Fit rafaello z kaszy jaglanej
Powiedzmy sobie to wprost, kasza jaglana to wspaniały produkt! Nie dość, że smaczna i może przyjmować rozmaite formy - od placków, przez zapiekanki po budyń, to na dodatek jest bardzo zdrowa. Potrafi nawet o kilkanaście procent obniżać poziom glukozy we krwi, a na dodatek zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2. Jest też bezglutenowa, więc spokojnie mogą się nią zajadać osoby cierpiące na celiakię i inne nietolerancje pokarmowe.
Przepis na rafaello z kaszy jaglanej w wersji fit
Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej (zalana 2,5 szklanki wody)
- szklanka wiórków kokosowych
- 50 g migdałów (trzymanych przez 15 minut w gorącej wodzie)
- 4 łyżki mleka kokosowego
- 5-7 łyżek cukru pudru (można go zastąpić zmielonym na drobno ksylitolem lub stewią w płynie)
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną zalać wodą w garnku i ugotować.
- Do ugotowanej kaszy dodać mleko kokosowe.
- W osobnym naczyniu przygotować migdały. Aby szybko odeszła od nich skórka, należy moczyć je przez 15 minut w gorącej wodzie. Następnie pokroić je na drobne kawałki.
- Po ugotowaniu i przestudzeniu kaszy dodać do niej migdały, wiórki kokosowe i cukier puder (lub zmielony na drobno ksylitol czy inny słodzik), następnie wszystko dokładnie zblendować na gładką masę.
- Z powstałego ciasta formować drobne kulki i obtoczyć wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Zobacz także:
- Popapraniec – przepis na wyjątkowe ciasto
- Mrowisko - przepis na wyjątkowe ciasto z Podlasia
- Metrowiec – przepis na wyjątkowe ciasto
Zobacz wideo: Piotr Kucharski i jego idealne tiramisu z malinam
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: