Fit przepisy od baletnicy Opery Narodowej: syrniki, okroszka i placek owsiany

Svetlana Ovsyankina pochodzi z Rosji, a w Polsce mieszkam od ponad 10 lat. Jest baletnicą w Operze Narodowej, a prywatnie spełnia się jako blogerka kulinarna. Poznajcie jej przepisy na dietetyczne syrniki, okroszkę i placek owsiany.

Syrniki

Przepis:

  • 1 opakowanie twarogu klinek lub piątnica
  • 1 jajko
  • 40 g kaszy manny nie ugotowanej lub 40 mąki ryżowej. Z mąką ryżową wychodzą najlepiej.
  • 1 łyżka ksylitolu lub to, czego używacie do posłodzenia.
  • ewentualnie aromat waniliowy
  • 5 g oleju kokosowego

Zobacz też: 

Domowe chipsy z ziemniaków, marchewki, buraków, jabłek, jarmużu i inne - przepisy 

Lub około 5 g mąki ryżowej do obtoczenia i można usmażyć bez dodatku tłuszczu ?

Twaróg rozkruszyć, dodać jajko, mannę czy mąkę, ksylitol (jeżeli dosładzasz), aromat i wszystko wymieszać. Ręce zwilżamy wodą i formujemy małe placuszki. Każdy od razu przekładając na patelnie, posmarowaną odrobiną oleju kokosowego. Ważne! Smażymy na małym ogniu, po co najmniej 5 minut z każdej strony. Przewracamy za pomocą dwóch silikonowych łopatek. W przypadku smażenia bez tłuszczu, każdy placuszek trochę obtaczamy w mące i smażymy na suchej patelni.

Okroszka

Przepis:

  • 100 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 ugotowane jajko
  • 2 rzodkiewki
  • 1 mały ogórek 70 g
  • 50 g ugotowanej piersi z kurczaka
  • 1 łyżka musztardy
  • 450 ml kefiru
  • 150 ml wody gazowanej
  • szczypiorek, koperek

Wszystkie składniki pokroić w drobną kostkę, koperek i szczypiorek posiekać. Dodać musztardę, kefir, wodę i sól. Dokładnie wymieszać i gotowe.

Zobacz też: 

Dania z grilla Piotra Kucharskiego: brie z rozmarynem i grillowane banany z czekoladą 

Placek owsiany

Przepis:

  • 1 jajko.
  • 80 g twarożku grani. Można użyć innego twarogu.
  • 40 g płatków owsianych.
  • 20 ml mleka
  • szczypta soli

Placek jest bardzo uniwersalny, bo można zjeść jak na słodko z owocami, dżemem, czy jak u mnie z masłem orzechowym i bananem. Lub w wersji wytrawnej z serem żółtym, łososiem i awokado.

Też sprawdza się na wynos, bo na zimno również smakuje świetnie. A w składzie wszystko czego potrzebujemy na pełnowartościowe śniadanie.

Wszystkie składniki zblendować. Smażyć na rozgrzanej patelni na małym ogniu pod przykryciem z dwóch stron. Ja smażę bez użycia tłuszczu. Patelnie można posmarować odrobiną oleju kokosowego.

Zobacz też: Jak marynować grzyby w occie spirytusowym, jabłkowym i winnym? >>>

Autor: Anna Kobyłka

podziel się:

Pozostałe wiadomości