Daria Ładocha przyrządziła makaron z sosem serowym, halibuta z sosem serowym i pieczonymi ziemniakami, a także grzanki z serem, musem malinowym, rukolą i kiełkami słonecznika.
Sos serowy do makaronu (i nie tylko)
Składniki:
- 100 g sera pleśniowego Grand Blue kremowy (kwadrat),
- 200 ml śmietany 30% lub 36%,
- łyżka masła,
- ząbek czosnku (opcjonalnie),
- sól i pieprz do smaku.
Dodatkowo:
- 150 g ugotowanego makaronu,
- łyżka kaparów,
- łyżka posiekanej zielonej pietruszki,
- 2 łyżki podprażonych płatków migdałowych.
Przygotowanie:
Na patelni rozpuść masło na małym ogniu. Potem dodaj drobno posiekany czosnek, jeśli go używasz, i smaż przez chwilę, aż będzie lekko złoty (uważaj, aby go nie spalić). Wlej śmietanę i podgrzewaj mieszając, aż zacznie się lekko gotować. Potem dodaj pokruszony ser pleśniowy i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Uważaj z solą, ponieważ ser pleśniowy sam w sobie jest dość słony. Jeżeli chcesz dodać lekko kwaskowatego smaku, dodaj sok z cytryny lub odrobinę musztardy. Gotuj sos na małym ogniu przez kilka minut, aż zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Sos połącz z makaronem, kaparami, pietruszką i migdałami.
Halibut z sosem serowym i pieczonymi ziemniakami
Składniki:
- 2 filety halibuta,
- sól,
- pieprz cytrynowy,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 100 g sera Grand Blue (kwadrat),
- łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 200 ml śmietany,
- 400 g ziemniaków tej samej wielkości.
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie (przez 7 minut), a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Możesz delikatnie skropić oliwą z oliwek i posypać solą oraz pieprzem cytrynowym. Filety również oprósz solą i pieprzem. Następnie rozgrzej oliwę na patelni i smaż halibuta z obu stron przez 5 minut. W rondelku podgrzej śmietanę i dodaj ser. Mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj sok z cytryny i koperek. Halibuta podawaj z sosem oraz pieczonymi ziemniakami.
Grzanki z serem, musem malinowym, rukolą i kiełkami słonecznika
Składniki:
- bagietka rustykalna pokrojona na kawałki,
- Ser Grand Blue intensywny (trójkąt),
- 100 g rukoli,
- opakowanie kiełków słonecznika,
- 500 g malin,
- łyżka miodu,
- masło.
Przygotowanie:
W rondelku umieść maliny wraz z miodem i podgrzewaj, aż maliny delikatnie się rozpadną. Piekarnik nastaw na funkcję grill. Następnie posmaruj bagietkę masłem, dodaj na wierzch ser i zapiekaj w piekarniku. Na końcu dodaj rukolę oraz kiełki i podawaj z musem malinowym.
Zobacz także:
- Wytrwane i słodkie dania z wykorzystaniem sera pleśniowego – przepisy Andrzeja Polana
- Pyszne dania z błękitnym serem pleśniowym - przepisy Sebastiana Olmy
- Sałatka z serem pleśniowym – przepisy w wersji na słodko i na słono
Źródło: Daria Ładocha