Chałka na bazie coli. Banalny przepis na niezwykły wypiek

Chałka
Chałka
Źródło: MARCELOKRELLING / Getty Images
Chleb na zakwasie brzmi znajomo. Ale chrupiący bochenek upieczony na bazie najsłynniejszego gazowanego napoju świata? To niezawodny przepis, który zachwyci gości przy świątecznym stole.

Domowa chałka - składniki

Moda na pieczenie domowego chleba i bułek wróciła wraz z pandemią i powtarzającymi się lockdownami. Uziemieni w domach poszukiwaliśmy nowych rozwiązań kulinarnych i tak w mediach społecznościowych jak grzyby po deszczu pojawiały się kolejne zdjęcia dań przygotowanych przez osoby, które wcześniej z gotowaniem nie miały zbyt wiele wspólnego.

Szczególny podziw budziły rumiane bochenki chleba. Nikomu nie trzeba przecież tłumaczyć, że zapachu ciepłego pieczywa unoszącego się w domu nie da się porównać do niczego innego. Wśród wielu przepisów na samodzielnie przygotowane drożdżowe wypieki, uwagę zwraca ten z wykorzystaniem gazowanego napoju na bazie karmelu i kofeiny.

Kuchnia Andrzeja Polana

Źródło: Dzień Dobry TVN
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Grzybowa uczta
Grzybowa uczta
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej,
    • 1 łyżeczka soli,
      • 1 łyżeczka cukru,
        • 250 ml ciepłej coli,
          • 3 łyżki oleju słonecznikowego,
            • 1 jajko,
              • 7 g suchych drożdży,
                • potrzebny będzie również pergamin oraz miska do wyrobienia ciasta.

                  Chałka z colą - przygotowanie

                  1. Mąkę przesiać, dokładnie połączyć z pozostałymi sypkimi składnikami.
                    1. Do mąki z solą, drożdżami i cukrem, dolać ciepłą colę i olej. Wymieszać do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta.
                      1. Blat oprószyć mąką, zagniatać na nim ciasto do momentu, w którym przestanie przywierać do podłoża.
                        1. Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
                          1. Z wyrośniętego ciasta uwolnić powietrze, zagniatając.
                            1. Uformować kulę, podzielić ją na 6 części, każdą z nich rozwałkować i uformować w podłużny walec.
                              1. Tak powstałe walce chwycić w połowie długości i zapleść w warkocz. Posmarować jajkiem.
                                1. Piec w temperaturze 190 stopni przez 30-35 min.

                                  Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                  Zobacz także:

                                  Autor: Adam Barabasz

                                  Źródło zdjęcia głównego: MARCELOKRELLING / Getty Images

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości