Materiał promocyjny

Maślanka nie tylko do picia. Poznajcie niezwykłe przepisy Grzegorza Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN
Maślankowe orzeźwienie na upalne dni. Lekkie letnie dania, które pokocha twoja rodzina
Źródło: Anita Walczewska/East News
Maślanka to idealna baza do dań - wysokobiałkowa, a przy tym lekko strawna. Idealnie sprawdzi się jako podstawa zdrowego śniadania w nowym roku szkolnym. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotował wytrawne dania właśnie na bazie maślanki. Poznajcie jego przepisy.

Bułeczki pszenno-orkiszowe na Maślance Mrągowskiej

Składniki (około 8 sztuk):

  • 250 ml Maślanki Mrągowskiej naturalnej,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • łyżeczka cukru,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g mąki orkiszowej,
  • łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.

Dodatki:

  • wędlina z indyka,
  • 200 g masła,
  • pomidorki koktajlowe,
  • kiełki z rzodkiewki,
  • dżem wiśniowy.

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w lekko podgrzanej maślance z dodatkiem cukru. Na chwilę odstawiamy. Następnie dodajemy mąkę, sól oraz olej. Dobrze zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Następnie formujemy równe bułeczki, układamy na blaszce, przykrywamy ścierką i odstawiamy na około 20 minut. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.

Omlet z indykiem, pieczarkami i szpinakiem na Maślance Mrągowskiej

Składniki:

  • 100 ml Maślanki Mrągowskiej naturalnej,
  • 3 białka jaj + całe jajko,
  • 60 g filetu z indyka,
  • garść świeżego szpinaku,
  • 2-3 pieczarki,
  • garść szczypiorku,
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Indyka kroimy na kawałki i doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Na dobrze rozgrzanej patelni podsmażamy mięso. Po chwili dodajemy posiekane w paseczki pieczarki oraz szpinak. W międzyczasie w misce mieszamy białka, całe jajko i maślankę. Dodajemy posiekany szczypiorek. Powstałą masą zalewamy patelnię z mięsem i warzywami. Smażymy pod przykryciem, aż jajka się zetną.

Krewetki po toskańsku z Maślanką Mrągowską

Składniki:

  • 350 ml Maślanki Mrągowskiej naturalnej,
  • 20 g masła,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 15 dużych obranych surowych krewetek,
  • mała cebula,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 10 pomidorów koktajlowych,
  • 150 g baby szpinaku,
  • 50 g parmezanu,
  • 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • garść natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy drobno posiekaną cebulę. Po chwili wlewamy wino, które doprowadzamy do wrzenia, tak, żeby alkohol wyparował. Następnie dorzucamy drobno posiekany czosnek, a na końcu krewetki. Zmniejszamy ogień i wlewamy maślankę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Jak sos się lekko zredukuje, dodajemy szpinak, pomidorki koktajlowe oraz tarty parmezan. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości