Bułeczki pszenno-orkiszowe na Maślance Mrągowskiej
Składniki (około 8 sztuk):
- 250 ml Maślanki Mrągowskiej naturalnej,
- 20 g świeżych drożdży,
- łyżeczka cukru,
- 300 g mąki pszennej,
- 200 g mąki orkiszowej,
- łyżeczka soli,
- 2 łyżki oleju rzepakowego.
Dodatki:
- wędlina z indyka,
- 200 g masła,
- pomidorki koktajlowe,
- kiełki z rzodkiewki,
- dżem wiśniowy.
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w lekko podgrzanej maślance z dodatkiem cukru. Na chwilę odstawiamy. Następnie dodajemy mąkę, sól oraz olej. Dobrze zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Następnie formujemy równe bułeczki, układamy na blaszce, przykrywamy ścierką i odstawiamy na około 20 minut. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.
Omlet z indykiem, pieczarkami i szpinakiem na Maślance Mrągowskiej
Składniki:
- 100 ml Maślanki Mrągowskiej naturalnej,
- 3 białka jaj + całe jajko,
- 60 g filetu z indyka,
- garść świeżego szpinaku,
- 2-3 pieczarki,
- garść szczypiorku,
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki,
- olej rzepakowy do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Indyka kroimy na kawałki i doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Na dobrze rozgrzanej patelni podsmażamy mięso. Po chwili dodajemy posiekane w paseczki pieczarki oraz szpinak. W międzyczasie w misce mieszamy białka, całe jajko i maślankę. Dodajemy posiekany szczypiorek. Powstałą masą zalewamy patelnię z mięsem i warzywami. Smażymy pod przykryciem, aż jajka się zetną.
Krewetki po toskańsku z Maślanką Mrągowską
Składniki:
- 350 ml Maślanki Mrągowskiej naturalnej,
- 20 g masła,
- 4 ząbki czosnku,
- 15 dużych obranych surowych krewetek,
- mała cebula,
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- 10 pomidorów koktajlowych,
- 150 g baby szpinaku,
- 50 g parmezanu,
- 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich,
- garść natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku,
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy drobno posiekaną cebulę. Po chwili wlewamy wino, które doprowadzamy do wrzenia, tak, żeby alkohol wyparował. Następnie dorzucamy drobno posiekany czosnek, a na końcu krewetki. Zmniejszamy ogień i wlewamy maślankę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Jak sos się lekko zredukuje, dodajemy szpinak, pomidorki koktajlowe oraz tarty parmezan. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Zobacz także:
- Czy maślanka jest zdrowa? Poznaj właściwości maślanki
- Zupa ziemniaczana na maślance - prosty i tani obiad
- Nabiał - co się do niego zalicza? Czy jest zdrowy i czym można go zamienić przy nietolerancji?
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News