Poznaj idealny sposób na kawę na upalne dni i przygotuj mrożone frappe

photo_8920928
Źródło: Dzień Dobry TVN
Zimna herbata w upalne dni - to jest to!
Zimna herbata w upalne dni - to jest to!
Oparzenia słoneczne – jak sobie z nimi poradzić?
Oparzenia słoneczne – jak sobie z nimi poradzić?
Rozpoczynamy lato!
Rozpoczynamy lato!
Jakie będzie lato w tym roku?
Jakie będzie lato w tym roku?
Upały i beton nas zabiją?
Upały i beton nas zabiją?
Jak zrobić frappe, czyli kawę mrożoną? Przepis na frappe wcale nie jest skomplikowany, dlatego z powodzeniem możemy ją przygotować także w domu. Do przygotowania tego przysmaku wystarczy kawa rozpuszczalna, mleko i lód. Frappe narodziła się w Grecji i jest najpopularniejszym napojem tego typu na świecie. Często podawana jako deser, z dodatkiem bitej śmietany i lodów, a także sosów i polew.

Upały to czas, kiedy większość poszukuje ochłody. Powodzeniem cieszą się lody, zimne napoje, chłodniki, a także kawa na zimno, czyli mrożony przysmak znany jako frappe. Przepis na domową kawę mrożoną jest banalny, wystarczy zaledwie kilka składników, które zazwyczaj mamy pod ręką w kuchni. Kawę mrożoną można wypić lub delektować się nią jak deserem, zwłaszcza jeśli przygotowana jest z dodatkiem lodów, np. waniliowych, śmietankowych, kawowych lub bitej śmietany polanej rozpuszczoną czekoladą. To tylko kilka podpowiedzi, jak zrobić kawę mrożoną w domu.

Prosty przepis na domową kawę mrożoną

Jak zrobić kawę mrożoną w domu? Pierwszym krokiem jest przygotowanie kostek lodu, które zazwyczaj dodaje się do frappe. Przepis na kawę mrożoną z lodami wymaga zaopatrzenia się w ulubione lody, potrzebne będzie również mleko oraz kawa rozpuszczalna, na bazie której powstaje kawa mrożona. Do przygotowania frappe przyda się także specjalny mikser, dzięki któremu możliwe będzie ubicie składników na pianę, charakterystyczną dla tego rodzaju napoju. Na rynku dostępne są różnego rodzaju miksery, koktajlery lub małe ręczne mieszadła – spieniacze. Można również użyć shakera, a nawet zwykłego słoika. Jak wygląda przepis na kawę mrożoną

Składniki na kawę mrożoną (na 2 porcje):

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 150 ml mleka,
  • 150 ml wody,
  • cukier do smaku,
  • kilka kostek lodu.

Przygotowanie kawy mrożonej:

  1. Do szklanki, słoika lub shakera wsyp kawę i ewentualnie cukier, wlej 3 łyżki wody.
  2. Mieszaj mikserem lub potrząsaj shakerem/słoikiem aż do uzyskania piany.
  3. Przelej kawę do szklanek, wlej pozostałą wodę i mleko. Rób to delikatnie, powoli, wlewając po ściance.
  4. Dodaj lód.
  5. Podawaj ze słomką.

Jak zrobić kawę mrożoną z lodami w domu?

Kawa z lodami to doskonały deser na upalne dni. 

Składniki na kawę mrożoną z lodami (na 1 porcję):

  • ⅔ szklanki mocnej kawy,
  • ⅓ szklanki mleka,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżki lodów waniliowych,
  • 1 szklanka lodu,
  • bita śmietana i cynamon do ozdobienia.

Przygotowanie kawy mrożonej z lodami:

  1. Zaparz mocną kawę rozpuszczalną do wysokości ⅔ szklanki.
  2. Dodaj cukier i wymieszaj.
  3. Wlej mleko i połącz składniki.
  4. Do blendera wrzuć ½ szklanki kostek lodu, wlej kawę. Miksuj, aż lód się rozdrobni.
  5. Dodaj lody i zmiksuj ponownie.
  6. Dodaj pozostałe kostki lodu. Miksuj do rozdrobnienia.
  7. Kawę wlej do szklanki, udekoruj bitą śmietaną i posyp odrobiną cynamonu.

Jak zrobić kawę frappe o różnych smakach?

Kawę mrożoną można przyrządzić w kilku wariantach. Jednym z nich jest frappe miętowa. Jak zrobić kawę mrożoną z kawy rozpuszczalnej z miętą? Zasady przyrządzania napoju są podobne jak w przypadku podstawowego przepisu, z tym że dodatkowo na dno szklanki należy wlać syrop miętowy, a gotową kawę udekorować świeżymi listkami mięty. To jeszcze bardziej orzeźwiająca wersja kawy mrożonej. Syrop można dostać w sklepach z kawą, herbatą lub alkoholem. 

Warto też wypróbować przepis na kawę mrożoną bezkofeinową, którą można bezpiecznie wypić nawet tuż przed snem. Jak zrobić kawę frappe, aby zaskoczyć domowników i gości? Dla smakoszy mocniejszych trunków polecana jest kawa na zimno z dodatkiem alkoholu: whisky, likieru malibu czy amaretto. Inne wariacje na temat kawy mrożonej to np. frappe podana z owocami, wiórkami kokosowymi, syropami smakowymi lub karmelem. Najczęściej spotyka się jednak wersję deserową, z bitą śmietaną i gałką lodów waniliowych. Klasyczna frappe to po prostu kawa z mlekiem i kostkami lodu, koniecznie podana w wysokiej szklance ze słomką. 

Jak zrobić kawę mrożoną frappe bez mleka i kostek lodu?

Nie każdy może i lubi pić mleko. Czy w takiej sytuacji muszą rezygnować z kawy frappe? Jak zrobić kawę mrożoną bez mleka i czy w ogóle jest to możliwe? Oczywiście – istnieje prosty przepis na kawę mrożoną frappe bez dodatku mleka. Wystarczy sama woda lub, opcjonalnie, mleko roślinne. 

Składniki (na 1 porcję):

  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
  • 3 kostki lodu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ½ szklanki wody,
  • ⅓ szklanki mleka roślinnego (np. sojowego, waniliowego, migdałowego) lub wody.

Przygotowanie:

  1. Kawę, lód, cukier i wodę umieść w naczyniu i blenduj, aż lód się rozkruszy i utworzy się piana.
  2. Kawę przelej do szklanki i uzupełnij mlekiem lub wodą.
  3. Podawaj ze słomką.

Możesz także przygotować indyjską kawę mrożoną, która składa się tylko z dwóch składników: kawy i bardzo zimnego mleka. Jest to najprostszy przepis na kawę mrożoną bez kostek lodu. Musisz jedynie zadbać o bardzo dobre schłodzenie mleka. 

Zobacz video: Nie zawsze trzeba ją pić. Oto 6 ciekawych zastosowań kawy w domu. Zobacz wideo:

Zobacz także:

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości