Awokado faszerowane batatami - przepis Szymona Czerwińskiego

Długa młodość? Mam na to przepis
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szukasz potraw, które pozytywnie wpływają na zdrowie, a nawet hamują proces starzenia? Znajdziesz je w kuchni Dzień Dobry TVN. Sprawdź przepis Szymona Czerwińskiego na awokado faszerowane batatami.

Awokado faszerowane batatami

Składniki:

  • 6 dużych awokado miękkich Haas
    • czerwona papryka
      • czerwona cebula
        • 500 g batatów
          • seler naciowy
            • puszka czerwonej fasoli
              • puszka pomidorów pelati
                • limonka
                  • łyżeczka wędzonej papryki
                    • łyżeczka płatków chili
                      • łyżeczka kuminu
                        • łyżeczka cynamonu
                          • łyżeczka kolendry
                            • sól i pieprz do smaku
                              • 2 pęczki kolendry
                                • 4 limonki do serwowania dania

                                  Jak robić awokado faszerowane batatami?

                                  1. Paprykę, cebulę, batat oraz seler naciowy pokrój w drobną kostkę. Do garnka dodaj odrobinę oliwy i przesmaż warzywa. Dodaj również fasolę oraz przyprawy. Podkręć smak sokiem z limonki i otartą skórką. Smaż przez 10 minut.
                                    1. Do przygotowanej bazy dodaj pomidory, około 100 ml wody ciepłej i gotuj fo chwili, aż bataty będą miękkie. Na koniec dodaj garść świeżo szatkowanej kolendry.
                                      1. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i oprósz solą oraz pieprzem. Miejsce pestki wypełnij przygotowanym farszem. Piecz w temperaturze 180 st. C przez 15 minut.
                                        1. Serwuj ze świeża kolendrą i limonką. Nie zapomnij o świeżo tartej skórce z limonki na wierzchu awokado.

                                          Zobacz także:

                                          Autor: Diana Ryściuk

                                          Źródło: Szymon Czerwiński

                                          Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                          Materiał promocyjny

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana