Pizza pepperoni - przysmak z pikantną kiełbasą

Pizza
Fot. vm2002 / Getty Images
Obok pizzy margherity, pizza pepperoni jest najbardziej znaną pozycją w menu każdej pizzerii. Swą nazwę zawdzięcza ostrej kiełbasie wieprzowej lub wołowej, wykorzystanej w przepisie. Pozostałe składniki pizzy to oczywiście ser i sos pomidorowy, czasem dodawane są także oliwki, czerwona papryka i cebula.

Zobacz też:

Międzynarodowy dzień pizzy- święto placka rodem z Włoch Przepis na pyszny sos marinara do pizzy Pizza z tortilli – ekspresowy wariant włoskiego dania Pizza Margarita – najskromniejsza i najbardziej znana pizza

Pepperoni to włoska wędlina, ostra w smaku, zbliżona nieco do salami. Oryginalne pepperoni wyrabia się z mięsa wieprzowo-wołowego z dodatkiem podrobów, a następnie suszy na wolnym powietrzu przez 6-9 miesięcy. Wędlina ta stanowi podstawowy składnik pizzy o tej samej nazwie - pizzy pepperoni.

Pizza pepperoni - przepis

Podstawowa wersja pizzy pepperoni jest nieskomplikowana i skromna, bo oprócz sosu pomidorowego i sera zawiera jedynie plasterki pikantnego pepperoni. Do przygotowania pizzy dla dwóch osób potrzebujemy następujących składników:

  • 250 g mąki pszennej lub specjalnej mąki do pizzy,
    • 150 ml ciepłej wody,
      • 7 g suchych drożdży,
        • 1 łyżkę oliwy z oliwek,
          • ⅓ łyżeczkę soli,
            • 100 g żółtego sera (startego),
              • kilkanaście plasterków kiełbasy pepperoni,
                • 2 pomidory (z puszki lub świeże),
                  • 2 łyżki soku pomidorowego lub wody,
                    • 1 ząbek czosnku,
                      • sól i pieprz oraz zioła: oregano, bazylia, tymianek.

                        Przyrządzanie pizzy pepperoni możemy zacząć od przygotowania sosu pomidorowego. Najlepiej użyć do tego blendera - szybko i dokładnie połączymy wszystkie składniki. Do miski wrzucamy pomidory, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy: ulubione zioła, odrobinę soli i pieprzu. Musimy uważać, aby sos nie wyszedł zbyt rzadki, dlatego sos lub wodę dodajemy stopniowo, sprawdzając, czy konsystencja jest odpowiednia. Sosu w takim wykonaniu nie trzeba gotować, jest więc prosty i szybki do przygotowania. Możemy jednak pokusić się o przyrządzenie prawdziwego włoskiego sosu. Wtedy nasza pizza pepperoni będzie smakowała jeszcze lepiej. Jak zabrać się za włoski sos do pizzy? Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki do wykonania sosu: puszkę pomidorów całych lub krojonych, ząbek czosnku, liście świeżej bazylii, dwie łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek oraz przyprawy: sól i pieprz. Na patelni podgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekany ząbek czosnku, a gdy się zeszkli - dodajemy pomidory i liście bazylii. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia. Przygotowany sos musimy następnie przetrzeć, używając sitka. Ten zabieg pozwoli nam uzyskać sos o idealnej konsystencji. Przetarty sos należy ponownie zagotować, aż zgęstnieje. Proces gotowania powinien trwać nawet 40 minut, należy jednak pilnować, aby sos się nie przypalił, mieszając od czasu do czasu. Sos nie może też być zbyt wodnisty, bo pizza nim nasiąknie, zamiast utrzymać go na swojej powierzchni.

                        Kiedy sos mamy już przygotowany, można zabrać się za wyrabianie ciasta do pizzy pepperoni . Do dużej miski wsypujemy mąkę, a w małej przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Rozczyn wykonujemy, łącząc drożdże z wodą, oliwą i solą. Odstawiamy na jakiś czas do wyrośnięcia, po czym dodajemy do mąki. Zaczynamy wyrabiać ciasto - początkowo możemy robić to za pomocą łyżki, a później dłonią. Ciasto powinno być elastyczne i sprężyste. Gdy uznamy, że jest już gotowe, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką. W ciągu pół godziny powinno podwoić swoją objętość. Dobrze wyrośnięte ciasto na pizzę pepperoni rozprowadzamy na blaszce, odpowiednio formując. Pizzę polewamy sosem pomidorowym, posypujemy startym żółtym serem, a na koniec układamy plasterki pepperoni. Jeśli chcemy stworzyć bardziej bogatą wersję pizzy pepperoni, możemy ułożyć kilka oliwek, przekrojonych na pół lub pokrojonych na plasterki, a także kawałki czerwonej papryki lub piórka cebuli. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 225°C, na najniższej półce. Potrzebujemy około 10 minut, by otrzymać pięknie wypieczoną, aromatyczną pizzę pepperoni . Musimy jedynie obserwować, czy spód zaczyna brązowieć. Jeśli tak się dzieje, możemy pizzę wyjąć.

                        Zobacz film: Pizza - kulinarna rozpusta. Źródło Dzień Dobry TVN

                        Pizzę pepperoni możemy także przygotować, używając gotowych spodów, dostępnych w marketach. Inne niezbędne składniki to:

                        • 25 dag przecieru pomidorowego,
                          • 2 ząbki czosnku,
                            • 1,5 cebuli,
                              • 2 łyżki oliwy,
                                • sól, pieprz, zioła prowansalskie,
                                  • 15 plastrów salami,
                                    • 10 dag sera żółtego.

                                      Jeśli mamy gotowe ciasto, musimy przygotować sos pomidorowy. Dwa ząbki czosnku i cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oliwie, dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy sos solą, pieprzem i ziołami. Gotujemy kilka minut, następnie odstawiamy do wystygnięcia. Chłodny sos rozprowadzamy na spodzie pizzy pepperoni. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim spód z sosem. Układamy plastry salami oraz plastry cebuli. Pizzę pepperoni pieczemy w 200°C około 15 minut (czekamy aż ser zacznie się topić, a spód rumienić).

                                      Jak pokazują powyższe przepisy, pizza pepperoni jest niedroga i prosta do wykonania.

                                      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości