Przepisy kulinarne

Chałka na bazie coli. Banalny przepis na niezwykły wypiek

Przepisy kulinarne

Autor:
Adam
Barabasz
Chałka
MARCELOKRELLING / Getty ImagesChałka

Chleb na zakwasie brzmi znajomo. Ale chrupiący bochenek upieczony na bazie najsłynniejszego gazowanego napoju świata? To niezawodny przepis, który zachwyci gości przy świątecznym stole.

Domowa chałka - składniki

Moda na pieczenie domowego chleba i bułek wróciła wraz z pandemią i powtarzającymi się lockdownami. Uziemieni w domach poszukiwaliśmy nowych rozwiązań kulinarnych i tak w mediach społecznościowych jak grzyby po deszczu pojawiały się kolejne zdjęcia dań przygotowanych przez osoby, które wcześniej z gotowaniem nie miały zbyt wiele wspólnego.

Szczególny podziw budziły rumiane bochenki chleba. Nikomu nie trzeba przecież tłumaczyć, że zapachu ciepłego pieczywa unoszącego się w domu nie da się porównać do niczego innego. Wśród wielu przepisów na samodzielnie przygotowane drożdżowe wypieki, uwagę zwraca ten z wykorzystaniem gazowanego napoju na bazie karmelu i kofeiny.

Kuchnia Andrzeja Polana

Pizza a la Polan
Pizza a la PolanDzień Dobry TVN
wideo 2/3

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 250 ml ciepłej coli,
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 1 jajko,
  • 7 g suchych drożdży,
  • potrzebny będzie również pergamin oraz miska do wyrobienia ciasta.

Chałka z colą - przygotowanie

  1. 1Mąkę przesiać, dokładnie połączyć z pozostałymi sypkimi składnikami.
  2. 2Do mąki z solą, drożdżami i cukrem, dolać ciepłą colę i olej. Wymieszać do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta.
  3. 3Blat oprószyć mąką, zagniatać na nim ciasto do momentu, w którym przestanie przywierać do podłoża.
  4. 4Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. 5Z wyrośniętego ciasta uwolnić powietrze, zagniatając.
  6. 6Uformować kulę, podzielić ją na 6 części, każdą z nich rozwałkować i uformować w podłużny walec.
  7. 7Tak powstałe walce chwycić w połowie długości i zapleść w warkocz. Posmarować jajkiem.
  8. 8Piec w temperaturze 190 stopni przez 30-35 min.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor:Adam Barabasz

Źródło zdjęcia głównego: MARCELOKRELLING / Getty Images

Pozostałe wiadomości