Spór o nazewnictwo wegetariańskich i wegańskich dań
Francja formalnie zaakceptowała używanie "mięsnych" nazw dla produktów wegetariańskich i wegańskich.
- Francja nie może zakazać używania powszechnie stosowanych nazw żywności pochodzenia zwierzęcego w obrocie handlowym żywności zawierającej białko roślinne - ogłosiła we wtorek Rada Stanu, która m.in. opiniuje akty prawne rządu pod kątem ich zgodności z prawem.
Na sklepowych półkach znajdziemy "szynkę roślinną" czy "kiełbaski wegańskie"
Rada Stanu odwołała też dwa rozporządzenia rządowe z 2022 i 2024 r., które zabraniały producentom używania nazw związanych z wyrobami mięsnymi na określenie produktów roślinnych. To koniec długiego postępowania sądowego w tej sprawie - podkreślił w środę dziennik "Le Figaro".
Uchylone rozporządzenia wychodziły naprzeciw żądaniom producentów żywności pochodzenia zwierzęcego. Branża ta przekonywała, że nazwy takie jak "szynka roślinna", "kiełbaski wegańskie" czy "boczek wegetariański" mogą wprowadzić konsumentów w błąd. Innego zdania były organizacje promujące wegetarianizm i produkujące żywność bezmięsną, które zakwestionowały przepisy. Spór trafił ostatecznie do TSUE.
Jesienią 2024 r. TSUE orzekł, że konsument jest wystarczająco chroniony przez prawo unijne, nie ma ryzyka pomylenia produktów, a zatem państwo członkowskie nie może zakazać stosowania nazw tradycyjnie związanych z produktami zwierzęcymi do oznaczania produktów roślinnych. Jeśli natomiast właściwy organ krajowy uzna, że konkretne sposoby sprzedaży lub promocji produktów żywnościowych wprowadzają konsumentów w błąd, wówczas może on wszcząć postępowanie przeciwko ich producentowi.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Ich pociechy od małego nie jedzą mięsa. "Dzieci sprawdzają, czy nie ma żelatyny w żelkach"
- Granulat sojowy - czym jest i jak go przygotować? Jakie ma zastosowanie w kuchni?
- Wegański zamiennik karpia - sprawdź nasz przepis na selerybę
Autor: Nastazja Bloch
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: GettyImages