Fit ciasteczka marchewkowo-owsiane - sprawdź niskokaloryczny przepis!

Ciasteczka na blasze
Fit ciasteczka marchewkowo-owsiane - sprawdź niskokaloryczny przepis!
Źródło: Rachel Husband/Getty Images
Niskokaloryczne ciasteczka to idealna przekąska nie tylko dla osób na diecie odchudzającej, ale w każdej sytuacji. To nie tylko słodycze, ale również zdrowy zamiennik, z którego nasz organizm ma więcej korzyści niż z wysoko przetworzonych cukierków. Sprawdź jak zrobić ciasteczka, które mają tylko 47 kalorii!

Fit ciasteczka - co powinno w nich być?

Fit ciastka i słodycze to zdrowa alternatywa dla klasycznych przekąsek, które dostępne są na półkach sklepowych. Jeżeli chce się zrobić własne fit słodycze po pierwsze warto zdecydować się na błonnik, np. płatki owsiane czy marchew. Po drugie warto jest wybrać zdrową alternatywę dla cukru - może być to miód, erytrytol lub ksylitol, są one mniej kaloryczne i zdrowsze. Po trzecie warto dodawać przypraw, które wzbogacą smak potraw.

Zobacz wideo: (Od)wagi dzieciaki - piramida żywieniowa

Ciasteczka, które mają tylko 50 kcal na sztukę to idealne rozwiązanie na słodki dodatek do diety - po śniadaniu, do kawy, po obiedzie czy na deser. Są nie tylko zdrowe, ale także wspierają perystaltykę jelit i poprawną pracę metabolizmu dzięki obecności błonnika.

DD_20211016_Odwagi_REP
(Od)wagi dzieciaki – piramida żywienia
Dobrze zbilansowana dieta jest kluczem do zdrowia, pomaga także utrzymać prawidłową masę ciała. Z czego powinna się składać piramida żywienia?
Źródło: Dzień Dobry TVN

Ciasteczka marchewkowo-owsiane - przepis krok po kroku

Składniki na ciasteczka marchewskowo-owsiane:

  • płatki owsiane - 125 g,
  • marchew - 150 g,
  • jajo kurze - 1,
  • roślinna margaryna fit - 15 g,
  • miód - 15 g,
  • cynamon - 1 łyżeczka,
  • jeżeli chce się słodsze ciasteczka można dodać łyżkę erytrytolu.

Jak przygotować ciasteczka marchewkowo-owsiane?

  • Marchew umyć i obrać, a następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  • Tłuszcz rozpuścić na małym ogniu.
  • Do miski wsypać płatki owsiane, marchew, miód i tłuszcz. Całość dokładnie wymieszać.
  • Ciasta wykładać łyżką na blachę zabezpieczoną papierem do pieczenia. Powinno wyjść około 15 ciasteczek o wadze 24 g jedno.
  • Piec przez 25 minut w temperaturze 150 stopni.
  • Po tym czasie wyjąć i ostudzić.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości