Sos marinara to jeden z najczęściej spotykanych sosów do pizzy, zaraz obok sosu pomidorowego i dipu czosnkowego. Jest naturalnym i pysznym włoskim dodatkiem do pizzy, który, nie licząc ciasta, stanowi podstawę jakości tego dania. Przygotowanie sosu marinara nie zajmuje więcej niż 20 minut.

Pierwsza receptura na sos marinara pojawiła się w XVII wieku za sprawą Antonio Latiniego, który był włoskim szefem kuchni. Sama nazwa „marinara” pochodzi od włoskiego słowa „marynarz”. Jednak obecny pomysł na sos nigdy by nie powstał, gdyby nie pizza, dlatego najpierw dowiemy się trochę o historii tego włoskiego przysmaku.

Historia pizzy

Pierwszy raz słowo „pizza” zostało prawdopodobnie użyte około roku 1000, jednak wcześniej w starożytnym Rzymie oraz w Egipcie wypiekano placki o nazwie focaccia , które przypominały dzisiejsze danie. Początkowo pizza była daniem tylko ludzi ubogich, a później także dla klasy średniej. W XVIII wieku do Italii dotarły pomidory, które zostały przywiezione z Ameryki. Pizza w znanym nam dziś kształcie i smaku powstała w 1889 roku we Włoszech, a dokładniej w Neapolu. Raffaele Esposito postanowił stworzyć pyszne danie na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Właśnie od imienia królowej pochodzi nazwa pierwszej pizzy, czyli margarita . Proste i pyszne połączenie pomidorów, sera i bazylii pozwoliło na stworzenia wyjątkowej potrawy. We Włoszech zaczęły powstawać lokale restauracyjne, czyli pizzerie. Pod koniec XIX wieku pizza pojawiła się w Stanach Zjednoczonych i przybrała inny smak oraz kształt. To właśnie tam powstało grube ciasto i wariacje smakowe, takie jak pizza hawajska czy podawana z sosem czosnkowym lub barbeque . We Włoszech do dziś wyróżnia się dwa główne rodzaje pizzy : neapolitańska (bardzo cienka) i rzymska (grubsza, z podniesionymi brzegami). W XIX wieku poza pomidorami, mozzarellą i bazylią zaczęto używać także sosu marinara , który podobnie jak pizza powstał w Neapolu, jednak rozpowszechnił się dzięki Amerykanom.

Sos marinara – przepis

Aby przygotować sos marinara do pizzy , potrzebujemy czterech głównych składników oraz dodatkowych przypraw, które możemy dodać wedle uznania. Składniki potrzebne do przyrządzenia sosu marinara podajemy w proporcjach na jedną pizzę:

· 2 duże pomidory,

· 150 ml przecieru pomidorowego,

· 1 cebula,

· 2 ząbki czosnku,

· przyprawy: łyżeczka bazylii, łyżeczka oregano, łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu,

· oliwa z oliwek lub olej.

Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę z oliwek, a następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Wszystko podgrzewamy przez 2 minuty i dodajemy pokrojone pomidory. Następnie wlewamy przecier i doprawiamy. Jeśli chcemy, żeby nasz sos był ostrzejszy, możemy zwiększyć liczbę łyżeczek ostrej papryki. Całość gotujemy przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Gotowe! Sos marinara wystarczy ostudzić i posmarować nim spód pizzy. Dla osób, które wolą gęstsze sosy, po ostudzeniu można go dodatkowo zblendować na gładką masę albo przetrzeć przez sitko.

Sos marinara gotowy? Przygotuj pizzę!

Sos marinara zwykle podaje się do pizzy, chociaż można go traktować jako bazę do innych dipów. Jeśli mamy gotowy sos marinara, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować pyszną, domową pizzę. Przepis na pizzę jest dosyć łatwy, chociaż największe znaczenie mają proporcje. Do przygotowania jednej dużej pizzy (na 4 osoby albo dla dwóch łasuchów) potrzebujemy :

· 600 g mąki,

· pół szklanki ciepłej wody,

· drożdży (w proszku lub świeżych: 25 g),

· 5 łyżek oliwy,

· szczypty soli.

Wszystkie składniki mieszamy w mikserze przy pomocy specjalnej końcówki do ciasta. Następnie ciasto zagniatamy przez chwilę rękami i kładziemy je w ciepłym i suchym miejscu pod przykryciem, aby nie traciło ciepła i mogło swobodnie rosnąć. W międzyczasie przygotowujemy sos marinara oraz dodatki do pizzy. Mogą to być: ser, salami, pieczarki, mozzarella, wszystko wedle własnego pomysłu i uznania. Jeśli chcemy przygotować słynną pizzę margaritę, to wystarczy nam mozzarella i bazylia. Po godzinie od odłożenia ciasta nagrzewamy piekarnik do około 200 stopni, a następnie kładziemy ciasto na blacie i rozwałkowujemy je. Powstanie nam jeden placek o średniej grubości. Ciasto smarujemy sosem marinara, a następnie kładziemy na nie wszystkie składniki. Do pizzy możemy potrzebować specjalnej blachy, którą można zakupić w wielu sklepach. Pizzę wkładamy na około 20 minut do piekarnika. Następnie wyciągamy i dekorujemy listkami świeżej bazylii. Takie danie jest świetnym pomysłem na rodzinny obiad, na kolację przy świecach lub na spotkanie ze znajomymi. Na przyjęcie możemy także stworzyć minipizzę poprzez podzielenie wyrośniętego ciasta na kilka mniejszych części. Zamiast tradycyjnej pizzy możemy zawsze przyrządzić calzone , czyli włoski pieróg faszerowany wieloma pysznymi składnikami. Bez względu na to, czy zdecydujemy się na tradycyjną pizzę, czy na wersje alternatywne, sos marinara jest doskonałym i wyrazistym sposobem na podkreślenie smaku.

Zobacz film: Pizza - kulinarna rozpusta


Pizza - kulinarna rozpusta. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
74
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0