- Naukowcy są zdania, że jedzenie może mieć wpływ na to, jak oceniamy przedstawicieli innych kultur czy narodów.
- Eksperci wykazali, że osoby, które często jedzą orientalne dania, są bardziej tolerancyjne.
- Badacze swoją analizę przedstawili w badaniu zatytułowanym "Łamanie się chlebem: badanie roli żywności etnicznej w potencjalizacji tolerancji wobec grup zewnętrznych".
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej.
Otwartość na nowe smaki sprawia, że jesteśmy bardziej tolerancyjni?
Badanie Uniwersytetu w Birmingham i Uniwersytetu w Monachium objęło ponad 1000 dorosłych Brytyjczyków i miało na celu ocenę ich stosunku do imigrantów z Afryki, Azji, Karaibów oraz innych krajów europejskich. Naukowcy porównywali poglądy respondentów dotyczące polityki ograniczającej imigrację z ich preferencjami kulinarnymi i częstotliwością spożywania dań kuchni indyjskiej, tureckiej, chińskiej, tajskiej, karaibskiej i hiszpańskiej.
Eksperci wykazali, że doświadczenie przyjemności podczas jedzenia potraw pochodzących z innych krajów oraz ich częste spożywanie niosą ze sobą "dodatnią i znaczącą korelację z proimigranckimi postawami", oraz "mniejsze prawdopodobieństwo głosowania na polityków o poglądach antyimigracyjnych". Zdaniem badaczy postawa tolerancyjna wynikała "w dużej mierze z pozytywnych kontaktów z osobami z różnych kultur" oraz pozytywnych skojarzeń wywołanych jedzeniem smacznego posiłku.
Jak jedzenie wpływa na nasze postrzeganie innych?
Według głównego autora badań, socjologa z Uniwersytetu w Birmingham Rodolfa Leyvi, "restauracje i stoiska z jedzeniem z reguły oferują przyjazne otoczenie, które sprzyja naturalnym, przyjacielskim interakcjom z ludźmi ze społeczności imigrantów". - W przeciwieństwie do muzeów czy koncertów, które mogą wymagać wcześniejszej znajomości lub zainteresowania inną kulturą, tutaj wszyscy jedzą, a jedzenie jest jedną z najbardziej dostępnych i przyjemnych form doświadczania różnorodności kulturowej – podkreślił.
"Guardian", który opisał badanie, że praca zatytułowana "Łamanie się chlebem: badanie roli żywności etnicznej w potencjalizacji tolerancji wobec grup zewnętrznych" opiera się na teorii kontaktu międzygrupowego. Jak wyjaśniono, jest to koncepcja psychologii społecznej, która zakłada, że "interakcje między różnymi grupami społecznymi prawdopodobnie zmniejszą uprzedzenia, jeśli osoby nawiązujące kontakt mają równy status, są zobowiązane do współpracy i wspólnych celów, a kontakt jest wspierany przez instytucje".
Zobacz także:
- Pola - nastolatka na medal. Z miłości do brata walczy o tolerancję
- Syn Paulli w szkole przeżył piekło. "Płakał pod prysznicem, miał siniaki na całym ciele"
- "Nie da się być na 100% przez 8 godzin". Młodzież o szkolnym stresie i przeciążeniu nauką
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Zufar Kamilov/Getty Images