GIS wycofał partię pieczywa chrupkiego
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował komunikat w sprawie wycofania z obrotu partii pieczywa chrupkiego. W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono podwyższony poziom akryloamidu w następujących produktach:
- Pieczywo żytnie chrupkie PANO, masa netto 200 g (Data minimalnej trwałości/ numer partii: 07.2023/ 22AM2OK2, wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn);
- Pieczywo chrupkie żytnio-kukurydziane z dodatkiem mąki pszennej graham, ekstrudowane Vit Morning, masa netto 100 g (Data minimalnej trwałości/numer partii: 08.2023/ 07PW3DW3, wyprodukowano dla: Polskie Supermarkety Sp. z o.o., al. Jana Pawła II 22, 00-133 Warszawa);
- Pieczywo chrupkie żytnie ekstrudowane Vit Morning, masa netto 100 g (Data minimalnej trwałości/ Numer partii: 07.2023/08AM3OV3, wyprodukowano dla: Polskie Supermarkety Sp. z o.o., al. Jana Pawła II 22, 00-133 Warszawa);
- Pieczywo chrupkie żytnie Tovago, masa netto 200 g (Data minimalnej trwałości/ Numer partii: 08.2023/15AM1OK1, wyprodukowano dla: TOVAGO Sp. z o.o., ul. Poznańska 83, 62-040 Puszczykowo).
Zdrowie
Producentem jest TOVAGO Sp. z o. o., ul. Poznańska 83, 62-040 Puszczykowo. Pieczywo chrupkie było dostępne m.in. w sieci sklepów Biedronka czy POLOmarket.
GIS ostrzega przed akryloamidem
Jak przekazał inspektorat, na podstawie ocen ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie produktów zawierających akryloamid na poziomach oznaczonych w badaniach może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta.
Firma Tovago Sp. z o.o. przekazała, że podjęto działania naprawcze w procesie produkcyjnym w celu obniżenia zwartości akryloamidu w pieczywie chrupkim, a także, że skontaktowała się z odbiorcami w celu poinformowania ich o wycofywaniu produktów z rynku.
Akryloamid - co to?
- Akryloamid w różnorodnych produktach spożywany jest codziennie przez ludzi na całym świecie. Obecność akryloamidu w żywności jest powszechna, gdyż powstaje w reakcji chemicznej pomiędzy składnikami występującymi w znacznej ilości produktów spożywczych – cukrów prostych (glukozy lub fruktozy) oraz aminokwasu asparaginy - czytamy w oświadczeniu producenta.
Jak dodali przedstawiciele, w ramach środków ochrony konsumenta Komisja UE określiła poziomy odniesienia dla obecności akryloamidu w określonych grupach środków spożywczych, w tym dla pieczywa chrupkiego [rozporządzenia Komisji (UE) 2017/2158].
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Przyszła pora na poświąteczny detoks. Jak uporać się ze skutkami przejedzenia?
- Właściwości nerkowców – jak te orzechy wpływają na zdrowie?
- Czy dieta bogata w ziemniaki szkodzi zdrowiu? Wyniki badań naukowych nie pozostawiają wątpliwości
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
Źródło zdjęcia głównego: Elizaveta Antropova/Getty Images