Buła i spóła, czyli bułka niejedno ma imię. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana

Buły, bułki, bułeczki
Z kotletem mielonym, kminkiem, z kotletem rybnym albo z kurczakiem. Bułki, buły i bułeczki można podawać na wiele sposobów. Zobacz, jak w naszej kuchni przyrządza je Andrzej Polan.

Ciasto na bułki dowolnego kształtu

Składniki na ciasto na bułki:

  • mąka pszenna 1 kg
    • olej 200 ml
      • maślanka 150 ml
        • woda 300 ml
          • drożdże 100 g
            • sól

              Jak przygotować bułki?

              1. Wodę delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże, mieszamy, dodajemy maślankę, olej i mąkę i sól. Wszystko wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie zwarte i nieklejące się do ręki, odstawiamy do wyrośnięcia.
                1. Wyrośnięte dzielimy na porcje, kształtujemy bułki, na jakie mamy ochotę i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu smarujemy białkiem, posypujemy, czym nam się podoba i wstawiamy do piekarnika o temp. 220 stopni na około 15 minut.
                  1. Do piekarnika warto wstawić naczynie z gorącą wodą, dzięki czemu bułki będą jeszcze bardziej rosnąć.

                    Buła z kotletem mielonym i kminkiem

                    Składniki na bułkę z kminkiem:

                    • karkówka 600 g
                      • cebula
                        • kajzerka
                          • jajko
                            • masło 50 g
                              • sól, pieprz czarny, kminek mielony
                                • mleko do namaczania bułki

                                  Jak przygotować bułkę z kminkiem?

                                  Cebulę kroimy w grubą kostkę i przesmażamy na maśle do momentu, aż będzie idealnie miękka (proponuję, aby w trakcie smażenia dodać 2-3 łyżki wody, to pozwoli cebuli szybciej zmięknąć).

                                  Kajzerkę namaczamy w mleku i odciskamy. Mięso, namoczoną bułkę, cebulę mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy żółtko i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.

                                  Pozostałe białko lekko roztrzepujemy. Do bułki tartej dodajemy szczyptę soli. Rozgrzewamy olej i porcjujemy kotlety, każdy obtaczamy najpierw w białku, następnie bułce tartej i od razu smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

                                  • mała kapusta włoska 1/4
                                    • ogórek szklarniowy
                                      • sok z cytryny
                                        • sól, pieprz,
                                          • odrobina oleju
                                            • koperek, szczypiorek

                                              Kapustę siekamy na drobno, dodajemy starty ogórek na tarce wraz ze skórką, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

                                              • musztarda rosyjska
                                                • puree jabłkowe

                                                  Jabłka łączymy z musztardą - rodzaj smarowidła do pieczywa.

                                                  Piotr Molecki/East News

                                                  Buła z kotletem rybnym (dawniej w szkole była pasta rybna)

                                                  Składniki na bułki jak wyżej, tylko do ciasta dodajemy pomidory suszone

                                                  • pomidory suszone 2-3
                                                    • makrela wędzona 2 szt.
                                                      • gotowane ziemniaki 4 szt
                                                        • jajko
                                                          • ostry ketchup 2 łyżki
                                                            • koperek, natka pietruszki
                                                              • papryka słodka, ostra
                                                                • bułka tarta

                                                                  Jak przygotować bułkę z kotletem rybnym?

                                                                  Mięso z ryby pozbawione ości i skóry mielimy w maszynce o grubych oczkach, podobnie ziemniaki.

                                                                  Dodajemy jajko, zieleninę, ketchup i przyprawy. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce i smażymy na oleju.

                                                                  • papryka pieczona
                                                                    • ogórek kiszony
                                                                      • czerwona cebula
                                                                        • majonez 2 łyżki
                                                                          • chrzan 1 łyżka

                                                                            Paprykę kroimy w paski, podobnie ogórka. Dodajemy czerwoną cebulę. Majonez łączymy z chrzanem.

                                                                            Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                                                            Buła jak od Turka z kurczakiem

                                                                            Ciasto na bułkę jak wyżej, tylko dodatkowo do ciasta dodajemy czarnuszkę.

                                                                            • polędwiczka z kurczaka 10 szt.
                                                                              • jogurt gęsty 200 g
                                                                                • papryka słodka, ostra, wędzona
                                                                                  • sól, pieprz, kmin rzymski mielony
                                                                                    • bułka tarta do panierowania
                                                                                      • płatki kukurydziane

                                                                                        Jak przygotować bułkę z kurczakiem?

                                                                                        Polędwiczki oczyszczamy z białego ścięgna, jogurt mieszamy z przyprawami i umieszczamy w nim polędwiczki. Zamarynowane obtaczamy w mieszance z bułki i płatków.

                                                                                        Tak przygotowane układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika o temp. 200 stopni. Pieczemy do momentu podrumienienia się panierki.

                                                                                        • avocado dojrzałe 2 szt.
                                                                                          • sok z cytryny
                                                                                            • ostra papryka
                                                                                              • fasola czerwona 1 puszka
                                                                                                • kolendra świeża

                                                                                                  Z avocado, soku z cytryny, soli i kolendry przygotowujemy guacamole - smarowidło do bułek.

                                                                                                  Zobacz też:

                                                                                                  Gołąbki wegańskie czy z mięsem? Poznaj przepisy Janka Kuronia

                                                                                                  Placki są dobre na wszystko! Poznaj proste przepisy Piotra Kucharskiego

                                                                                                  Czekoladowe brownie i inne pyszne dania na maśle. Przepisy Sebastiana Olmy

                                                                                                  Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                  Źródło: Andrzej Polan

                                                                                                  podziel się:

                                                                                                  Pozostałe wiadomości