Przepisy kulinarne

Błyskawiczne fit rafaello z kaszy jaglanej

Przepisy kulinarne

iStockphotoOlivka888/Getty Images

Rafaello to z jednej strony nazwa marki, z drugiej pyszna słodkość, którą można zrobić samodzielnie w różnych wariantach. Wersja z kaszy jaglanej jest niezwykle prosta w przygotowaniu, smakuje doskonale i, co ważne, jest zdrowa. Sprawdź przepis na domowe, jaglane rafaello krok po kroku.

Fit rafaello z kaszy jaglanej

Powiedzmy sobie to wprost, kasza jaglana to wspaniały produkt! Nie dość, że smaczna i może przyjmować rozmaite formy - od placków, przez zapiekanki po budyń, to na dodatek jest bardzo zdrowa. Potrafi nawet o kilkanaście procent obniżać poziom glukozy we krwi, a na dodatek zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2. Jest też bezglutenowa, więc spokojnie mogą się nią zajadać osoby cierpiące na celiakię i inne nietolerancje pokarmowe.

Przepis na rafaello z kaszy jaglanej w wersji fit

Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej (zalana 2,5 szklanki wody)
  • szklanka wiórków kokosowych
  • 50 g migdałów (trzymanych przez 15 minut w gorącej wodzie)
  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • 5-7 łyżek cukru pudru (można go zastąpić zmielonym na drobno ksylitolem lub stewią w płynie)

Sposób przygotowania:

  1. 1Kaszę jaglaną zalać wodą w garnku i ugotować.
  2. 2Do ugotowanej kaszy dodać mleko kokosowe.
  3. 3W osobnym naczyniu przygotować migdały. Aby szybko odeszła od nich skórka, należy moczyć je przez 15 minut w gorącej wodzie. Następnie pokroić je na drobne kawałki.
  4. 4Po ugotowaniu i przestudzeniu kaszy dodać do niej migdały, wiórki kokosowe i cukier puder (lub zmielony na drobno ksylitol czy inny słodzik), następnie wszystko dokładnie zblendować na gładką masę.
  5. 5Z powstałego ciasta formować drobne kulki i obtoczyć wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Zobacz także:

Zobacz wideo: Piotr Kucharski i jego idealne tiramisu z malinam

Autor: Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

Pozostałe wiadomości