Przepisy kulinarne

Ciasto rafaello bez pieczenia - prosty przepis

Przepisy kulinarne

Autor:
Diana
Ryściuk
Źródło:
na-talerzu.pl
ciasto rafaello

Ciasto rafaello bez pieczenia to świetny sposób na szybki, domowy i co najważniejsze, pyszny deser. W naszej kuchni dzielimy się jego najprostszą wersją. Sprawdź przepis krok po kroku.

Niby ciasto, a w ogóle nie wymaga uruchamiania piekarnika. Biszkopt nie będzie tu potrzebny. Zastąpią go gotowe, maślane herbatniki. Z kolei do kremu wykorzystywany jest prosty w przygotowaniu, zwykły budyń. Efekt jest przepyszny! Ciasto rafaello, które w smaku i konsystencji naprawdę przypomina te popularne słodycze, jest mocno kokosowe, lekkie i wzbogacone wyrazistą, śmietankową nutą.

Przepisy Andrzeja Polana

Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z PolanemDzień Dobry TVN
wideo 2/5

Ciasto rafaello - wskazówki

  • Masło - najlepiej trzymać poza lodówką co najmniej na 3-4h, znaim zaczniemy przygotowywac krem.
  • Budyń - zanim trafi do utartego masła, powienien być całkowicie wystudzony. Ciepły budyń zważy krem.

Ciasto rafaello - przepis

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 2 opakowania herbatników maślanych
  • 800 ml mleka
  • 2 bezcukrowe budynie śmietankowe lub śmietankowy i kokosowy
  • 5 łyżek cukru
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych

Ciasto rafaello - sposób przygotowania

  1. 1Wymieszać budyń, mąkę i cukier ze szklanką mleka. Resztę mleka zagotować. Do zagotowanego mleka dodać budyń i intensywnie mieszać. Zdjąć z ognia i wymieszać, aż masa budyniowa będzie gładka. Przykryć garnek folią spożywczą (dzięki temu nie powstanie kożuch) i odstawić w chłodniejsze miejsce do wystygnięcia.
  2. 2Miękkie masło utrzeć w mikserze na jasną, puszystą masę na wysokich obrotach. Zmniejszyć obroty na mniejsze i łyżką po łyżce dodawać budyń. Zmiksować całość na gładki, puszysty krem. Pod koniec dodawać do kremu połowę szklanki wiórków kokosowych i wymieszać. Formę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, by później łatwiej wyjąć ciasto. Spód wyłożyć herbatnikami. Na herbatnikach wykładać krem, wyrównać i ułożyć kolejną warstwę herbatników. Na nich znów rozsmarować krem, przykryć kolejną warstwą herbatników i zakończyć ostatnią warstwą kremu. Całość posypać resztą wiórków kokosowych i wstawić do lodówki na minimum 3 h, a jeszcze lepiej na całą noc.

Przepis pochodzi ze strony na-talerzu.pl

Zobacz także:

Autor:Diana Ryściuk

Źródło: na-talerzu.pl

Źródło zdjęcia głównego: Iuliia Timofeeva/Getty Images

Pozostałe wiadomości