Materiał promocyjny

Maślanka nie tylko do picia. Poznajcie niezwykłe przepisy Grzegorza Zawieruchy

Maślankowe orzeźwienie na upalne dni. Lekkie letnie dania, które pokocha twoja rodzina
Od samego ranka grana jest maślanka
Źródło: Dzień Dobry TVN
Maślanka to idealna baza do dań - wysokobiałkowa, a przy tym lekko strawna. Idealnie sprawdzi się jako podstawa zdrowego śniadania w nowym roku szkolnym. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotował wytrawne dania właśnie na bazie maślanki. Poznajcie jego przepisy.

Bułeczki pszenno-orkiszowe na Maślance Mrągowskiej

Składniki (około 8 sztuk):

  • 250 ml Maślanki Mrągowskiej naturalnej,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • łyżeczka cukru,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g mąki orkiszowej,
  • łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.

Dodatki:

  • wędlina z indyka,
  • 200 g masła,
  • pomidorki koktajlowe,
  • kiełki z rzodkiewki,
  • dżem wiśniowy.

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w lekko podgrzanej maślance z dodatkiem cukru. Na chwilę odstawiamy. Następnie dodajemy mąkę, sól oraz olej. Dobrze zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Następnie formujemy równe bułeczki, układamy na blaszce, przykrywamy ścierką i odstawiamy na około 20 minut. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.

Omlet z indykiem, pieczarkami i szpinakiem na Maślance Mrągowskiej

Składniki:

  • 100 ml Maślanki Mrągowskiej naturalnej,
  • 3 białka jaj + całe jajko,
  • 60 g filetu z indyka,
  • garść świeżego szpinaku,
  • 2-3 pieczarki,
  • garść szczypiorku,
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Indyka kroimy na kawałki i doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Na dobrze rozgrzanej patelni podsmażamy mięso. Po chwili dodajemy posiekane w paseczki pieczarki oraz szpinak. W międzyczasie w misce mieszamy białka, całe jajko i maślankę. Dodajemy posiekany szczypiorek. Powstałą masą zalewamy patelnię z mięsem i warzywami. Smażymy pod przykryciem, aż jajka się zetną.

Krewetki po toskańsku z Maślanką Mrągowską

Składniki:

  • 350 ml Maślanki Mrągowskiej naturalnej,
  • 20 g masła,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 15 dużych obranych surowych krewetek,
  • mała cebula,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 10 pomidorów koktajlowych,
  • 150 g baby szpinaku,
  • 50 g parmezanu,
  • 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • garść natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy drobno posiekaną cebulę. Po chwili wlewamy wino, które doprowadzamy do wrzenia, tak, żeby alkohol wyparował. Następnie dorzucamy drobno posiekany czosnek, a na końcu krewetki. Zmniejszamy ogień i wlewamy maślankę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Jak sos się lekko zredukuje, dodajemy szpinak, pomidorki koktajlowe oraz tarty parmezan. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości