Pieczywo chrupkie znika z popularnych sklepów. "Może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta"

Pieczywo chrupkie
Pieczywo chrupkie znika z popularnych sklepów
Źródło: Elizaveta Antropova/Getty Images
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. - Stwierdzono podwyższony poziom akryloamidu w partiach pieczywa chrupkiego - czytamy w komunikacie. O których produktach mowa?

GIS wycofał partię pieczywa chrupkiego

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował komunikat w sprawie wycofania z obrotu partii pieczywa chrupkiego. W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono podwyższony poziom akryloamidu w następujących produktach:

  • Pieczywo żytnie chrupkie PANO, masa netto 200 g (Data minimalnej trwałości/ numer partii: 07.2023/ 22AM2OK2, wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn);
    • Pieczywo chrupkie żytnio-kukurydziane z dodatkiem mąki pszennej graham, ekstrudowane Vit Morning, masa netto 100 g (Data minimalnej trwałości/numer partii: 08.2023/ 07PW3DW3, wyprodukowano dla: Polskie Supermarkety Sp. z o.o., al. Jana Pawła II 22, 00-133 Warszawa);
      • Pieczywo chrupkie żytnie ekstrudowane Vit Morning, masa netto 100 g (Data minimalnej trwałości/ Numer partii: 07.2023/08AM3OV3, wyprodukowano dla: Polskie Supermarkety Sp. z o.o., al. Jana Pawła II 22, 00-133 Warszawa);
        • Pieczywo chrupkie żytnie Tovago, masa netto 200 g (Data minimalnej trwałości/ Numer partii: 08.2023/15AM1OK1, wyprodukowano dla: TOVAGO Sp. z o.o., ul. Poznańska 83, 62-040 Puszczykowo).

          Zdrowie

          Źródło: Dzień Dobry TVN
          Styczeń - zdrowy i silny brzuch (napisy)
          Styczeń - zdrowy i silny brzuch (napisy)
          Co wydłuża, a co skraca nam życie?
          Co wydłuża, a co skraca nam życie?
          Choroby, które dostajemy w spadku
          Choroby, które dostajemy w spadku
          Wynalazek Polaków ratuje życie i zdrowie dzieci
          Wynalazek Polaków ratuje życie i zdrowie dzieci
          Całoroczne wyzwanie Raczków: styczeń – zdrowy i silny brzuch
          Całoroczne wyzwanie Raczków: styczeń – zdrowy i silny brzuch
          Czy Polacy dbają o zdrowie swojej wątroby?
          Czy Polacy dbają o zdrowie swojej wątroby?
          Jak wiatr wpływa na zdrowie człowieka?
          Jak wiatr wpływa na zdrowie człowieka?
          Oleje i octy do picia – moda czy przepis na zdrowie?
          Oleje i octy do picia – moda czy przepis na zdrowie?
          Zdrowie zaczyna się na talerzu
          Zdrowie zaczyna się na talerzu
          Owoce czarnego bzu na zdrowie
          Owoce czarnego bzu na zdrowie
          Turbo miody na turbo zdrowie!
          Turbo miody na turbo zdrowie!
          Zdrowie rodziny na talerzu
          Zdrowie rodziny na talerzu
          Pozytywny wpływ śmiechu na zdrowie
          Pozytywny wpływ śmiechu na zdrowie
          Jak wiatr wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?
          Jak wiatr wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?
          Chodzenie na zdrowie
          Chodzenie na zdrowie
          Naturalne syropy na zdrowie
          Naturalne syropy na zdrowie
          Zespół Marfana – choroba wysokich ludzi
          Zespół Marfana – choroba wysokich ludzi
          Protonoterpia w leczeniu dzieci w Polsce
          Protonoterpia w leczeniu dzieci w Polsce
          Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego
          Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego

          Producentem jest TOVAGO Sp. z o. o., ul. Poznańska 83, 62-040 Puszczykowo. Pieczywo chrupkie było dostępne m.in. w sieci sklepów Biedronka czy POLOmarket.

          GIS ostrzega przed akryloamidem

          Jak przekazał inspektorat, na podstawie ocen ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie produktów zawierających akryloamid na poziomach oznaczonych w badaniach może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta.

          Firma Tovago Sp. z o.o. przekazała, że podjęto działania naprawcze w procesie produkcyjnym w celu obniżenia zwartości akryloamidu w pieczywie chrupkim, a także, że skontaktowała się z odbiorcami w celu poinformowania ich o wycofywaniu produktów z rynku.

          Akryloamid - co to?

          - Akryloamid w różnorodnych produktach spożywany jest codziennie przez ludzi na całym świecie. Obecność akryloamidu w żywności jest powszechna, gdyż powstaje w reakcji chemicznej pomiędzy składnikami występującymi w znacznej ilości produktów spożywczych – cukrów prostych (glukozy lub fruktozy) oraz aminokwasu asparaginy - czytamy w oświadczeniu producenta.

          Jak dodali przedstawiciele, w ramach środków ochrony konsumenta Komisja UE określiła poziomy odniesienia dla obecności akryloamidu w określonych grupach środków spożywczych, w tym dla pieczywa chrupkiego [rozporządzenia Komisji (UE) 2017/2158].

          Czym zastąpić chleb w diecie?
          Źródło: Dzień Dobry TVN

          Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

          Zobacz także:

          Autor: Dominika Czerniszewska

          Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

          Źródło zdjęcia głównego: Elizaveta Antropova/Getty Images

          podziel się:

          Pozostałe wiadomości

          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
          Materiał promocyjny

          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana