Caprese szparagowe z przepisu Szymona Czerwińskiego

Pieczone szparagi
Pieczone szparagi
Źródło: Dzień Dobry TVN
Caprese to rodzaj sałatki pochodzącej z południowych Włoszech. W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński przygotował pyszne caprese szparagowe z okazji wiosny. To idealny moment na to, aby cieszyć się smakiem szparagów. Sprawdź przepis. 

Caprese szparagowe - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 3 pęczki zielonych szparagów ,
    • 400 g pomidorków cherry kolorowych,
      • 3 łyżki oliwy z oliwek,
        • 100 ml octu balsamiczny,
          • 4 gałązki rozmarynu,
            • 200 g sera mozzarella tartego,
              • 100 g świeżej bazylii,
                • sól i pieprz.

                  Sposób przygotowania caprese szparagowego

                  1. Szparagi i pomidory dokładnie umyj. Następnie odłam zdrewniałe końcówki. Piekarnik rozgrzej do 200 st C.
                    1. Na blachę do pieczenia wyłóż folie lub papier. Następnie po jednej stronie ułóż szparagi, a po drugiej przekrojone na pół pomidory. Całość polej oliwa z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 10 minut.
                      1. Po upływie tego czasu wyjmij blachę z piekarnika - szparagi posyp mozzarellą i włóż jeszcze na 10 mi.
                        1. Na duży talerz wyłóż szparagi, na nie dodaj pieczone pomidorki i szatkowaną świeżą bazylię. Całość dopraw octem balsamicznym. Smacznego.

                          Zobacz także:

                          Źródło: Teofila Siewko

                          Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości