Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grzyby
Jak przygotować kanie do smażenia?
Kani, jak większość grzybów, lepiej nie myć pod wodą ani nie moczyć. Znacznie lepszym sposobem jest dokładne oczyszczenie ich nożykiem lub specjalnym silikonowym pędzelkiem - ten nada się do wyczyszczenia blaszek. Jeżeli chcemy moczyć te grzyby, to powinno się to robić w mleku, jednak nie jest to obligatoryjne. Taki zabieg sprawi, że miąższ będzie bardziej miękki po usmażeniu - to przydatny trik przy starszych i bardziej zdrewniałych okazach. Wystarczy 15-30 minut moczenia kani w mleku, aby były pyszne. Większe i starsze grzyby można moczyć do 2 godzin.
Kolejnym trikiem na pyszne kanie jest właściwe ich doprawienie. Nie powinno się solić przed smażeniem, ponieważ grzyby puszczą sok i - zamiast usmażyć się na złoty kolor - zaczną się dusić we własnym sosie.
Jak usmażyć kanię w panierce i bez panierki?
Kanie w panierce przygotowuje się niemal identycznie jak kotlety, np. schabowe. Potrzebujemy do tego jajek, bułki tartej oraz oleju do smażenia. Oczyszczone grzyby moczymy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Można ponownie zamoczyć w jajku i bułce - wtedy panierka będzie grubsza, ale nie ma takiej konieczności. Następnie smażymy na złoty kolor. Po tym czasie zdejmujemy i przyprawiamy do smaku.
Kanie bez panierki jeszcze prościej usmażyć, a przy tym zachowamy więcej z aromatu. Grzyby tradycyjnie oczyścić i namoczyć w mleku, jeśli jest taka potrzeba. Następnie na patelni roztapiamy masło i doprawiamy je - solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Na takie masło kładziemy kapelusze kań i smażymy na złoty kolor z obu stron.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- 5 najdroższych grzybów świata. 2 z nich rosną w Polsce
- Purchawica olbrzymia - tajemniczy przysmak polskich lasów. Jak ją przyrządzić?
- Ten grzyb wygląda jak gąbka... i jest jadalny! Co z niego można zrobić?
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Minh Hoang Cong / 500px/Getty Images