Przepisy kulinarne

Słodkie śniadanie

Na dobry początek dnia zapraszamy na słodkie śniadanie z Piotrem Kucharskim, który wygrał 2. edycję konkursu "Gotuj o wszystko". Piotr upiekł słodkie bułki i chałkę, a także przygotował śniadaniowe dodatki do słodkich wypieków. Smacznego!

CHAŁKA

Składniki:
300 ml mleka
30 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
550 g mąki
1 jajko, rozdzielone na białko i żółtko
50 g masła
1 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawić. Do miski wsypać mąkę, wlać rozczyn z drożdży, żółtko, rozpuszczone ciepłe masło i zagnieść ciasto aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części, uformować z nich wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połączyć i podwinąć pod spód. Przełożyć chałkę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować wierzch roztrzepanym białkiem. Piec około 25-30 minut w 180 oC.

SŁODKIE BUŁKI Z RODZYNKAMI LUB CZEKOLADĄ

Składniki:
Ciasto jak na chałkę jak powyżej
100 g rodzynek
1 tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie, (jeśli bułek nie będą spożywać dzieci, możemy namoczyć w mocnym alkoholu). Czekoladę pokroić na kawałki podobnej wielkości do rodzynek. Przygotować ciasto jak na chałkę i podzielić na dwie części, do jednej dodać odsączone rodzynki, do drugiej czekoladę i wymieszać. Oba ciasta odstawić do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na kolejne 10-15 min. Piec około 15-20 min w temperaturze 180oC.

KONFITURA Z POMARAŃCZY

Składniki:
1 kg pomarańczy
1 szklanka cukru
10 goździków
5 ziaren ziela angielskiego
sok z dwóch cytryn

Przygotowanie:
Pomarańcze wyszorować, sparzyć wrzątkiem i wytrzeć. Przy pomocy tarki do jarzyć zetrzeć skórkę z wszystkich pomarańczy. Pomarańcze obrać, ścinając całą białą skórkę z owoców. Miąższ pokroić, usunąć pestki. Wszystkie składniki z wyjątkiem skórki z pomarańczy wrzucić na patelnię, smażyć często mieszając. Pod koniec duszenia dodać skórki pomarańczowe, smażyć do uzyskania pożądanej konsystencji.

MARMOLADA Z KIWI I BANANÓW

Składniki:
5 szt. kiwi
2 banany
soku z dwóch cytryn
1 szklanka cukru

Przygotowanie:
Owoce obrać i pokroić na kawałki. Wszystkie składniki wrzucić na patelnię i smażyć do uzyskania konsystencji marmolady. Marmoladę można przełożyć do słoików i pasteryzować.

MASŁO CZEKOLADOWO-ORZECHOWE

Składniki:
100 g orzechów laskowych
100 g orzechów włoskich
tabliczka gorzkiej czekolady
100 g masła
1 szklanki mleka
1 szklanki cukru

Przygotowanie:
Orzechy rozdrobnić w blenderze lub bardzo drobno posiekać. Masło, cukier, czekoladę i mleko podgrzać w garnku, dodać rozdrobnione orzechy. Gotować całość na wolnym ogniu do uzyskania jednolitej masy. Przelać do słoiczków lub pojemnika, przed podaniem porządnie schłodzić w lodówce (około 2 godz.).

WANILIOWA GORĄCA CZEKOLADA

Składniki:
500 g mleka
tabliczka mlecznej czekolady
1 laska wanilii

Przygotowanie:
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na połowę, końcówką noża wyskrobać nasiona i razem z laską przełożyć do garnka. Zalać mlekiem, dodać czekoladę, gotować na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Przelać do szklanek. Wierzch można udekorować bitą pianą.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
73
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0