Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Grzyby
Palce diabła - niezwykły grzyb zaobserwowany w Polsce
W Beskidzie Żywieckim, w śląskim, grzybiarze natrafili na niesamowitego grzyba - palce diabła. To potoczna nazwa okratka australijskiego, który pochodzi z Tasmanii i Nowej Zelandii. Wydziela nieprzyjemny zapach i przypomina leśną ośmiornicę.
Okratek australijski jest grzybem ciepłolubnym, a jego pojawienie się w Polsce wiązane jest między innymi ze zmianami klimatu. Pierwszy raz w kraju zauważono go w latach 70. ubiegłego wieku. Obserwowany jest również w innych, ciepłych, krajach Europy.
Grzyb palce diabła a palce umarlaka
W Polsce występuje grzyb o nazwie palce umarlaka i nie należy go mylić z palcami diabła. Ten pierwszy to próchnilec maczugowaty, w Polsce uznawany za powszechny. Można go spotkać przez cały rok, zwłaszcza na martwych drzewach i gałęziach. Palce diabła pojawiają się głównie od lipca do października, raczej na otwartych przestrzeniach, wyrastają z ziemi.
Czy grzyb palce diabła jest jadalny?
Zanim zobaczymy palce diabła, możemy je wyczuć. Wydzielają one bowiem intensywny odór przypominający woń padliny. Grzyb nie jest jednak trujący, a w swoim początkowym stadium bywa uznawany za przysmak.
Zobacz także:
- Uszy Judasza i rozczochrane kalafiory, czyli nietypowe grzyby w polskich lasach. Co warto zbierać?
- Gąska sosnowa - Święty Grall każdego grzybiarza. "W Japonii wręczany jest nowożeńcom jako prezent ślubny"
- Palce umarlaka, czyli horror w polskich lasach. Co to za grzyb?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: cieszyn.naszemiasto.pl/rmf24.pl
Źródło zdjęcia głównego: Kuzmalo/Getty Images