Przepisy kulinarne

Znudził ci się chłodnik litewski? Wypróbuj ten z dodatkiem mięty i cytryny

Przepisy kulinarne

Autor:
Dominika
Czerniszewska
Źródło:
"Natura"
Chłodnik

Chłodnik to niekwestionowany król letnich zup. Ten z dodatkiem mięty i cytryny jest szybki w przygotowywaniu i znakomicie orzeźwia w upalny dzień. Oto łatwy przepis na wakacyjny obiad. Rozsmakuj się!

Chłodnik - zupa idealna na lato

Synoptycy zapowiadają kolejne upały. A gdy za oknem skwar, odechciewa nam się przysłowiowego stania przy garnkach. Zresztą apetyt też nie najlepiej dopisuje. Jednak człowiek jeść musi, by dostarczyć sobie energię i niezbędne składniki do prawidłowego funkcjonowania. Dlatego w gorący dzień poleca się chłodnik, który nie tylko łatwo i szybko się przygotowuje, lecz i znakomicie orzeźwia. Wariantów tej zupy jest naprawdę wiele - poczynając od klasycznego, czyli chłodnika litewskiego, a kończąc na:

Zapewne każdy znajdzie coś dla dla siebie. Natomiast listę tę uzupełniamy o kolejną wariację, czyli chłodnik z dodatkiem mięty i cytryny.

Zobacz wideo: Przepisy Darii Ładochy

Przepisy Darii Ładochy

Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami Dzień Dobry TVN
wideo 2/3

Chłodniki z miętą i cytryną - przepis

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g maślanki lub kefiru,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • starta skórka z połowy cytryny,
  • 1,5 garści świeżej mięty,
  • 1,5 świeżego ogórka (wężowego),
  • sól morska,
  • pieprz czarny świeżo mielony.

Zobacz wideo: Wszystko o chłodnikach

Wszystko o chłodnikach
Wszystko o chłodnikach Źródło: Dzień Dobry TVN

Przygotowanie:

  1. 1Startą skórkę z cytryny dodajemy do maślanki lub kefiru. Odstawiamy na kilkanaście minut, żeby "się przegryzło".
  2. 2Mięte drobno siekamy.
  3. 3Ogórka ścieramy na tarce.
  4. 4Składniki dodajemy do maślanki i wlewamy sok z cytryny.
  5. 5Doprawiamy solą i pieprzem.
  6. 6Cytrynowo-miętową maślankę dokładnie mieszamy i schładzamy.

Ten chłodnik przygotujesz dosłownie w kilka chwil, a orzeźwiający smak na długo zapamięta twoje podniebienie. Lato to idealny czas na kulinarne eksperymenty w wersji "na zimno". Smakuj więc i baw się w kuchni!

Zobacz także:

Autor:Dominika Czerniszewska

Źródło: "Natura"

Źródło zdjęcia głównego: Mekanikko/Getty Images

Pozostałe wiadomości