszennej
  • 450 ml letniej wody
  • 2½ łyżeczki suchych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj w misce 250 g mąki pszennej, pół łyżeczki suchych drożdży i 150 ml letniej wody, po czym przykryj naczynie folią spożywczą. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce na całą noc.
  2. Po 8–12 godzinach wymieszaj zaczyn z resztą drożdży, wody i 250 g mąki pszennej. Po dokładnym połączeniu wszystkich składników odstaw ciasto na 2 godziny. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
  3. Dodaj do ciasta resztę mąki, oliwę z oliwek i sól i odstaw je na 1,5 godziny.
  4. Z ciasta uformuj bułeczki, ułóż je na blasze, oprósz mąką i odstaw na pół godziny.
  5. Po 30 minutach bułki powinny trafić do piekarnika nagrzanego do 230℃ na 15–20 minut.

Ciabatta na zakwasie żytnim – przepis

Składniki (na 10–12 bułek):

  • 450 g mąki pszennej
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 250 ml letniej wody
  • 1½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

  1. Do mąki dodaj sól i aktywny zakwas, stopniowo wlewaj wodę na przemian z oliwą. Ciasto wyrób mikserem, potem przykryj je bawełnianą ściereczką i odstaw na 3 godziny w ciepłe miejsce.
  2. Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat, po czym uformuj bułki, które umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Bochenki ciabatty przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
  4. Po 60 minutach włóż bułeczki do piekarnika rozgrzanego do 220℃ na 10 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 200℃ i piecz kolejne 20 minut.

Zobacz też inne świetne przepisy:

Jak zrobić włoską kanapkę panini?

Ciabatta z wołowymi klopsikami, bajgle z jajkiem i grzybami oraz kanapka z łososiem. Przepisy Piotra Kucharskiego

Uczta nie tylko dla wegetarian. Bezmięsne burgery według przepisów Davida Gaboriauda

Zobacz video: Letnia kuchnia włoska Cristiny Catese

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości