Fit pizza - czy to możliwe?
Prdukty i posiłki FIT to najczęściej takie, które są niskokaloryczne, a przy tym mają tzw. dobre makro. Dzięki temu można zjeść posiłek, który smakuje niemal tak samo jak oryginał, a przy tym dostarczyć organizmowi większej ilości składników odżywczych.
Porady dietetyków
Jak zrobić fit pizzę? Przede wszystkim postawić na "chudsze" wersje dodatków, np. zamiast klasycznej mozzarelli użyć mozzarelli light, twardego sera, który jest mniej kaloryczny, a zamiast boczku użyć szynki parmeńskiej lub z kurczaka czy indyka. Dodatkowo warto dodać twarogu do ciasta, dzięki czemu całość będzie bardziej serowa, a przy tym bogatsza w białko.
Fit pizza z twarogu - przepis krok po kroku
Składniki na spód:
- twaróg chudy - 100 g,
- całe jajo - 1 szt.,
- mąka pszenna - 50 g,
- sól i pieprz do smaku.
Przykładowe dodatki:
- passata pomidorowa lub koncentrat pomidorowy rozrobiony z wodą - 75 g,
- mozarella light lub ser o obniżonej zawartości tłuszczu - 55 g,
- szynka parmeńska, salami, szynka z indyka lub kurczaka - około 30 g,
- świeży pomidor,
- cebula,
- przyprawy: bazylia, oregano, czosnek, sól,
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza.
- Składniki na spód dokładnie wymieszać, można zmiksować blenderem (wtedy należy dodać mąkę po zblendowaniu).
- Całość rozsmarować na przygotowanej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez około 10-12 minut.
- Po tym czasie przewrócić pizzę i nałożyć dodatki. Piec kolejne 5-8 minut.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- W kuchni: pizza z młodymi ziemniakami i bobem
- Domowa wegańska pizza - przepis krok po kroku
- Pizza pepperoni - przysmak z pikantną kiełbasą
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Christian Horz / EyeEm/ Getty Images