W kuchni: pizza z młodymi ziemniakami i bobem

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaserwował potrawy z młodymi ziemniakami i młodym bobem w roli głównej: tłuczone ziemniaki z bobem i wołowiną, babeczki z ziemniakami i bobem, pizzę z młodymi ziemniakami i bobem. Było też coś na słodko: kruche ciasteczka z lawendą.

Tłuczone ziemniaki z bobem i wołowiną

Składniki:

1 kg młodych ziemniaków

500 g bobu

2-3 łyżki gęstej śmietany

2 łyżki masła

1 pęczek koperku

1 stek wołowy z rostbefu (ok. 200 g)

sól

pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki i bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Bób obieramy i razem z posiekanym koperkiem, śmietaną i masłem dodajemy do ciepłych ziemniaków. Całość mieszamy i lekko rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.

Stek solimy z obu stron. Rozgrzewamy mocno patelnię z odrobiną oleju. Smażymy mięso z obu stron, aby było „pół-sprężyste” w dotyku. Odstawiamy na 3-4 min., aby odpoczęło. Kroimy w plastry i układamy na ziemniakach.

Babeczki z ziemniakami i bobem

Składniki:

12 plastrów szynki dojrzewającej

500 g młodych ziemniaków

200 g bobu

6 jajek

50 ml mleka

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka listków tymianku

sól

pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki i bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie plastry szynki kroimy na połowę. Biorąc po dwa kawałki, wykładamy na „krzyż” wgłębienia w formie do muffinek. Ziemniaki kroimy w plasterki a bób obracamy. Mieszamy ze sobą i tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem. Wypełniamy warzywami wgłębienia w formie. Jajka bełtamy aż powstanie luźna i jednorodna masa. Mieszamy z mlekiem i mąką. Masą jajeczną zalewamy warzywa. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15-20 min. aż jajka się zetną.

Wyjmujemy z foremek i podajemy.

Bób, ziemniaki, boczek

Składniki:

100 g wędzonego boczku

sok wyciśnięty z jednej cytryny

1 łyżeczka musztardy

1 ząbek czosnku, przeciśnięty

5-6 suszonych pomidorów

500 g bobu

1 kg młodych ziemniaków

sól

świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy aż będzie chrupiący.

W misce mieszamy ze sobą musztardę, czosnek, sok z cytryny, pomidory i podsmażony boczek. Ziemniaki i bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ziemniaki kroimy w plasterki a bób obieramy. Mieszamy razem i polewamy sosem.

Pizza z młodymi ziemniakami i bobem

Składniki:

Ciasto:

10 g drożdży

2 szczypty cukru

220 ml wody

500 g mąki pszennej

0,5 łyżeczki soli

Dodatki:

1 duża cebula

1 ząbek czosnku

200 g ugotowanego bobu

300 g młodych ziemniaków

oliwa z oliwek

150 g kremowego koziego serka

sól

pieprz

Przygotowanie:

Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie wyrabiamy, zagniatając przez kilka minut. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 min. aż podwoi swoją objętość.

W tym czasie kroimy ziemniaki w cienkie plasterki i podgotowujemy je w osolonej wodzie aż będą miękkie. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek, następnie mieszamy z ziemniakami, doprawiając solą i pieprzem.

Ciasto dzielimy na 2-4 części i rozwałkowujemy na cienkie placki. Smarujemy serem, na wierzchu układamy ziemniaki z cebulą i obrany bób, skrapiamy oliwą z oliwek

Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. C, pieczemy ok. 15 min.

Kruche ciasteczka z lawendą

Składniki:

200 g mąki pszennej

100 g chłodnego masła

50 cukru pudru

1 jajko

1 łyżeczka kwiatów lawendy

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pokrojone na kawałki masło. Nożem kroimy masło na małe kawałki, mieszając z mąką. Następnie zagniatamy końcówkami palców, dodając cukier, aż powstanie kruszonka. Jajko rozdzielamy, żółtko bełtamy z 2 łyżkami wody i dodajemy razem z połową kwiatów lawendy do mąki. Zagniatamy aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli będzie za suche, możemy dodać łyżkę wody. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok. 40 min.

Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość 3 mm. Wykrajamy kółka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy po wierzchu cukrem wymieszanym z kwiatami lawendy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Pieczemy ciasteczka ok. 10 min.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!