Biszkopt z lodami, czyli sposób na uczczenie końca roku szkolnego. Sprawdź przepis Cristiny Catese
- Autor:
- TeofilaSiewko
- Źródło:
- Cristina Catese
Z okazji końca roku Cristina Catese przygotowała w kuchni Dzień Dory TVN przepisy na domowe lody. To idealny sposób, aby uczcić ten szczególny dzień i rozpocząć wakacje, zwłaszcza, że pogoda dopisuje. Sprawdź jej przepis na włoskie geLATO, czyli biszkopt z lodami.
Biszkopt z lodami - przepis krok po kroku
Składniki:
- herbatniki 60
- 500 ml bitej śmietany
- 150 g waniliowego cukru pudru
- 2 jajka
- 4 łyżki polewy z wiśni
- 1 łyżka stołowa gorzkiego kakao
- 1 l mleka
- 3 aluminiowe foremki do pieczenia o wymiarach 32 x 21 cm
Sposób przygotowania biszkoptu z lodami
- 1W dużej misce ubij już osłodzoną śmietankę na sztywno. Dodaj cukier waniliowy i wymieszaj, a następnie wbij dwa jajka i dalej mieszaj.
- 2Aby uzyskać trzy smaki, dzielimy krem na trzy równe części, używając tylu samo miseczek.
- 3Jedną pozostawiamy białą, tak jak jest.
- 4W drugiej dodajemy 4 łyżki stołowe polewy z czarnych wiśni.
- 5Do trzeciej miseczki wsypujemy 1 łyżkę gorzkiego kakao.
- 6Teraz bierzemy trzy aluminiowe foremki do pieczenia. Suche ciastka moczymy pojedynczo w mleku, bardzo szybko, nie dopuszczając do ich nasiąknięcia. Następnie formujemy pierwszą warstwę na blasze do pieczenia. Układamy herbatniki do góry nogami, tak aby na podstawie znalazło się 9 herbatników. W ten sam sposób postępujemy w dwóch pozostałych formach do pieczenia.
- 7Do każdej formy wlewamy odpowiedni krem: jeden biały, jeden wiśniowy, jeden kakaowy. Wyrównujemy szpatułką i formujemy polewę z kolejnych 9 herbatników namoczonych w mleku na każdą formę do pieczenia.
- 8Formy do pieczenia umieszczamy w zamrażarce przykryte folią. Umieszczamy je w zamrażarce na co najmniej 4 godziny.
- 9Po upływie czasu wyjmujemy formę do pieczenia, czekamy kilka sekund i ostrym nożem nacinamy ciastka.
- 10Możemy wyciąć tyle ciastek, ile potrzebujemy, a resztę włożyć do zamrażarki.
Sprawdź pozostałe przepisy Cristiny Catese na geLATO
Zobacz także:
Autor:Teofila Siewko
Źródło: Cristina Catese
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
Podziel się
Podziel się
- Podziel się
- Tweetnij
- Wyślij znajomemu
Polecane w Przepisy kulinarne
Pozostałe wiadomości