Fit ciasteczka - co powinno w nich być?
Fit ciastka i słodycze to zdrowa alternatywa dla klasycznych przekąsek, które dostępne są na półkach sklepowych. Jeżeli chce się zrobić własne fit słodycze po pierwsze warto zdecydować się na błonnik, np. płatki owsiane czy marchew. Po drugie warto jest wybrać zdrową alternatywę dla cukru - może być to miód, erytrytol lub ksylitol, są one mniej kaloryczne i zdrowsze. Po trzecie warto dodawać przypraw, które wzbogacą smak potraw.
Zobacz wideo: (Od)wagi dzieciaki - piramida żywieniowa
Ciasteczka, które mają tylko 50 kcal na sztukę to idealne rozwiązanie na słodki dodatek do diety - po śniadaniu, do kawy, po obiedzie czy na deser. Są nie tylko zdrowe, ale także wspierają perystaltykę jelit i poprawną pracę metabolizmu dzięki obecności błonnika.
Ciasteczka marchewkowo-owsiane - przepis krok po kroku
Składniki na ciasteczka marchewskowo-owsiane:
- płatki owsiane - 125 g,
- marchew - 150 g,
- jajo kurze - 1,
- roślinna margaryna fit - 15 g,
- miód - 15 g,
- cynamon - 1 łyżeczka,
- jeżeli chce się słodsze ciasteczka można dodać łyżkę erytrytolu.
Jak przygotować ciasteczka marchewkowo-owsiane?
- Marchew umyć i obrać, a następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Tłuszcz rozpuścić na małym ogniu.
- Do miski wsypać płatki owsiane, marchew, miód i tłuszcz. Całość dokładnie wymieszać.
- Ciasta wykładać łyżką na blachę zabezpieczoną papierem do pieczenia. Powinno wyjść około 15 ciasteczek o wadze 24 g jedno.
- Piec przez 25 minut w temperaturze 150 stopni.
- Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
Zobacz także:
- Fit przepisy od baletnicy Opery Narodowej: syrniki, okroszka i placek owsiany
- Błyskawiczne fit rafaello z kaszy jaglanej
- Zdrowe przekąski w pracy – od czego zacząć?
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Rachel Husband/Getty Images