Wielka Brytania. Czwarta dawka szczepionki przeciw COVID-19
Odporność Brytyjczyków na COVID-19 zaczyna spadać. Wyraźnie widać to wśród pacjentów domów opieki, gdzie przybywa nowych zachorowań. Wzrost ten może mieć związek z izolacją osób starszych i słabszą odpornością na wariant omikron, który obecnie dominuje na Wyspach.
- Starsze osoby, zwłaszcza te, które od dawna przebywały w izolacji, są teraz dość podatne na ataki wirusa, nawet jeśli wzięły kolejne dawki w zalecanym terminie - tłumaczył w rozmowie z "Guardianem" prof. medycyny Paul Hunter z University of East Anglia.
Koronawirus - najważniejsze informacje
Badacze wyróżnili dwie linie wariantu omikron BA.1 i BA.2. Druga z nich jest bardziej zaraźliwa i to ona stoi za obserwowanym od pewnego czasu wzrostem zakażeń. Eksperci są zdania, że do szczyt zachorowań przypadnie na końcówkę marca.
Czwarta dawka szczepionki przeciwko COVID-19. Kto powinien ją przyjąć?
Dlatego, aby zatrzymać rozprzestrzenianie się wirusa, brytyjski NHS (National Health Service - Narodowa Służba Zdrowia) chce podać kolejną - czwartą - dawkę szczepionki przeciwko COVID-19 osobom po 75. roku oraz powyżej 12 lat z obniżoną odpornością. Preparat powinno się przyjąć 6 miesięcy (ale nie wcześniej niż 3) po ostatnim szczepieniu. Brytyjczycy z tych grup otrzymają preparat Pfizera lub Moderny.
Przyjęcie czwartej dawki rekomenduje także The Joint Committee on Vaccination and Immunisation (JCVI), który doradza brytyjskiemu departamentowi zdrowia. Niedawno JCVI poinformował rząd, że powinny ją przyjąć osoby po 75. roku życia, z obniżoną odpornością oraz pacjenci domów opieki.
Warto dodać, że w ostatnich czasie każdego dnia w Wielkiej Brytanii odnotowuje się ponad 90 tysięcy nowych zakażeń koronawirusem SARS-CoV-2. Jednak zdaniem ekspertów dane są mocno zaniżone. Szacuje w Anglii na COVID-19 choruje już jedna na 20 osób.
Zobacz także:
- Ukraińskie dzieci będą się mogły zaszczepić w Polsce. Dla których maluchów będzie to obowiązkowe?
- To koniec maseczek i izolacji? Minister zdrowia wydał rekomendację
- Dieta zmniejsza ryzyko zachorowania na COVID-19 aż o 80 proc. Badacze wskazują, po które produkty warto sięgnąć
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło: zdrowie.gazeta.pl
Źródło zdjęcia głównego: Choreograph/Getty Images