Newsy

Polacy jedzą coraz mniej mięsa. Zmiany nawyków żywieniowych nie są chwilowym trendem

Newsy

Autor:
Diana
Ryściuk
Źródło:
Rzeczpospolita, ivu.org
Lena Ivanova/Getty ImagesWarzywa i owoce

Od 2018 r. stopniowo spada sprzedaż mięsa w Polsce. Tak wynika z danych międzynarodowego koncernu GfK. Jednocześnie rośnie zapotrzebowanie na różnego typu zamienniki i alternatywy roślinne. 1 października obchodzony jest Światowy Dzień Wegetarianizmu.

Polacy jedzą coraz mniej mięsa

Polski rynek produktów pochodzenia roślinnego stale rośnie. Widać to po zmieniającym się asortymencie w sklepach i marketach. W tych drugich produkty, które kilka lat temu mieściły się na jednej półce, dziś zajmują całe sklepowe alejki. Według danych GfK sprzedaż roślinnych zamienników wędlin i mięsa od 2018 r. wzrosła aż o 480 proc. Zauważalne zmiany w nawykach żywieniowych nie są lekceważone przez producentów żywności. Pojawiają się również kolejne alternatywy dla sera i innych wyrobów nabiałowych, a także ryb i jajek.

Zmiany zachowań zakupowych i preferencji żywieniowych uwarunkowane są nie tylko aspektami ideologicznymi czy zdrowotnymi. Nie bez znaczenia dla wielu konsumentów pozostaje również cena. Przy drożejącym mięsie, ceny wielu roślinnych zamienników spadły. "Rzeczpospolita" opublikowała wyniki badań przeprowadzone w ramach aplikacji Moja Gazetka. Według nich 44,6 proc. badanych kupuje mięso rzadziej niż rok temu, uzasadniając to rosnącymi cenami.

W sprzedaży jest coraz więcej produktów roślinnych

Widoczne i nadal postępujące zmiany udowadniają, że trend przekształcania diety w bardziej roślinną i redukcja produktów odzwierzęcych nie są chwilowe. Pomimo pandemii i trudności, z jakimi zmagała się cała branża spożywcza, segment roślinnych zamienników i alternatyw odnotował wzrost. Produkty tego typu wprowadzili do swojej oferty nawet czołowi producenci mięsa i nabiału w Polsce. Podobnie robią największe, światowe sieci fast foodów, które od dziesięcioleci znane były przede wszystkim ze swoich mięsnych produktów.

Według badań zachowań społecznych i raportów producentów żywności i sieci handlowych, sprzedaż produktów wegańskich i wegetariańskich z miesiąca na miesiąc rośnie. Marki prześcigają się w pomysłach na nowe produkty tego typu. Wciąż opracowywane są nowe warianty smakowe czy składniki. W mniejszych i większych sklepach stale pojawiają się jakieś nowości, np. wegańskie kabanosy, zamienniki karkówki czy kaszanki itd. Bogata i stale rozwijająca się oferta smaków i struktur powoduje, że wielu osobom łatwiej jest redukować ilość spożywanego mięsa lub całkowicie z niego rezygnować.

Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu

Październik to miesiąc, w którym szczególną uwagę zwraca się na zwierzęta. W tym celu został ustanowiony Międzynarodowym Miesiącem Dobroci dla Zwierząt. Rozpoczyna go Światowy Dzień Wegetarianizmu obchodzony 1. października. Święto istnieje od 22 listopada 1977 roku. Zostało ustanowione w New Dehli przez Międzynarodową Unię Wegetariańską (International Vegetarian Union – IVU), podczas 24. Światowego Kongresu Wegetariańskiego. Głównym celem tego dnia jest podkreślanie korzyści, jakie czerpią ludzie, którzy rezygnują z jedzenia mięsa. Zwracana jest również uwaga na problem okrucieństwa i przemocy wobec zwierząt. Prócz walorów etycznych bezmięsnej diety, promowane są również te zdrowotne i środowiskowe. Obalane są różne popularne mity, a IVU często powołuje się na badania naukowe.

Światowy Dzień Wegetarianizmu przede wszystkim zwraca uwagę ludzi na prawo zwierząt do życia w godnych warunkach.

Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu
Marin Tomas/Getty Images

Zobacz także:

Zobacz wideo: Znana sieć restauracji serwujących burgery otworzyła swój pierwszy na świecie lokal z potrawami wegańskimi

Autor:Diana Ryściuk

Źródło: Rzeczpospolita, ivu.org

Źródło zdjęcia głównego: Lena Ivanova/Getty Images

Pozostałe wiadomości