Gougères au fromage, czyli wytrawna bombonierka z ptysiami z serem niespodzianką - przepis Bartka Durdy

Produkty w kuchni DDTVN
Kuchnia Dzień Dobry TVN
Źródło: Maria Widawska
W kuchni Dzień Dobry TVN kucharze przygotowywali dania z kuchni francuskiej. Bartek Durda, pasjonat gotowania mieszkał we Francji prawie 20 lat. Sprawdź jego przepis na Gougères au fromage, czyli wytrawna bombonierka z ptysiami z serem niespodzianką. 

Gougères au fromage, czyli wytrawna bombonierka z ptysiami z serem niespodzianką - przepis krok po kroku

Składniki na ok 20- 40 ptysi:

  • 250 ml wody,
    • 1 szczypta soli,
      • 75 g miękkiego masła pokrojonego w kawałki,
        • 150 g mąki typu 550,
          • 4 jajka,
            • 140 g tartego sera typu Ementaler/Gouda.

              Składniki na farsz ziołowy “Fines herbes”:

              • 1 biały serek twarogowy kozi,
                • pół ząbka czosnku,
                  • 3 cm pęczka szczypiorku,
                    • 3 cm pęczka natki pietruszki,
                      • sól, pieprz.

                        Składniki na farsz rybny “Saumon fumé-aneth”:

                        • 200 g serka śmietankowego,
                          • 50 g łososia wędzonego,
                            • 1/3 pęczka koperku,
                              • pieprz.

                                Sposób wykonania Gougères au fromage

                                1. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i szczyptę soli.
                                  1. Doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy na raz mąkę. Szybko mieszamy, zdejmujemy z gazu i jeszcze raz mieszamy aż ciasto będzie odchodzić od brzegów garnka.
                                    1. Przekładamy ciasto do miksera, studzimy liściem, dodajemy po jednym jajku.
                                      1. Na koniec wsypujemy tarty ser i mieszamy jeszcze raz.
                                        1. Formujemy kulki z ciasta i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
                                          1. Pieczemy w piekarniku w temp 180 st. C ok 25 min.
                                            1. Wszystkie składanki na farsz ziołowy blendujemy i napełniamy ptysie rękawem i tylką prostą dość cienką.
                                              1. Koperek do farszu rybnego drobno siekamy, mieszamy z serkiem, sokiem z cytryny i pieprzem. Łososia drobno siekamy i mieszamy z resztą farszu. napełniamy ptysie rękawem i tylką prostą dość cienką.

                                                Zobacz także:

                                                Autor: Teofila Siewko

                                                Źródło: Bartek Durda

                                                Źródło zdjęcia głównego: Maria Widawska

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości