Materiał promocyjny

Wyjątkowy smak niebieskiego sera pleśniowego. Te dania rozpieszczą twoje podniebienie

Ser pleśniowy na desce obok leżą owoce
Fot. Tim Macpherson / Getty Images
Wyrazisty, kremowy, o charakterystycznym aromacie - niebieski ser pleśniowy to składnik, który potrafi nadać daniom zupełnie nowy wymiar. Od wykwintnych sosów, przez sałatki i ryby, aż po zapiekanki czy grzanki - możliwości są nieograniczone. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha zaprezentowała łatwe potrawy z tym pysznym serem. Sprawdź jej przepisy.

Daria Ładocha przyrządziła makaron z sosem serowym, halibuta z sosem serowym i pieczonymi ziemniakami, a także grzanki z serem, musem malinowym, rukolą i kiełkami słonecznika.

Sos serowy do makaronu (i nie tylko)

Składniki:

  • 100 g sera pleśniowego Grand Blue kremowy (kwadrat),
  • 200 ml śmietany 30% lub 36%,
  • łyżka masła,
  • ząbek czosnku (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatkowo:

  • 150 g ugotowanego makaronu,
  • łyżka kaparów,
  • łyżka posiekanej zielonej pietruszki,
  • 2 łyżki podprażonych płatków migdałowych.

Przygotowanie:

Na patelni rozpuść masło na małym ogniu. Potem dodaj drobno posiekany czosnek, jeśli go używasz, i smaż przez chwilę, aż będzie lekko złoty (uważaj, aby go nie spalić). Wlej śmietanę i podgrzewaj mieszając, aż zacznie się lekko gotować. Potem dodaj pokruszony ser pleśniowy i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Uważaj z solą, ponieważ ser pleśniowy sam w sobie jest dość słony. Jeżeli chcesz dodać lekko kwaskowatego smaku, dodaj sok z cytryny lub odrobinę musztardy. Gotuj sos na małym ogniu przez kilka minut, aż zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Sos połącz z makaronem, kaparami, pietruszką i migdałami. 

Halibut z sosem serowym i pieczonymi ziemniakami

Składniki:

  • 2 filety halibuta,
  • sól,
  • pieprz cytrynowy,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 100 g sera Grand Blue (kwadrat),
  • łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 200 ml śmietany,
  • 400 g ziemniaków tej samej wielkości.

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie (przez 7 minut), a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Możesz delikatnie skropić oliwą z oliwek i posypać solą oraz pieprzem cytrynowym. Filety również oprósz solą i pieprzem. Następnie rozgrzej oliwę na patelni i smaż halibuta z obu stron przez 5 minut. W rondelku podgrzej śmietanę i dodaj ser. Mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj sok z cytryny i koperek. Halibuta podawaj z sosem oraz pieczonymi ziemniakami. 

Grzanki z serem, musem malinowym, rukolą i kiełkami słonecznika

Składniki:

  • bagietka rustykalna pokrojona na kawałki,
  • Ser Grand Blue intensywny (trójkąt),
  • 100 g rukoli,
  • opakowanie kiełków słonecznika,
  • 500 g malin,
  • łyżka miodu,
  • masło.

Przygotowanie:

W rondelku umieść maliny wraz z miodem i podgrzewaj, aż maliny delikatnie się rozpadną. Piekarnik nastaw na funkcję grill. Następnie posmaruj bagietkę masłem, dodaj na wierzch ser i zapiekaj w piekarniku. Na końcu dodaj rukolę oraz kiełki i podawaj z musem malinowym.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości