Przepisy kulinarne

Armeriter, czyli danie recyklingujące czerstwe bułki

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Klaudiusz Kaufmann
Specjały kuchni śląskiej u chopa w kuchni

W Dzień Dobry TVN Chop w kuchni, czyli Klaudiusz Kaufmann, pokazał, jak przygotować karnawał po śląsku. Sprawdź, jak przyrządzić armeriter. Oto przepis krok po kroku.

Przepis napisany jest w języku śląskim. Numery przy słowach odsyłają do umieszczonego poniżej słowniczka.

Jak żech bōł bajtlym1, to mi Muter niyrozki to robiōła, bo przeca cojś trza bōło ze tymi starymi bōłkami zrobić, ale że to sie nazywo armeriter, to żech sie dowiedzioł dopiyro niydowno, bo piyrwy my przypiykali bōłki tōnkane2 we jajku i mlyku i żodnych nazwōw to niy potrzebowało. Terozki to żech sie nawet posprawdzoł historia tego dania i pōnojś idzie podobny recept3 znojś we jednyj z nojstarszych ksiōnżek kucharskich „De re coquinaria” („Ło warzyniu”)- kaj je pedziane4, że u Chopa niy moge być łaciny, a przi okazji mołcie piyrszy przekład tego tytułu na ślōnsko gołdka. We tyj ksiōnżce sōm recepty łod starożytnych Rzymianōw. Łoni tam ponojś mieli jakiś taki chlyb, co to go tōnkali we mlyku, piykli na łoleju, a potyn na wiyrch lołli5 miōd. I tak sie to łod nich rozeszło na całoł Europa, bo kołżdy kraj moł jakojś tego wersja. Ta nasza nazwa sie wziyna łod niymieckego Arme Ritter, co oznaczo biydnych rycerzy, a że sam nic specjalnego niy je nōm potrzebne, to dzisiaj i biydne sztudynty6 mogōm sie to lajstnōńć7.

Armeriter (Danie recyklingujące czerstwe bułki) - przeps krok po kroku

Składniki - co potrza?

  • 3 stare bōłki abo jak to niyftorzi gołdajōm8: żymły (jak byjście mieli lynga9 abo wek- bo to tyż moł roztomajte10 miana11, to tyż baje dobre),
  • 2 jajca,
  • szklōnka mlyka,
  • 2 łeżki cukru,
  • 2 łeżki masła klarowanego,
  • kapka łoleju12,
  • pudecuker,
  • Mogecie tyż dać:
  • Cimt13– kebyjście chcieli, żeby bōły barzi14 cimtowe,
  • miōd - jak ze 1700 lołt tymu mogli na wiyrch lołć miōd, to czamu my niy mogymy.

Sposób przygotowania

Jajca rozfyrlejcie15 (mogecie i mikserym) ze cukrym i mlykiym. Rozgrzyjcie sie na patelni łeżka masła i kapka łoleju. Pokrejcie bōłka na szajby16, porzōndnie tōnknijcie we jajcach z mlykym i wciepcie17 na patelnia. Jak sie fajnie przibrōnołci18 ze obu strōn, to wciepcie je na talyrz, posypcie pudecukrym (abo i cimtym- choć joł tam wola yno ze cukrym) i sie biercie za maszkycynie19. Smacznego.

Słowniczek:

  1. 1dzieckiem
  2. 2moczone
  3. 3przepis
  4. 4gdzie jest powiedziane
  5. 5lali
  6. 6studenci
  7. 7pozwolić sobie na coś
  8. 8mówią
  9. 9bułka paryska
  10. 10różne
  11. 11nazwa
  12. 12trochę oleju
  13. 13cynamon
  14. 14bardziej
  15. 15roztrzepać
  16. 16kromki
  17. 17proszę wrzucić
  18. 18przypiecze
  19. 19rozkoszowanie się, jedzenie

Klaudiusz Kaufmann zgromadził na swoim FP grono wiernych odbiorców i jak sam przyznaje, spośród owych 55 tysięcy fanów, większość stanowią kobiety. Szczegóły możesz sprawdzić tutaj.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Klaudiusz Kaufmann

Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

Pozostałe wiadomości